• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 23
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
tgv написа:
Може би е силкон за стъкло и аквариуми? :?
Пробвах с такъв силикон - намазах на парче стъкло и го сложих за един час пред UV лампата с която си правя печатните платки - помътня. Не става за съжаление.
tgv написа:
На мен обаче от доста време ми се върти една щура идея за водно охлаждане.
Идеята не е нова, но е добра. И все пак си мисля, че най-напред тябва да направим панел, който да е евтин на първо място, да е достатъчно дълготраен във времето, за да има време да се възвърне инвестицията и тогава да мислим за такъв вариант. В това отношение Марти е прав - колкото по евтини материали и подръчни средства, толкова по-добре.
shulio написа:
Охлаждане отзад ми се струва по добър вариант даже ако са капсулирани панелите мисля че и с пръскане с вода може да стане
Бях гледал в youtube един клип, където някой си с панели собствено производство ги пръскаше отзад с вода с маркуча от градинската помпа... :)
tgv - специалист
edemy2001 написа:
Идеята не е нова, но е добра. И все пак си мисля, че най-напред тябва да направим панел, който да е евтин на първо място, да е достатъчно дълготраен във времето, за да има време да се възвърне инвестицията и тогава да мислим за такъв вариант.
Евтин та евтин. Щом трябва да е евтин, рамката може да е от стара сменена дограма, барабар с джамовете. Поне в София колкото искаш по улиците. С малко труд, тубичка силикон и няколко винта за дърво проблема е решен. Даже ще има място да се навие градински маркуч за водно охлаждане. :-D Външното оформление и изолация - ПО ЖЕЛАНИЕ НА КЛИЕНТА И СПОРЕД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА МАЙСТОРА
На майстори като Колегата Едеми може да им прозвучи кощунствено, но за колегата Шулио, може да е рационално. :-D
shulio - специалист
Рационално за мен е възможно най - евтиното решение което ще издържи 30-40 години :)
tgv - специалист
Въпрос към Едеми. Счупените клетки рекламираш ли ги?
edemy2001 - специалист
tgv написа:
Ако имаш предвид, дали ги връщам на продавача, не няма такава опция.
euromirc - помощник
tgv написа:
Проблема при клетките, че се чупят много лесно и колкото и предпазливо да се работи някои се чупят дори в последния момент при монтажа, което е доста изнервящо понякога. Днес гледах в един форум за агробизнес, една сеялка за форми за разсад домашно произведена и от едно видео в youtubе което бях гледал ми хрумна да направя една проба с обикновени материали, вместо дюзи да засмукват семена може да се направи да засмукват соларни клетки, така клетките няма да се пипат с ръце и да се омасляват , чупят и окисляват, също и при свързани клетки може да се пренесат от едно място към друго , работна маса към стъкло и т.н. Това представлява сеялката...

Изображение

Полипропиленова тръба към която са залепени дюзи от запалки. За вакумно засмукване използват малка прахосмукачка от кола, към която е залепена малка фунийка.

Изображение

На снадката има отвори за отслабване на вакуума и регулиране и отвор на тръбата който се запушва с палец.

За теста днес ми попадна пред очите една вакуумна лепка за стъкла от сенника на автомобил и силиконов маркуч от варел за бира.

Изображение

Изрязах дупка в средата на лепката и пъхнах маркуча в нея. Не мислех че ще стане номера, защото задната част на соларната клетка няма идеална гладка повърхност за да се задържи лепката във вакуум но става при постоянно засмукване.

Изображение

В youtube лепките с които пренасят клетките не са същите. Виж видео в youtube след 1.38 минута.

Ще се запася с няколко лепки и ще направя нещо подобно от видеото.

Изображение

Някой пробвал ли е нещо друго ?
tgv - специалист
Преди 4-5год по Дискъвъри гледах подобна технология, и се чудех дали е заради стерилния процес. Но като започнаха да запояват клетките ръчно с ръкавици или без, нещата в главата ми съвсем се объркаха. Накрая като закараха с подемник панелите до стенд за облъчване, в главата ми беше пълна боза :shock: И как няма да е , като съм карал стаж в завод за п.п. в стерилна среда.
Напоследък намерих обяснението-5евро на ват.
П.П. Надявам се колегата Еуромирк да не ме е разбрал погрешно. Нещата трябва да се изпипват. =D>
dj_marti79 - специалист
Първия път когато казах че са много чупливи никой не повярва. 6х6 са още по чупливи така че 3х6 май е по-добрия вариант а и по-евтин. ПДЧ с фурнир за гръб наистина не е добър вариант. На следващия мисля да сложа стъкло и за гръб.
Какво ще кажете за три стъкла и между второто и третото да циркулира въздух принудително?
Аз събирам произведеното в тези стари акумулатори. За сега ми стига за осветление вечер 3-4 часа с около 4-5 икономични крушки.
Ако говорим за енергийна ефективност първо да елиминираме големите консуматори. Готвенето минава на газ, топлата вода на слънце а отоплението на дърва, поне докато не ни пораснат алтернативните енергийни източници. Да подпреме енергийната консумация и с някой друг ветрогенератор.

Прикачен файл

DSC00302.jpg
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Първия път когато казах че са много чупливи никой не повярва. 6х6 са още по чупливи така че 3х6 май е по-добрия вариант а и по-евтин. ПДЧ с фурнир за гръб наистина не е добър вариант. На следващия мисля да сложа стъкло и за гръб.
Какво ще кажете за три стъкла и между второто и третото да циркулира въздух принудително?
Аз събирам произведеното в тези стари акумулатори. За сега ми стига за осветление вечер 3-4 часа с около 4-5 икономични крушки.
Ако говорим за енергийна ефективност първо да елиминираме големите консуматори. Готвенето минава на газ, топлата вода на слънце а отоплението на дърва, поне докато не ни пораснат алтернативните енергийни източници. Да подпреме енергийната консумация и с някой друг ветрогенератор.
Марти, изчакай малко за втория панел, ако това дето съм го направил е достатъчно успешно - ще ти реши проблема. С едно стъкло става тежко, а с две, че и три още по-тежко. Освен това циркулация на вода или въздух ще ти изяжда някаква част от добива, с една дума дали ще е с малко по-лошо охлаждане или с принудително охлаждане ефекта върху КПД ще е подобен.

PS Чудесно подреждане на акумулаторите! :)
tgv - специалист
edemy2001 написа:
Марти, изчакай малко за втория панел, ако това дето съм го направил е достатъчно успешно - ще ти реши проблема.
Като че ли Колегата Шулио е избрал най правилната позиция -
shulio написа:
Рационално за мен е възможно най - евтиното решение което ще издържи 30-40 години :)
Мисля че подлепването на клетките към стъклата не е рационално решение според критериите на Шулио.
Мисля че КТР на клетките и на стъклата са различни, нищо че са на силикатна основа. Годшната температурна деклинация за България, според мен е около 100гр. по Целзйи, що се касае за PV.
За начинаещите малко теория: Между два разнородни материала винаги се получават механични напрежения, в следствие от различните коефициенти на температурно разширение.
Гатанка- Стъкло 1/1 което е залепено добре върху стоманена рамка 1/1.
Кое ще се счупи?
Анкета? :?

8180 Ще има ли Академия?
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 23

Тема "Фотоволтаични панели (собствено производство ако може)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: