• 1
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
tgv - специалист
Хубаво бях на написал че на Модератор вода се не гази, ама Младото като не чете и не слуша....
Сега с кой ще разисквам за асинхронните генератори при малките ВГ. Едничък Едеми ми остана :wink:
tgv - специалист
Ами да започнем от тук.
http://conf.uni-ruse.bg/bg/docs/cp/3.1/3.1-35.pdf
Тук натоварването и честотата на генератора е сравнително постоянно. Докато при ВГ не е така. Може би някакво стъпково превключване на капацитети при промяна на честотата/натоварването/.
edemy2001 - специалист
tgv написа:
Ами да започнем от тук.
http://conf.uni-ruse.bg/bg/docs/cp/3.1/3.1-35.pdf
Тук натоварването и честотата на генератора е сравнително постоянно. Докато при ВГ не е така. Може би някакво стъпково превключване на капацитети при промяна на честотата/натоварването/.
Според мен този тип алтернатори стават за не толкова малки генератори. Трябва променлива стъпка на лопатите на турбината, почти съм убеден и в необходимостта от автоматична скоростна кутия, пък и кондензатори с автоматика, както ти споменаваш. Някъде бях срещал и автоматика за такъв алтернатор с поддържане на оборотите с помощта на дискова спирачка, което пък според мен е още по-зле, защото е отделяне на топлина и механично износване на спирачката.
shulio - специалист
Снощи се сетих нещо и да питам дали има проложение в практика. Тъй като ветровия ресурс в страната явно е малък. Може ли вместо да се прави голям генератор да се правят много ама малки, които да не се вдигат на толкова високо и да се задвижват от по слаб вятър.

Като имате предвид, че всичките ми идей са за приложение в къща с 20-30 декара двор. Тоест да си отделиш 1 декар и да си направиш малък ветропарк от алтернатори например или от каквото е най - евтино. Проблем за който се сещам е как да се оползотвори производството от много източници, които ще прозивеждат различни напрежения и ток по едно и също време. А може и икономически да не е оправдано - по запознатите ще кажат :)
tgv - специалист
shulio написа:
Снощи се сетих нещо и да питам дали има проложение в практика. Тъй като ветровия ресурс в страната явно е малък. Може ли вместо да се прави голям генератор да се правят много ама малки, които да не се вдигат на толкова високо и да се задвижват от по слаб вятър

На времето ръчках по една идея за Клъстър. Идеята в общи линии е следната:
Вертикалноаксиални турбини задвижват хидропомпи, а те пък хидромотор. Хидромотора задвижва алтернатор.
shulio - специалист
Не се ли губи много енергия от цялото това преобразуване?
tgv - специалист
shulio написа:
Не се ли губи много енергия от цялото това преобразуване?
По принцип идеята беше за 300Квт ветрогенератор, който с присъединяване, процедури по узаконяване и загуби, беше на кантар от гледна точка на инвестицията. Като цяло рискова инвестиция. А от днешна гледна точка [-X
Ако приемем че първите две условия при теб липсват, нещата започват да са приемливи. Разбира се когато ръчках по въпроса, даже и не съм подозирал за варианта НаправиСам :wink:
П.П. Пропуснах строителство, защото беше идеен проект.Но мисля че има и предимства :?
VLADO66 - майстор
tgv написа:
shulio написа:
Снощи се сетих нещо и да питам дали има проложение в практика. Тъй като ветровия ресурс в страната явно е малък. Може ли вместо да се прави голям генератор да се правят много ама малки, които да не се вдигат на толкова високо и да се задвижват от по слаб вятър

На времето ръчках по една идея за Клъстър. Идеята в общи линии е следната:
Вертикалноаксиални турбини задвижват хидропомпи, а те пък хидромотор. Хидромотора задвижва алтернатор.
Тази идея е реализирана при вълновите електроцентрали тип гъсеница.На времето имах идея за рамо с поплавък сложено на брега на морето,което да се движи нагоре-надолу от вълните и в другия край/на сушата/ да има бутало с хидравлика.
tgv - специалист
И на мен ми е минавала подобна идея,само че поплавъка движи директно линеен генератор, или инерционна система. :
  • 1
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: