• 1
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
tgv написа:
Има. Връх Ботев, Връх Мургаш и някои други. Поразгледай подробната месечната история, през зимните месеци и ще видиш ветрове с скорости доста по-високи от средномесечната. Та за тях говоря. Имай в предвид че МТО-станциите мерят на 10м. височина, и често са разположени в среда която смущава потока.
Пак бягаш по тъча! Питах те за за твоето място!
В случая за личните ми нужди не разчитам на МТО-станциите. Меря вятъра на 1 метър под долния край на турбината. И това е заради мое удобство, а не защото не знам къде трябва да го меря.
Айде от мене да мине пак! Удобен начин за оползотворяване на излишната енергия, ако не разполагаш с друг комплект акумулатори е да загряваш водата в бойлера си с нея. Водата е един от най-добрите акумулатори на топлинна енергия. Или пък през зимата да я вкараш във водното/парното отопление, ако разполагаш с такова. Добър начин е и този за който спомена ludiagsm. Предполагам, че има и други начини за които не съм се сетил.
tgv - специалист
Миналата година беше много слаба. Скороста бе горе долу колкото твойта, но съм имал 6,1 , 6,5 и 6,3 на 40метра.
edemy2001 написа:
Удобен начин за оползотворяване на излишната енергия, ако не разполагаш с друг комплект акумулатори е да загряваш водата в бойлера си с нея. Водата е един от най-добрите акумулатори на топлинна енергия.
Всъщност това не е ли и най добрия начин. На всяко домакинство е нужна топла вода и зиме и лето.
От тук излиза въпроса защо е нужно да се трошат пари и време за многополюсни генератори с постоянни магнити за ниски напрежения, като много по лесно е да се преобразува асинхронен двигател в генератор на 220Волта. Асинхронните генератори с кафезен ротор са надеждни и с високо КПД. Така отпада и инвертора.
edemy2001 - специалист
tgv написа:
Миналата година беше много слаба. Скороста бе горе долу колкото твойта, но съм имал 6,1 , 6,5 и 6,3 на 40метра.
edemy2001 написа:
Удобен начин за оползотворяване на излишната енергия, ако не разполагаш с друг комплект акумулатори е да загряваш водата в бойлера си с нея. Водата е един от най-добрите акумулатори на топлинна енергия.
Всъщност това не е ли и най добрия начин. На всяко домакинство е нужна топла вода и зиме и лето.
От тук излиза въпроса защо е нужно да се трошат пари и време за многополюсни генератори с постоянни магнити за ниски напрежения, като много по лесно е да се преобразува асинхронен двигател в генератор на 220Волта. Асинхронните генератори с кафезен ротор са надеждни и с високо КПД. Така отпада и инвертора.
Лично аз съм убеден в това, че е най добрия начин, но си е мое мнение. Някой може да реши за себе си, да я оползотвори по друг начин.
Колкото до асинхронните генератори - съгласен съм, но до някъде. Вярно е, че са евтини, вярно е, че са надеждни и, че имат висока надеждност и КПД. Но има един основен недостатък, който ги прави неудобни за малки вятърни генератори - това е че искат относително постоянни обороти малко над номиналните обороти на двигателя. При малки генератори устройството, което ще регулира оборотите ще е по-скъпо от целия генератор, ако е направен с магнити. Ако се използва обаче за водна турбина - просто няма база за сравнение! Това е перфектния алтернатор за водна централа.
Тани - модератор
А как ще съгласуваш моментната скорост на вятъра със съпротивлението на нагревателя?

За загряване на БГВ дали слънчевите колектори не са по- рентабилни? Добрв идея е обаче да се съчетаят двете системи и вятърния генератор да захранва акумулатора на UPS на слънчевата система!
edemy2001 - специалист
Тани написа:
А как ще съгласуваш моментната скорост на вятъра със съпротивлението на нагревателя?

За загряване на БГВ дали слънчевите колектори не са по- рентабилни? Добрв идея е обаче да се съчетаят двете системи и вятърния генератор да захранва акумулатора на UPS на слънчевата система!
Нагревателя е активно съпротивление. Това означава, най-грубо казано, че всичко което му подадеш, ще го превърне в топлина. Просто при ниски обороти, съответно малка мощност на генератора, ще отдели по-малко топлина енергия. За да се оползотвори обаче излишната енергия чрез активен товар, трябва да има контролер, който да не позволява генератора да е напълно натоварен, защото ще изпадне в режим на спиране. Товарът ще му действува като спирачка. Удобен начин за целта е контролер с DUMP товар. В случая DUMP товара е допълнителен нагревател, със съответните термозащити монтирани в бойлера.
6osi6 - майстор
tgv написа:
Има. Връх Ботев, Връх Мургаш и някои други.
Я гле, глее, :mrgreen: колежката TGV, имала излишък от енергия на връх Ботев при скорост на вятърЯ 14/м.с.
Колега 3/36 tgv, преди да се ориентирате към бойлера, може ли да драснете една зависимост между отнетата топлинна енергия от къщата ви, която се намира на това ветровито място, връх Ботев, или Мургаш и излишъка от енергия, който сте получили от вятъра!?!
6osi6 - майстор
Тук има един пример за генератор с два диска, 24 намотки и 32 магнита

http://translate.googleusercontent.com/ ... bG4LlTehdg

Пуснато е на преводач.

Генераторът е аналогичен на генератор с желязна сърцевина, 24 намотки, 16 магнита, по 8 от двете страни, и 16 серпентини. Чрез релета се превключват намотките по различен начин, така че, целта е да се регулира по този начин подаваното напрежение.
Проекта за сега не е изпълнен, защото има проблеми с управляването на такава сложна система от релета спрямо скоростта на вятъра.
tgv - специалист
Ето едно полезно четиво.
http://conf.uni-ruse.bg/bg/docs/cp/3.1/3.1-35.pdf

П.П. Колега, Босия на дванайсета степен. З/36=1/12 . Намерихте ли линейната зависимост м/у TSR и Cp ? :)
Разбира се че нямам 1,5 Кватов Ветрогенератор. Но лесно мога да си го купя от Китаеца. Просто се опитах да провокирам размисли по ефективното оплзотворяване на произведената ел. енергия!
Съвсем скоро ще паднат ограниченията, по разполагането на ВЕИ за собствени нужди. И тогава много хора ще ги е яд, че са лапали Мухи толкова време.
Орел мухи не лапа!
Хайде със Здраве!
Здравейте,следя темата от известно време и за разлика от някой специалисти съм я прочел цялата. Имам намерение да осъществя тази идея като за начало,понеже би трябвало да е достатъчно за зареждане на акумулатор за ползване на светлина по време на риболов и за дребни електроджаджи. Като обща цена също ме устройва,като за проект "направи си сам". Въпроса ми е,има ли нещо което може да се оптимира в идеята или и такае достатъчна за поставената ми цел. За съжаление намирам само магнити с дебелина 15 мм а в описанието са дадени такива с дебелина 20 мм. Трябва ли да променя нещо в намотките и какво ако взема по тънките или ще стане и така?

И преди да почнат съвети да си купя направо соларни клетки или готов,мога да си го позволя но в това да поръчваш по интернет или да идеш до близкия супермаркет(да преди 2 седмици kaufland в германия продаваха мобилна соларна система 60 вата за 250 евро) няма тръпката да пуснеш нещо и да видиш дали ще тръгне.

Благодаря предварително за помоща.
edemy2001 - специалист
Tommygun написа:
Здравейте,следя темата от известно време и за разлика от някой специалисти съм я прочел цялата. Имам намерение да осъществя тази идея като за начало,понеже би трябвало да е достатъчно за зареждане на акумулатор за ползване на светлина по време на риболов и за дребни електроджаджи. Като обща цена също ме устройва,като за проект "направи си сам". Въпроса ми е,има ли нещо което може да се оптимира в идеята или и такае достатъчна за поставената ми цел. За съжаление намирам само магнити с дебелина 15 мм а в описанието са дадени такива с дебелина 20 мм. Трябва ли да променя нещо в намотките и какво ако взема по тънките или ще стане и така?

И преди да почнат съвети да си купя направо соларни клетки или готов,мога да си го позволя но в това да поръчваш по интернет или да идеш до близкия супермаркет(да преди 2 седмици kaufland в германия продаваха мобилна соларна система 60 вата за 250 евро) няма тръпката да пуснеш нещо и да видиш дали ще тръгне.

Благодаря предварително за помоща.
Най-общо казано, идеята за ветрогенератор по време на риболов не е най-добрата, освен ако риболова не продължи поне две седмици. Ако е за ден, два или три - по-добрия вариант наистина е със слънчев панел. Да не кажа, че май най-добре си е за такова нещо със слънчев панел. Ето този http://hitri-ribarski-tukumi.comule.com/ е правен точно от рибар и за рибарлък! :wink:
Вятърния генератор можеш да си го направиш за стационарна работа. За вила например или за в къщи. Тръпката си е отделен бонус! :)
А, за магнитите и намотките - ако се използват по-малки по размери магнити, трябва да се преизчислят намотките. Със сигурност трябва да са повече на брой, защото силата на магнитното поле ще е по-малка.
  • 1
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: