• 1
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
yangi - специалист
Къде точно си замервал? Трансформатора има 3 извода. С какво си замервал? Настроил ли си резонанса?
АБВ потребител - специалист
Между средната точка и един от изводите ми показва 45в.Между двата извода 100в.А на изхода след диодите 70в.От къде идват тези 70в незнам.Нещо не мога да схвана.Между другото ми дадоха едни диоди ,уж били за електрожен,нищо не пише на тях.Пробвах ги ,на празен ход греят доста,чудно но не изгоряха. От какво може да греят така??? После ги смених с читави.Настройката я направих както я описана в книгата.Утре ще го разхвърлям да видя какъв е проблема. Меря с мултицет от 7лв ,доста надежден уред да ти кажа :-D (шега)
yangi - специалист
Ако си замервал с мултицет напреженията не са такива каквито е отчел мултицета. Повечето Мултицети мерят точно до 1KHz - постоянно и синусуидално напрежение и ток (за честоти над тази и друга форма на тока и напрежението замерванията може да се различават доста от действителните). Макар, че има логика в измерването. За променлив ток мултицета е мери макс. стойност на напреж. което е 141V, но е отчел 100, защото макс. стойност на напреж. при синусидален ток е 1,41 пъти по-малка от ефективната. Този коефициент е заложен в него. След изправител със средна точка на трансформатора напрежението е 140/2=70V. Диодите за да греят може би са за ниска (50Hz) честота или трябва да са частично пробили, което е много малка вероятност (не виждам друга причина).
Прав си, това напрежение мултицета изобщо не го хваща.Меря с магнитен волтметър със стрелка за променливо напрежение.И мери точно между другото.Дали не е от снуберите на диодите ??? Ще видим :) Това са измервания от работа на празен ход.Как ли изглежда това в очите на знаещите, може би смешно.Блъскаме си главите с елементарни работи за тях. :)
Колега,май само двамата пишем тук. :) В Русия това хоби е доста популярно но тук май не е така.
yangi - специалист
Да ти кажа честно, аз имам едно мнение по въпроса. Не бих казал, че българина е от техническите нации. Ние преди 1944 сме били земеделска нация. По време на комунизма доста от техническите неща (заводи, енергетика и т. н.) са направени благодарение на руснаците, повечето учебници за техника бяха от тях. Сега се преписва от западната литература.
yangi - специалист
Руснаците имат повече технически грамотни хора все пак са доста, като население, а и имат по-добра основа - доста световно известни учени.
yangi - специалист
АБВ потребител написа:
Прав си, това напрежение мултицета изобщо не го хваща.Меря с магнитен волтметър със стрелка за променливо напрежение.И мери точно между другото.Дали не е от снуберите на диодите ??? Ще видим :) Това са измервания от работа на празен ход.Как ли изглежда това в очите на знаещите, може би смешно.Блъскаме си главите с елементарни работи за тях. :)

Лично за определени измервания според мен уредите със стрелка са по-добре. Не случайно руснаците при тестовете на големината заваръчния ток използват такъв. Цифровия може да си повлияе измерванията от пикове.
yangi - специалист
Охладителя за 2та транзистора и 2та диода. Разрязах охладител за процесор на 2 части и гетинакс 1,5 мм между тях. Залепих гетинакса с soudal.Навих резба Ф3мм/8мм за винтовете за захващането. Гледах да взема радиатор с по дебела основа за по-добро отвеждане и инертност на охлаждането.

Прикачен файл

ohladitel.JPG
yangi - специалист
Капацитета между двете половинки ми излезе 20pF.
  • 1
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: