• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 547
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
skartalov - специалист
n_a написа:
А тези, на панаира, бяха ли поне хубавици?
Хубавици??? :-))))))))
По- скоро 50 годишни хубавци!
skartalov - специалист
shulio написа:

А за моторите имаш ли представа каква е цената за 0.3-0.5Nm.
Такъв малък мотор не ми се е налагало да ползвам никога и не знам за цената нищо. Не забравяй че ако искаш да съвереш серво система, освен моторите ти трябват и ФРП-та (encoders), и контролер, който да ги управлява.

Вместо да се мъчиш да си правиш гайки, по добре се ориентирай към трапецовидни винтове и гайки, които можеш да намаериш на мноооого прилични цени да кажем в магазини ЯВОР- Пловдив, Тел. 032/676205
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
skartalov написа:
n_a написа:
А тези, на панаира, бяха ли поне хубавици?
Хубавици??? :-))))))))
По- скоро 50 годишни хубавци!
Демек само са се излагали. Българска му работа.
shulio - специалист
Найстина с трапецовидната ще е по-добре и без това я направя в месеца едно нещо на тази машина я не направя.Прав си.За контролери има ли евтин вариант или...Вярно,че я ползвам рядко,но много се дразня когато (със стъпковите) трябва да работи 20 часа машината за да нарисува нещо.Какво остава за гравиране или фрезоване на дърво.
velsi - Почетен майстор
И защо работи 20 часа? Да не би винтовете ти да са с много малка стъпка. От клиповете, които съм гледал на подобни машини съм останал с впечатлението, че работят сравнително бързо. Такава гайка със съчми е много скъпа, а изработката и е трудна, разбира се не е невъзможно. Но трябва и винта да е със същите по форма канали... За трапецовидната гайка аз мисля, че добра идея е да се сцепи и да се поставят винтчета, с които да може да се прави реглаж на хлабината.
shulio - специалист
Правилно.С много малка стъпка са ми сегашните шпилки.А за трапецовидната мисля,че като си направиш по 2 гайки на ос и между тях се сложи подходяща пружина тя ще обира създалите се луфтове постоянно.Като се износят правиш нови гайки.Така май е най-лесно
skartalov - специалист
shulio написа:
Правилно.С много малка стъпка са ми сегашните шпилки.А за трапецовидната мисля,че като си направиш по 2 гайки на ос и между тях се сложи подходяща пружина тя ще обира създалите се луфтове постоянно.Като се износят правиш нови гайки.Така май е най-лесно
Оригиналните трапецовидни гайки хич не са лоши, лугта им е пренебрежително малък. Има бронзори и пластмасови.

Ако е система с 2 гайки и пружина за натяг, не забравяйте че колкото по- голям е натяга (по- малък луфт) толкова повече ще се товари мотора. (Проблем, който не съществува при СВД-тата - там се търкалят съчми) :-)
shulio - специалист
Е мен не ми трябва чак такава точност.Говоря за минимален натяг.Пък и шпилката мисля да я смазвам редовно.Немисля да се износят много при това моето ползване.Каква стъпка имат шпилките който имат в тази фирма дето предложи.
skartalov - специалист
5mm стъпка - стандарт
има различни дебелини, на тебе щи върши работа и нещо тънко 12-16мм
Аз съм си направил и една система за плазмено рязане CNC, та там ползвам 2м ход по X с трапецовиден винк фи20, обаче в средата малко провисва да знаеш. Тея винтове са подходящи за малки дължини.
shulio - специалист
Карталов имаш ли представа с мойте мотори (0.64Nm 1.2А 12V 200 стъпки за оборот) дали ще мога да постигна нещо от сорта на 40-50 см линейно придвижване в минута.При шпилка 5мм стъпка ми трябват 100 оборота в минута което ще рече 2000 стъпки.Дали няма да прескача.По спецификации мотора може да му подам доста повече напрежение.Това ще помогне ли да не изпуска стъпките или трябва да си играя с контролера?
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 547

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: