• 1
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
yangi - специалист
По принцип няма причина да не работи, но можеше и по-добре. :)
yangi - специалист
Питах за токовия траф, защото като замерих ферита на моя се оказа с магн. проницаемост 90 (явно е бил за дросел) и сега поръчах друг.
АБВ потребител - специалист
А как я измери тази проницаемост :? 3с90 е материала от който е направен.Магнитната проницаемост е друга бира.Точно от нея имаш разлика в празния ход на трансформатора. То ферита ще го наредиш ми настройката на управлението,там наясно ли си,то това е най тънката част от играта.Ще ти трябва голям резистор за товар ,осцилоскоп.Ако не си наясно с това ,дай на някой да ти го направи.С налучкване абсурт.Ако знаеш принципа на действие на елементите ,ще стане лесно.Но ако не ти е ясно не се захващай,ще опукаш сумати елементи.Другия вариант ,книги и много четене,но правилните книги. :) Цветните ферити няма да станат, те са за по високи честоти. Намери си сив или с цвят на графит.То има ферити с проницаемост 90 но те са за много високи честоти.Магнитната проницаемост на сърцевините е обратнопропорционална на честотата.В каталозите има една стойност Al,това е коефицент на индуктивност не е м. проницаемост.
yangi - специалист
Измерва се индуктивността. И после има калкулатори за магнитната проницаемост. Жълтите ферити са с ниска магнитна проницаемост (за дросели), зелените са с голяма магнитна проницаемост (за трансформатори), черните и сивите трябва да ги мериш. Това е проверено.
yangi - специалист
Определено съм наясно с настройката на управлението. Резистора се прави, имам кантал които се връзва по няколко в паралел между две шини. Само ме притеснява да не се получи възбуждане от обратната връзка. Твоя инвертор ти ли го настройва?
Виж тука какво пише :) Превода е с Гугъл --------- Видове смеси по номера:
Смес от 1 -
Продуктите, произведени на базата на тази смес, са маркирани със синя цветна маркировка. Този материал с магнитни свойства близки до сместа 3. Магнитната пропускливост u = 20. Тази смес, в сравнение с номер 3, има по-стабилни магнитни параметри. Оптималният честотен диапазон на приложение е между 0,5 и 5 MHz. Продукти от тази смес могат да бъдат направени както под формата на тори, така и под формата на саксии за броня.
Смес от 2 -
Цветна маркировка - червена. Магнитната пропускливост u = 10. При продукти от тази смес е възможно да се създаде верига с висококачествен фактор в диапазона от 2 до 20 MHz. Практически приложими в диапазона от 0,5 до 30 MHz. Най-често се използва в радиоактивни късовълнови устройства.
Смес от 3-
Цветната маркировка е сива. Магнитната пропускливост u = 35. Много висока стабилност на параметрите. Обхват на приложение при честоти от 50 kHz до 0,5 MHz.
Смес от 6 -
Цветова маркировка - жълта. Магнитната пропускливост u = 8. Много висока температурна стабилност на магнитните параметри. Прилага се в честотния диапазон от 20 до 50 MHz.
Смес от 10 -
Цветова маркировка - черна. Магнитната пропускливост u = 6. Висока стабилност на магнитните параметри. Използва се за създаване на висококачествени схеми в обхвата от 40 до 200 MHz.
Смеси 12 и 17 -
Цветни маркировки съответно - зелено-бели и синьо-жълти. Магнитната пропускливост на двете смеси е u = 4. Средната стабилност на магнитните параметри. За производството на вериги с висококачествен фактор в обхвата от 50 до 200 MHz трябва да се използва смес 12. При необходимост от повишена стабилност на параметрите е по-добре да се използва сместа.
yangi - специалист
Ето какво се получи с изработката на макаричката на трафа:
Прикачен файл:
dl (11).JPG
Прикачен файл:
dl (8).JPG
Прикачен файл:
dl (9).JPG
Прикачен файл:
dl (10).JPG
Прикачен файл:
dl (13).JPG
Първи проби,първи жертви :) Днес пуснах схемата на Негуляев и пад и няма никой,май стана нещо. :-D Сега ще се изясняват причини. На празен ход заработи ,но като допрях електрода спря,изгоря нещо.
yangi - специалист
Защо бързаш нали имаше проблем с управлението. Реши ли си проблема с управлението?
Управлението го направих,заработи.А де, не трябваше да бързам ,но пусти мерак,пък ми беше интересно как ще работи.Допуснал съм някъде грешка,неправилно свързване сигурно.За миналата схема ми помогна един приятел ,инженер.Иска се бавно да се пипа.Имам един въпрос.Нормално ли е да има такъв пад на напрежение? На изхода на трафа имам 100в,след диодите пада на 70в.И това при двупътен изправител,ако е грец сигурно ще падне на 50в.Възможно ли е да е от некачествени диоди. :) Колега немога много да ти помогна с настройката,при мен е по друг начин направено.Навий трафа 18х6 ,и пробвай. Така както ти казах недей,защото има тънкости при направията и може да изгориш транзисторите.Сега като си дойде този приятел ще го разпитам по подробно.
  • 1
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: