• 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 547
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
skartalov - специалист
И... готовото изделие :-)

Прикачен файл

kidcar.jpg
kidcar.jpg (134.56 KиБ) Видяна 3846 пъти

Прикачен файл

kidcar4.jpg
kidcar4.jpg (164.3 KиБ) Видяна 3846 пъти
velsi - Почетен майстор
Много добро! Голямата машина си има неоспорими предимства...
velsi - Почетен майстор
След дълга и неравна борба с превключвателите за home позиционирането стигнах до извода, че има някакъв проблем по платката на контролера. Забелязах, че има някакъв детайл, който е нещо от сорта на резисторен блок. Явно това нещо не работи, защото при извод 6, който е с външен резистор няма проблем и всичко работи. Какво бих могъл да направя? Да разпоя това чудо и да го заменя с отделни резистори?

Цялата схема се намира на страница 6 от тази тема.
sstefanov - майстор
Прилича на 4 резистора с общ извод.
Може да го замениш с дискретни, стига да се поберат на платката.
velsi - Почетен майстор
Всъщност по пътя на логиката открих проблема. Резисторния блок беше запоен на обратно. И понеже единия край е общ се получава все едно си вързал два резистора последователно и от там вече логическата единица, която трябва да се получи не е единица, ами нещо по-ниско като ниво. Разпоих го и го обърнах. Всичко заработи нормално.
velsi - Почетен майстор
Въпросът ми е към колегата Скарталов, но и ако някой друг знае може да сподели. Оправих се с настройката на home позицията, но не виждам какво е практическото и приложение. За какво точно се използва? А виждам и, че понякога дава отклонение в координатите.
skartalov - специалист
Използва се за фиксиране на началото на координатната система, както и ограничаването на хода по осите чрез софтуерен лимит (не се изисква поставянето на крайни изключватели).

А ето и последното ни "проиведение".
Рутер за мрамор и гранит, с демо видео на пробите при клиента ни в гр. Плевен:

http://vimeo.com/5462541
velsi - Почетен майстор
skartalov написа:
Използва се за фиксиране на началото на координатната система, както и ограничаването на хода по осите чрез софтуерен лимит (не се изисква поставянето на крайни изключватели).
А би ли ми казал ти какви датчици използваш? Това датчици на Хол ли са или друго? Защото аз сложих едни мчханични, но ми дава отклонения. Явно ще търся друго решение. Също не ми е ясно как се процедира, ако детайла ми е поставен някъде другаде, а не в началото на координатната система? Не ми е особено ясно и понятието Ofset. За какво се използва то?
skartalov - специалист
Значи сложи индукционни датчици.

За координатната система:

слагаш материала където си искаш на масата
местиш на ръка шпиндела и го позиционираш в най- долна лява точка.

След това нулираш X и Y в MACH3. Стартираш.

По принцип MACH3 има работни и машинни координати.
Машинните координати започват винаги от началото на координатната система на работната маса (инициализират се от крайните изключватели)- Тях не можеш да ги нулираш. Ти работиш с работни координати, които можеш да си ги нулираш където ти е кеф. Това е един вид OFFSET (отместване) на работните координати спрямо машинните координати.

OFFSET на координатна система ли питаш или на фрезер?
  • 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 547

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: