• 1
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
stivemaster - майстор
Ей, ти сега няма да се спреш и ще се чувстваш недооценен и няма да разбереш, че може да не си прав, нали ? Ще ти напомня примера (Еско-то на Кьонгсберг) който ти дадох и ти изобщо не обърна внимание, пък обвиняваш мен че не забелязвам твоите предложения .Аз обаче, за да достигна до тук съм гледал и съм си извадил извода, че за да изберат такава схема на задвижване, масово всички скъпи машини (Еско-то 100 000Е), както плазмени (газорези) така и рутери и фрези , значи тази схема дава предимства.Обратното, за да изоставят схемата "пантограф" и да се е използвала само в най ниския ценови клас, май тя ще е несъвършената и "като за продаване" , а ?
Както и да е и да не разбереш ,да си жив и здрав.
alien - специалист
не се чувствам недооценен (точно пък тук да чакам оценка :-D ), който разбрал - разбрал, който не е - да си бере дертовете :-D
не е въпроса за моите предложения (не са и мои даже, това са чужди идеи както и още много варианти които други хора са давали назад в темата), а защо при толкова възможни варианти ограничаваш избора си единствено до въпросните фирми с "пантограф" и "2 мотора", но моята глава мисли различно, и да кажеш няма да те разбера
щом така те устройва - действай
ако ме задължи някой с тези 2 мотора бих сложил някаква защита от посукване, някаква проста лостова система с ключе, като се посуче портала повече от няколко градуса да изключи всичко преди да е изкривило нещо
понеже аз не правя за продаване, а само за лично ползване, и колкото по трайно и надеждно толкова по добре за мен
успех :)
stivemaster - майстор
Готово бе Alien ще ти кажа, дано да го запомниш от мене - кода е G91 G28 X0 Y0 Z0 и се слага в началото на всеки файл който ще режеш.
Ако настроиш стъпковите мотори да не изпускат стъпки и хомваш в началото на всеки файл няма да имаш грешки от посуквания.
Плазмата с която работя в момента, не работи с ква да е управляваща програма, а именно с Феникс 9 (голям боклук според мен макар че е 2600Е без ДДС) и поради тази причина, не можем да и задаваме квото си решим като код и примера с нея е, че софтуера НЕ задава хом в началото на всеки файл, и при обучението от завода производител на машината, ни съветваха в началото на всеки лист да хомваме, макар че машината е с серва Мицубиши и фирмен управляващ контролер на Хайпъртерм .Така смятат че точността се подобрява и възможността за грешка се елиминира.От това следва, че максималистичните очаквания не са въпрос на схема за задвижване, а на недооценяване на опасните въздействия върху конструкцията.
alien - специалист
едната ми машина е със стъпкови мотори и файловете на нея започват с G28 още от как съм я пуснал преди няколко години :-D
иначе сервата си бачкат цял ден, хоум се прави само при пускане на машината
а за опасните въздействия - при търговия са едни, при работа са други, аз знам само тия при работа - очаквай неочакваното :-D и проблема изобщо не е в правенето на хоум... но няма значение, важното е да заработи :)
успех
stivemaster - майстор
При плазмите особено с високочестотно палене, има и още едно вредно въздействие, това имам предвид колега !
angelfilev - специалист
mika написа:
angelfilev написа:
Индуктивните датчици, които си предвидил са добри за крайни изключватели, но за Home не стават, не са точни. Трябва да са подходящи оптични или механични. Това изрично е написано в инструкцията на програмата.
Изненадан съм от това твърдение и ще съм ви благодарен ако дадете препратка към тази инструкция, или поне точен цитат.
ЧНГ, здрава и спорна!

mika, грешката е моя и се извинявам. Не е от тази инструкция.
Опитах, без успех да разбера каква точност и повторяемост имат тези датчици. Ако някой има данни, нека ги посочи.
Някои производители и търговци дават грешка +, - 3%. Не разбирам този диапазон от 6% от какво е.
ig_ivanov - специалист
Не съм специалист, нито напреднал потребител на CNC машини, но ето малко информация относно датчиците от собствен опит:
Имам направена машина, подобна на CNC, с която сменям чипове на платки. На нея имам оптични и механични датчици за крайните и началните (Home) позиции. Оптичните (оптрони с въздушна междина) винаги сработват по един и същ начин, докато механичнитe (сложил съм ги там, където точността не е критична) дават отклонение от около плюс/минус 0.03мм докато сработят. Oт това си правя извода- механични - само за крайни изключватели, за Home- оптични.
marian2784 - напреднал
Оптичните са точни ,но в промишлени условия нямат много шанс. Прахът ще ги побърка .
stivemaster - майстор
Въпреки абсолютното мълчание в темата аз ще взема да отчета напредъка си въпреки че не е особено голям тъй като все пак е хоби проект.

Прикачен файл

IMG_20150110_145947.jpg събирам портала

Прикачен файл

IMG_20150110_162732.jpg това ще ми е Z оста

Прикачен файл

IMG_20150103_141220.jpg таблото в почти завършен вид
MrMurdjo - майстор
Не се стряскай от мълчанието. Кибиците седим и чакаме снимки :-D
  • 1
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: