• 1
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Тани - модератор
tgv написа:
Е, Тани, Честито!

Сам си отвори темата на Лудо-Младо и Сам си я преименува! Сам си я отключи и сам си я заключи! Това не е коментар а напомняне за Фактологията! Не знам какви са Твоите ползи, но се нанесоха непоправими щети на Основната Тема за Ветрогенератора, в името на Евтината Реклама. :-D
Въпреки всичко Аз подкрепям последните ти действия. :supz:
Две!

ПП

А... на тази страница имало и ТРИ!!
tgv написа:
mObbiN написа:
@ tgv

Интересно ми е дали ще успееш да заключиш и тази тема ?!
Братко по оръжие, Причината поради която се появих в този Форум е да ви предпазя от Простотиите на Младото, и доколкото мога да пусна някоя полезна Информация. Мисля че и двете неща ги Преизпълних. Така че мойта Мисия отдавна и на скоро приключи!
Благодаря Ви за вниманието! :prayer:

Когато ръчкаш в лайната, няма начин да не се опръскаш!
Е опръска се и ще трябва да чистиш лайната един месец , за да не излезе , че не си държа на думата!

При следващото удвояване ще са два месеца почивка , след това четири и така!
stivemaster - майстор
момчета имам въпрос малко встрани от темата но като цяло всъщата насока.Интересува ме Савониус турбина на покрива на блока в който живея - 50м. но въртяща не електрогенератор а компресор на хладилна машина и правещ и топло и студено.Някой може ли да ми каже на какви обороти трябва да работи и какъв въртящ момент му трябва.
Последна промяна от stivemaster на нед авг 19, 2012 5:34 pm, променено общо 1 път.
Pandurko - специалист
Загледай някой компресор от автоклиматик. Там са отговорите на въпросите ти. Практически това е и едно лесно решение на задачката, макар че принципно все са високооборотни.
Тани - модератор
Тани написа:
Е опръска се и ще трябва да чистиш лайната един месец , за да не излезе , че не си държа на думата!

При следващото удвояване ще са два месеца почивка , след това четири и така!
Е този път няма да си удържа на думата! Нямам нерви вече ! Няма да има следващ път. Сбогом завинаги tgv
Large - специалист
Да разчупя неловкото мълчание ...

Някой може ли да ми каже как с измервателен уред от 10 лв да разбера дали мотора на пералнята е едно или повече фазен (признавам нямам идея). Чудя се дали би могъл да стане на алтернатор или правотоков генератор като си направя ротор с постоянни магнити .
Прикачен файл:
DSC_4372.jpg Това са статора и ротора . 36 полюса на статора и 38 (по мои сметки) на ротора .
Прикачен файл:
DSC_4373.jpg
От намотките излизат 5 кабела
DSC_4373.jpg (91.96 KиБ) Видяна 4622 пъти
Поради липса на автомобилни алтернатори из нас, този мотор ми изглежда примамливо .
Някой пробвал ли е да си прави ротор за двигател от пералня или да търся 3фазен мотор от помпа?

П.С.

Началната ми идея беше изработка на ротора от вело капла , в която магнитите са заляти с епоксидна смола . Около ротора на ,да речем пластмасов обръч с дебелина 2-3 мм, се подреждат намотките и се фиксират на нещо по-трайно, а лопатите заемат вътрешната част на каплата (като има 5-6 спици за балансиране). По-големия диаметър би трябвало да докарва прилична ъглова скорост между статора и ротора , с което да се намали скоростта с която да се върти каплата, респективно 4-5-6 лопатен дизайн . Един леген около самата турбина би трябвало да създаде още повече вятъра (ето за какво говоря)
:
http://www.youtube.com/watch?v=vQexzNg_ ... page#t=83s

:?

Taaa. малко се отплеснах ... Става ли двигателя от пералня за преработване на ротора и дали идеята с каплата не е по-добра идея ?
Krass - майстор
Монофазен двускоростен.
edemy2001 - специалист
Large написа:
Да разчупя неловкото мълчание ...

...Чудя се дали би могъл да стане на алтернатор или правотоков генератор като си направя ротор с постоянни магнити .
...
Поради липса на автомобилни алтернатори из нас, този мотор ми изглежда примамливо .
Някой пробвал ли е да си прави ротор за двигател от пералня или да търся 3фазен мотор от помпа?

Taaa. малко се отплеснах ... Става ли двигателя от пералня за преработване на ротора и дали идеята с каплата не е по-добра идея ?
По принцип трябва да стане, но задължително трябва да се пренавие за да стане трифазен. Т.е. ще ти тябва преработване и на статора.
Large - специалист
По принцип трябва да стане, но задължително трябва да се пренавие за да стане трифазен. Т.е. ще ти тябва преработване и на статора.[/quote]

Значи, ако си нямам идея как да го пренавия сам и не ми се дават пари за това имам 3 варианта:
1) Зарязвам
2) Просто чета някъде
3) Правя го 3-фазен селската- намирам още 2 такива и преправените ротори на общ вал а статорите леко отместени ,един до друг .

Вариант 3 май ми се струва че ще иска доста голяма вертикална турбина ,щото не знам дали ще може да стои на хоризонтална клечка :-D :?
edemy2001 - специалист
Large написа:
...Значи, ако си нямам идея как да го пренавия сам и не ми се дават пари за това имам 3 варианта:
1) Зарязвам
2) Просто чета някъде
3) Правя го 3-фазен селската- намирам още 2 такива и преправените ротори на общ вал а статорите леко отместени ,един до друг ...
4) Намираш един трифазен двигател на тънка цена или зарязан в някое мазе и преработваш него - този вариант е май най-удачен.
dj_marti79 - специалист
3 фазния двигател е с малко полюси и идеята не е добра
Предполагам че няма да ти е трудно да направиш така както аз съм направил на снимката, но го направи с 50 навивки на дилка и ако може без наставки. Схемата на навиване е трифазна.
Като начало изпразни статора и ако можеш запази проводника, ако се поврежда при размотаването търси нов.
1.С колко канала е статора?
2.Какъв ти е диаметъра на ротора?
3.Колко е дебел статора?
4.Колко квадратни милиметра ти е канала?
Ще го направиме но да знаеш че от този мотор няма да можеш да изкараш повече от 100-150W (при 800)об/мин.

Прикачен файл

DSC00397.JPG

Прикачен файл

DSC00396.JPG
  • 1
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията: