• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Тани - модератор
edemy2001 Радвам се , че поне ти си реалист и не очакваш чудеса! По-малката мощност(заради кпд-то) може да се компенсира с повече огледала!
edemy2001 - специалист
Не е зле да поговорим и за техниката на безопасност при работа с пара. Трябва да се знае, че е добре например да се работи с малко количество вода в бойлера. Първо - малкото количество вода по-бързо се довежда до кипене. Второ - малкото количество вода, при нарушаване на херметизацията (при падане на налягането водата ще кипне веднага, съответно се очаква рязко покачване на налягането над допустимото) ще образува малко пара. Освен това парата при високо налягане е с по-висока температура от 100 градуса, което би довело до тежки изгаряния при непредвиден досег с нея. Ако някой се сети за още нещо - да казва, че да не направим беля... Аз съм приготвил един предпазен клапан от компресор, който е регулиран за 8 psi. Освен това мисля един отрязък от тръбопровода да е от някакъв силиконов маркуч за не особено високо налягане, който би се спукал при опасно превишаване на налягането. В някои професионални котли се слага оловна капачка, която при оставане на котела без вода се стапя изпуска пара и гаси огъня, но слънцето няма как да го загасим! :lol:
А, иначе прочетох, че при парни машини изпускащи парата във въздуха КПД е между 1 и 3% . При използване на изразходената пара за получаване на конденз и евентуалното използване на отпадната топлина за подгряване на входящия в бойлера конденз се достига между 8 и 20 %. При използване на изразходената пара за предварително подгряване на водата и машини с тройно разширяване може да се доведе до 25%. При използване на отпадъчната топлина за отопление, използването на енергията за загряване на водата може да достигне до 90 - 98%. Тъй като аз мисля да използвам бутална машина с двойно действие без двойно или тройно разширяване КПД на самата парна машина ще се доведе може би до 10%. Отпадъчната топлина ще използвам за подгряване на входящия конденз. При такива предварителни сметки без кръчмар :? :wink: :lol: - максимум 50 - 70W електрическа енергия от 1 кв.м. огледало и то изтискани до край.
dj_marti79 - специалист
Съгласен. Нали и аз предложих средно 10%. Слънцето го спираме много лесно - като насочим системата другаде. 10-те % собствени нужди ги сложих просто ей така.
Колкото и да е ниско КПД-то, покрив на една къща е към 100m2.
Тани - модератор
dj_marti79 написа:
Съгласен. Нали и аз предложих средно 10%.
dj_marti79 написа:
5-те % са най лошия вариант, но когато няма вятър и 50W е добре. А ако нагряваме при 4м2 ?
Я да видим и най добрия вариант:
1 - с отражашеля май бъркаме, но трябва да каже някой който се занимава с оптика. Аз мисля че отражението е 98% =980W. С тръбичка е по-лесния вариант но аз мисля да използвам балон от домашна газова бутилка за по-лесна фокусировка.
2 - около бутилката метален контейнер и дебело стъкло от към огледалата. Създавам вакуум до колкото е възможно за да изолирам загубите. Ако приемем усвояване 85%=830W ?
3 - КПД на турбината 20% са малко, поне 30-35% =291W
4 - КПД на генератор 85% =247W
5 - собствени нужди -10% =223W
6 - ако добавим +20% от възвърната топлина с рекуперативни топлообменници.
...а ако сметнем за 4м2?
Да приемем някакъв среден вариант 10% =100W
Да не забравяме че ще имаме около 500W като топла вода, което значи спестени киловати за подгряване на бойлер.
В крайна сметка не звучи чак толкова зле.
edemy2001 написа:
А, иначе прочетох, че при парни машини изпускащи парата във въздуха КПД е между 1 и 3% . При използване на изразходената пара за получаване на конденз и евентуалното използване на отпадната топлина за подгряване на входящия в бойлера конденз се достига между 8 и 20 %. При използване на изразходената пара за предварително подгряване на водата и машини с тройно разширяване може да се доведе до 25%. При използване на отпадъчната топлина за отопление, използването на енергията за загряване на водата може да достигне до 90 - 98%. Тъй като аз мисля да използвам бутална машина с двойно действие без двойно или тройно разширяване КПД на самата парна машина ще се доведе може би до 10%. Отпадъчната топлина ще използвам за подгряване на входящия конденз. При такива предварителни сметки без кръчмар :? :wink: :lol: - максимум 50 - 70W електрическа енергия от 1 кв.м. огледало и то изтискани до край.
:?
dj_marti79 написа:
Колкото и да е ниско КПД-то, покрив на една къща е към 100m2.
Не искам да се заяждам , а по-скоро да ти покажа подводните камъни - не можеш на обикновен скатен покрив да разположиш насочваща система!Друг е въпроса ако смяташ да не е насочваща!
edemy2001 - специалист
edemy2001 написа:
edemy2001 - специалист
Едно разсъждение - просто така... За да имам опоненти и да стигна до някакъв извод! :-D
За да се втечни парата, не е необходимо да се охлажда до 20 градуса. Т.е. ако се подбере дебита на охлаждащата течност, в моя случай вече получения конденз, би могло да се добие подгрят конденз до някаква температура. Той ще изисква по-малко енергия за да се доведе до кипене. Макар, че точно кипването на водата поема най-много енергия всъщност, за да се преодолее привличането между молекулите...
Приемам критики! :-D
Тани - модератор
Един въпрос - как всъщност става вкарването на прясна вода при положение , че налягането е толкова голямо :?
edemy2001 - специалист
Тани написа:
Един въпрос - как всъщност става вкарването на прясна вода при положение , че налягането е толкова голямо :?
С помпа, която вдига по-голямо налягане. Там всъщност са най-големите разходи "за собствени нужди". Според книгите - до 3% от добитата енергия от парния двигател. Всъщност затова в един от предните си постове писах, че се притеснявам от тази помпа. За момента не ми идва на ум каква точно да бъде. Налягането всъщност няма да е много голямо в моя случай - до 5 атм. максимум, защото няма да правя турбина. Турбините изискват значително по-голямо налягане. На едновремешните парни локомотиви има така наречения инжектор - вид помпа в която се използва част от парата http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... iagram.svg за да се вкара вода в котела, но не мисля, че ми е по силите да направя такова нещо за малка машина, която на всичко отгоре ще е уникат! Мисълта ми се върти около бутална помпа, но ще го мисля още въпроса.
Тани - модератор
Реално не ти трябва голям дебит , така , че няма да е толкова трудно!
hygro - майстор
Стърлинговата машина засега е най-практичното средство с приемлив КПД. Има ги в индустриално изпълнение:

Изображение

И в любителско:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4AsnE9kwyDw[/youtube]

А пък с тази, поне няма кой знае какви харчове:
:)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Q9JOcPaCZEY[/youtube]
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Слънчева домашна електроцентрала с парогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: