• 1
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kabel96 - специалист
Здравейте,предложете моля интерфейсна платка за cnc.Спрял съм се на няколко варианта но е по добре да се допитам до патили.
1.Гола платка от сириус."от там нищо готово не работи" и да си я налепя.
2.Нещо от ибей ама и там има подводни камъни като развързана ли е платката или не и трябва голямо чете по форуми коя става.
3.Правя си платки като тези тука http://cncjuniormaster.ucoz.com/publ/cn ... 2/2-1-0-30 не че има разлика с тия на сириус схемата и си ги налепям.
dobrev - специалист
kabel96 написа:
Здравейте,предложете моля интерфейсна платка за cnc.Спрял съм се на няколко варианта но е по добре да се допитам до патили.
1.Гола платка от сириус."от там нищо готово не работи" и да си я налепя.
2.Нещо от ибей ама и там има подводни камъни като развързана ли е платката или не и трябва голямо чете по форуми коя става.
3.Правя си платки като тези тука http://cncjuniormaster.ucoz.com/publ/cn ... 2/2-1-0-30 не че има разлика с тия на сириус схемата и си ги налепям.
За контролер - гола платка и елементи от Сириус, на която сам запояваш елементите с добър поялник с регулатор на температурата. При повече опит в запояването събирането не е никакъв проблем.
За драйвери - готови от ЕКСОРОР, съобразени с параметрите на стъпковите мотори. Пробвал съм с драйвери на Сириус, и готови, и налепени от мен и винаги ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ!
bdimov - специалист
От скромния ми опит с ЦНЦ-та ( имам само едно, направено от мен и работещо досега вече 3г. без проблем ) мога да кажа само едно. Купи си и контролера и драйверите от Ексорор ( даже и захранване си вземи ако нямаш готово вече ), събери си ги за няколко часа работа в една кутия и си свиркай. Вярно че трите драйвера + контролер ще ти легнат към 360-370 лева но поне ще си сигурен че сглабяш ( визирам само окабеляване ), пускаш и почваш да работиш. :)
kabel96 - специалист
Благодаря за съветите.Купени и работещи имам но не е интересно.Помагах на човек да си пусне машината и се зарибих. Сега сме вече вътре в къщи и имам малко повече свободно време и мисля да оправдая името на форума.В темите някой беше мъчил тия руските но понеже не ги следях постоянно и загубих следите пусна ли ги.Има ли някой отзиви за тях.
http://cncjuniormaster.ucoz.com/publ/cn ... 1/2-1-0-31
http://robozone.su/uploads/posts/2010-0 ... er-5_1.jpg
kabel96 - специалист
Я кажете откъде не лош 6 жилен кабел за моторите.
otico - напреднал
Здравейте на всички ентусиасти, гледам че темата се развива, което е много радващо. Аз имам един такъв въпрос. Трябват ми стъпкови мотори с голяма стъпка. Единствените за които знам са едни пловдивски от едно време с 15 градуса стъпка. Те ми вършат работа, но немога да изнамеря а и не им знам модела.

Дали може да се намери някаква алтернатива. Навсякъде намирам с малка стъпка което е обяснимо, защото хората искат прецизно позициониране, но за мен това не е важно. Даже с още по-голяма стъпка ако може ще е по-добре.

Ако някой може да помогне ще съм благодарен.
otico - напреднал
kabel96 написа:
Я кажете откъде не лош 6 жилен кабел за моторите.
http://tpetrov.com/search.php?prod=Кабел+S12E+екраниран

Аз ползвам такъв само че с 6 жила и по-дебели, но гледам че няма в момента. Може да си вземеш 12 жилен и да ги вържеш по двойки. Ценното е че е екраниран и не летят смущения навсякъде. Другият вариант е 2х3 жила да вървят два кабела за един мотор. Тройки има и по-големи сечения.
MrMurdjo - майстор
otico
С мотори с малка стъпка лесно се постига да правят желаните ходове. При това без опасност да не успеят да се позиционират при един и същ въртящ момент с голямостъпков. Всичко е въпрос на брой импулси, които ще получат.
Обратото е невъзможно.
otico - напреднал
MrMurdjo написа:
otico
С мотори с малка стъпка лесно се постига да правят желаните ходове. При това без опасност да не успеят да се позиционират при един и същ въртящ момент с голямостъпков. Всичко е въпрос на брой импулси, които ще получат.
Обратото е невъзможно.

Да това разбира се е така, но аз мотора го използвам просто да блокира един процеп като завърта един диск с отвор на него. На едната намотка се подавам постоянно напрежение а на другата импулси съответно когато искам да е отворен и затворен процепа. Мотора практически прави само една стъпка или се връща в първоначалното си положение. Това не изисква контролер и се управлява изключително просто с един управляващ сигнал. За това стъпката трябва да е голяма.
skat - специалист
otico написа:
Да това разбира се е така, но аз мотора го използвам просто да блокира един процеп като завърта един диск с отвор на него. На едната намотка се подавам постоянно напрежение а на другата импулси съответно когато искам да е отворен и затворен процепа. Мотора практически прави само една стъпка или се връща в първоначалното си положение. Това не изисква контролер и се управлява изключително просто с един управляващ сигнал. За това стъпката трябва да е голяма.
Това звучи като преразход на мотор. RC сервомоторче или електромагнит не става ли?
  • 1
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: