• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
torbalan - Дървен философ
edemy2001 написа:
Едно разсъждение - просто така... За да имам опоненти и да стигна до някакъв извод! :-D
За да се втечни парата, не е необходимо да се охлажда до 20 градуса. Т.е. ако се подбере дебита на охлаждащата течност, в моя случай вече получения конденз, би могло да се добие подгрят конденз до някаква температура. Той ще изисква по-малко енергия за да се доведе до кипене. Макар, че точно кипването на водата поема най-много енергия всъщност, за да се преодолее привличането между молекулите...
Приемам критики! :-D
ти си на път да откриеш нова термодинамика...

и как ще получиш от пара конденз без да го охлаждаш?
edemy2001 - специалист
torbalan написа:
edemy2001 написа:
Едно разсъждение - просто така... За да имам опоненти и да стигна до някакъв извод! :-D
За да се втечни парата, не е необходимо да се охлажда до 20 градуса. Т.е. ако се подбере дебита на охлаждащата течност, в моя случай вече получения конденз, би могло да се добие подгрят конденз до някаква температура. Той ще изисква по-малко енергия за да се доведе до кипене. Макар, че точно кипването на водата поема най-много енергия всъщност, за да се преодолее привличането между молекулите...
Приемам критики! :-D
ти си на път да откриеш нова термодинамика...

и как ще получиш от пара конденз без да го охлаждаш?
Някъде да виждаш написано, че няма да охлаждам? :evil: Написах само, че мисля до каква степен да охлаждам! И като гледам, че си в час с термодинамиката да ми сметнеш какъв дебит вода на 60 градуса ще ми трябва за да охладя 40 литра пара от 112 градуса до 80 градуса, че аз не съм толкова напред в тази материя?
толкова е безсмислена идеята ти, че нямам никакво намерение да се напъвам да смятам...

с две думи
на изхода от наща турбина - налягането е около 5 килопаскала (това си е направо вакуум)
охлаждаме с дунавска вода, която през лятото е около 23 - 25 градуса (това е най-тежкия режим на работа за нас - летния)

на входа налягането е около 60 атмосфери а температурата е около 220 градуса (пиша съвсем по памет, може да бъркам с някой - друг градус)

при тези параметри успяваме с голям зор да докараме КПД около 30 процента...
имаме седем степенен подгревател на водата и всичко друго, което вдига по някакъв начин КПД дори с 0,1 процент...

в домашни условия това е непостижимо...
edemy2001 - специалист
torbalan написа:
толкова е безсмислена идеята ти, че нямам никакво намерение да се напъвам да смятам...

с две думи
на изхода от наща турбина - налягането е около 5 килопаскала (това си е направо вакуум)
охлаждаме с дунавска вода, която през лятото е около 23 - 25 градуса (това е най-тежкия режим на работа за нас - летния)

на входа налягането е около 60 атмосфери а температурата е около 220 градуса (пиша съвсем по памет, може да бъркам с някой - друг градус)

при тези параметри успяваме с голям зор да докараме КПД около 30 процента...
имаме седем степенен подгревател на водата и всичко друго, което вдига по някакъв начин КПД дори с 0,1 процент...

в домашни условия това е непостижимо...
Между другото забележи, че аз никъде не говоря за турбина!!! Няколко пъти вече споменавам, че мисля да работя с бутален двигател при налягане на парата до 5 атм., точно защото не искам да работя с високи налягания, които искат не само здрава техника ами и прегрята пара, както казваш ти над 200 градуса.
Освен това къде е казано, че ако пара се охлади до 60 - 80 градуса няма да се втечни. Или визираш ракиените казани, където трябва да се охлади конденза до температурата на кладенчова вода (т.е. до ниска температура и не ни интересува до колко точно, защото има вода от помпата на корем или от Дунава...) ? При каквато и температура да е щом има конденз има и понижаване на налягането. Трябва ли да обяснявам защо!?
Мен ме интересува дали разсъжденията ми са в правилна посока, а не какво правят в Козлодуй. Ако имам реакторче в задния двор, нямаше да разсъждавам как да е...а дявола във въздуха!
Щях да пропусна да те попитам в тази централа където работиш, не използват ли затворен цикъл на дестилирана (обезсолена) вода? И на каква температура е конденза който връщат за производство на нова пара? :wink:
за да получиш от пара конденз - трябва да я охладиш...

с бутален двигател - направо си работи с отворен цикъл и чешмяна вода... така или иначе, ако изобщо го подкараш - бързо ще се наиграеш и ще ти мине мерака...
до котлен камък наяма да стигнеш...

да, цикъла е затворен и именно това казах, в горния пост...

след турбината има кондензатор - там с дунавска вода охлаждаме парата и получаваме конденз...
водата, която връщаме обратно в дунава е с температура с около 4 - 5 градуса по-висока, отколкото е била като сме я взели от дунава :)
edemy2001 - специалист
edemy2001 написа:
не използват ли затворен цикъл на дестилирана (обезсолена) вода? И на каква температура е конденза който връщат за производство на нова пара? :wink:
Май и не четеш... Питам за конденза, а не водата от Дунав, щото за нея вече беше писал някъде по-напред.
edemy2001 - специалист
torbalan написа:
...с бутален двигател - направо си работи с отворен цикъл и чешмяна вода... така или иначе, ако изобщо го подкараш - бързо ще се наиграеш и ще ти мине мерака...
до котлен камък наяма да стигнеш...
Може и да си прав за играта и мерака! :-D
edemy2001 - специалист
Чета в момента няколко дебели книги (разбирай интернет страници), които почти ще ме убедят, че може би за такъв проект е по-изгодно да се използва двигател с цикъл на Стърлинг... До няколко часа ще съм решил в крайна сметка какво ще направя. Материалите които съм приготвил ще влезат в работа независимо от типа двигател който избера, но със сигурност няма да бъде парна турбина.
dj_marti79 - специалист
torbalan написа:
...на входа налягането е около 60 атмосфери а температурата е около 220 градуса
Щом изхвърляте 220 градуса в дунав, защо топлите града с пара от пароотборите? Провери дали това не е температурата на 1-ви контур. Ако не бъркам, температурата след турбината трябва да е под 90 градуса, затова не става за отопление на града.

edemy2001, колкото е по-голяма температурната разлика преди и след турбината, толкова е по-висок КПД. Това е онази площ в H-S диаграмата. Затова трябва да се охлажда. Кладенец или поточе би свършил чудесна работа.
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
edemy2001, колкото е по-голяма температурната разлика преди и след турбината, толкова е по-висок КПД. Това е онази площ в H-S диаграмата. Затова трябва да се охлажда. Кладенец или поточе би свършил чудесна работа.
Омръзна ми да повтарям, че не мисля да правя турбина.... :xplode:
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Слънчева домашна електроцентрала с парогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: