• 1
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 115
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
brad4edat - специалист
И така :)
Сложих днес 1000 луменовия диод и резултата е следния:
1- малко по реални цветове
2- 15% по малко светлина от халогена на Осрам

За да използвам максималния поток светлина се наложи да отлепя лещата, която си е на самия диод, понеже тя разсейва светлината странично, а лещата от 20* се оказа недостатачна. Така останал по матрица, го сложих плътно до оптичния отвор и целия поток светлина се насочи много по добре - напред.

Проблем който се явява с диода тук е че това плътно поставяне до оптичния вход, ще доведе до нагряване на цветното колело, то е на 3-4 милиметра от диода. Това може да доведе до прегряването на цветното стъкло и неговото разрушаване.

Когато ползвам халогенната крушка, тя си е в фабричния рефлектор пред, който има едно стъкло, а то изолира директната топлина от светлинния източник и същевременно позволява преминаването на въздух пред цветното колело.

Сега трябва да взема източник с минимум 3000 лумена, LED ili hid xenon. Диода няма как да го фокусирам в точка с размерите на 3х7мм. и дори и с махната леща ще има загуби, но ме притеснява да не нагрея много цветното колело и да го бастисам.
Ксенона мога да го фокусирам с рефлектора, така както аз си искам, но дава със около 500-700 лумена по малко и тия баласти не знам колко ще изкарат.

И двете ще ми излезнат еднакво като пари -60лв.

А ся де, с кое да опитам с диода или с ксенона :?
Kalistobg - специалист
браво личи си че си ровил доста това което си направил с леда се нарича DeDoming и подчти удвоява светлината напред
сложи вентилаторче в близост до колелото за охлаждане леда има по малко от тея лъчи дето загряват
тествай XD
голям лед малко трудно ще го концентрираш в такава точка бих казал намери си светодиод на Cree XM-L
и го пусни на 3A но ще трябва як алуминии отзад за охлаждане с вентилатор
http://flashlightnews.net/forum/index.php?topic=2395.0
Cree XM-L DeDomed - 95,000 Lux !
brad4edat - специалист
Ами то охлаждане вътре където е гнездото за лампата има бол, ама на самото колело не може да се сложи, там е малко сложна ситуацията понеже трябва да се пази от прах и е доста позапечатано местенцето.
Ще трябва да заделя 60-70лв. и чак тогава да му мисля.

Иначе този диод си свети яко, ама яко, даже като си сложа пръста пред него и почва да ми пари от светлината :-D
За това ме притеснява да не бастисам колелото за цветовете.

Намерих колиматори с 8-10-15градуса.
Не знам ще го мисля, като заделя парата, а до тогава ще си гледам с осрама :wink:
bacekoko - напреднал
Мога да предложа за ентусиастите на домашното кино един екран, който ми изпадна.
Ето снимки:
http://slaff.snimka.bg/hobby/bitak.265445.26419645

http://slaff.snimka.bg/hobby/bitak.265445.26419650

http://slaff.snimka.bg/hobby/bitak.265445.26419649

Екрана трябва да се почисти, което не е проблем, тъй като е от ПВЦ материал.
Има поражения (2 дупки) тъй като последно го закачвахме на местото на един друг екран...
Размера му е 255х190см, като след като се премахнат дупките, би останал на 255х180.
Механизма е направен така, че 'тънката' част се закача отгоре, и се дърпа надолу дебелата част с механизма.
Желателно е да се изреже обаче само екрана и да си се опъне на някаква рамка.
Търсят му се 120лв.
Пишете на лични или на 0879145218
Stoianovkv - помощник
brad4edat написа:
И така :)
Проблем който се явява с диода тук е че това плътно поставяне до оптичния вход, ще доведе до нагряване на цветното колело, то е на 3-4 милиметра от диода. Това може да доведе до прегряването на цветното стъкло и неговото разрушаване.
Твоя проектор е с 250 ватова лампа за топлото не се притеснявай.
10 вата светодиод не може да нагрее толкова цветното колело.
Прикачи няколко снимки с резултата от светодиода.
brad4edat - специалист
Ами снимки със светодиода (1000 lm) нямам.
Мога да кажа, че цветовете са по реални със светодиода, някак си по наситени са. Като количество светлина, осветеност на стената, то светодиода е една идея по слаб от Osram cool blue, към 10% по слабо свети.
Сега заделям пари за 3000lm диод или xenon за кола, като още не съм решил на кой от двата варянта да се спра :?
Знам че малко като реклама може да прозвучи ама имам едни проектори без лампи в мазата на по 60тина лева... някой ако търси :)

Иначе аз лично съм пробвал с 30W лед + колиматор и ефекта беше долу горе добър но леко тъмен понеже имах проблеми с охлаждането на диода и го пусках на 10-15 вата само.
Предполагам че с 50 ватов диод на 40тина вата ще се вижда перфектно!.
KnauFer - специалист
дай повече инфо - марка , резолюция,технолгия,снимки ?
Пуснах ти Лично съобщение да не пускам линковете тука :)
batkotony - специалист
kiril_nedev написа:
Пуснах ти Лично съобщение да не пускам линковете тука :)
Искам и аз... :)
  • 1
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 115

Тема "Видео стена за 300лв възможно или не ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: