• 1
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Iliev Labs - специалист
stivemaster
За плазмата и оксижена имаше една заигравка - torch height control .
Ти занимава ли се с това?
Може ли и без него?
stivemaster - майстор
Ами сега след като сложа реле, за да отделя високото напрежение на плазмения източник от контролера ще настроя и скрипта за Probe или установяване на допир в Mach3 ,ако се установи такъв само с оперативното напрежение.
За управление височината на пробиване и рязане или изобщо на Z оста ,съм подготвил едно Arduino , което ще има възможност да мери допир с така наречения омичен контакт ,тоест сработване дори съпротивлението при контакта да е над 200 килоома !В първата версия която ще пробваме да поема управлението на Z оста след като допира е установен и е вдигнала за пробиване.Не съм много навътре с Sheetcam, която ще ползвам и със скрипта не съм експериментирал още но.... Малко не съм си изяснил как да казвам на Arduino-то каква е мощността - тоест височините в степени.Мислех си с Шим-а на изхода за шпиндела да пробвам, но в Sheetcam не знам как може да се задават обороти на шпиндела ако си избрал постпроцесор Плазма.

На газореза управлението, засега ще е ръчно .Така или иначе и да се сложи капацитивен датчик и контрол на височината ,остава контролирането на времето на подгрев и пробиване и старт, което за различните материали и температура в помещението е различно и не може евтино да се регулира прецизно.
MrMurdjo - майстор
Използвай оптрон и средномощен транзистор за развързване на управлението на релето от контролера. Най-доброто галванично разделяне.
stivemaster - майстор
Абе такава схемка смятам да натворя на една платчица в кутийка .Транзистрор ВС639, диод паралелно на бобината и резистор ват и половина 1 килоом на базата.Този резистор откъм +48в не знам за какво се слага ,ако някой знае моля да ме светне ще ми трябва ли .
Единия НО контакт на релето ще включва плазмения източник ,а през трите НЗ - за по сигурно, ще прекарам връзката с дюзата на горелката и масата на машината.

Прикачен файл

IMG_20150426_004154.jpg
MrMurdjo - майстор
При тази схема аз бих сложил и един маломощен диод (1N4148 примерно) последователно на резистора RB в посока базата на транзистора. За всеки случай и застраховка от пробив на транзистора. Ако релето е за 48 в, то резистора към намотката не е нужен. Транзисторът трябва да е за към 60 волта напрежение поне.
stivemaster - майстор
Добре Ванко ще сложа.
stivemaster - майстор
Аз междувременно съм ето докъде и без малко да свържа източника.Надявам се утре или до края на седмицата, да почна да режа че ми писна от проблеми.
https://www.youtube.com/watch?v=E2el-5szg7M
MrMurdjo - майстор
Система touch-and-go :)
Тръгна най-накрая :partyman:
MrMurdjo - майстор
Честито!
Няма по-голяма тръпка от това да видиш след дълго време обмисляне, изработка, сглобяване, отстраняване на проблеми и т.н., машината, създадена от теб да "оживее".
:partyman:
  • 1
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: