• 1
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Large - специалист
Статора е с 36 канала ,ротора - 44
Обиколката на ротора е 31см => D= около 9.88мм
За дебелина на статора ... Сигурно питаш за ламелите без намотките -30мм ,колкото и ротора
Канала е 30х15х5мм

Значи по 12 намотки на фаза , 24 полюса ... значи ми трябват 24 магнита NdFeB 30x10x5 N - 20720 ..110лв.

Правилни ли са ми сметките с магнитните полюси - на 3 намотки 2 полюса ?
VLADO66 - майстор
Тъй като съм лаик в областта на вашата дискусия,искам да попитам някой от вас правил ли е магнитно инерционен генератор и има ли смисъл от икономическа гледна точка.
шоп - майстор
Здравейте, изчетох темата с интерес.
Има много какво да се научи от темата. В бъдеще имам намерение и аз да направя две самоделки, едната за вадене на вода, а другата за производство на ел.енергия - ей така за хоби. Тъй като токовете не са ми силата искам да пипитам, защо всички с опит в самоделните ветрогенератори хвърлят толкова време, усилия и средства за направа на самоделни генератори? Защо ги плаши идеята за мултипликатор и автомобилен алтернатор на 12 или 24V?
На пръв поглед една 2-3 метрова многолопастна турбина с хоризонтална ос и двустапален мултипликатор може да даде при скорост на вятъра 4-5 м.с. около 2000-3000 оборота на алтернатора. Мултипликатоора може да се събере от втора употреба мотоциклетни и автомобилни части ( визирам първо стъпало с 2 верижни колела от мотоциклет и второ стъпало с две ремъчни шайби с плосък ремък)
Нека по-опитните дадът мнение и съвет.
Благодаря!
Large - специалист
Голяма турбина ... хубаво ,докато не дойде Големия вятър .... :roll: Трябва да е здрава а как ще е закрепена , как ще се спира/забавя и най-важното - къде ще се сложи . Големите турбини генерирали нискочестотни шумове а те били вредни. Мургавия "брат" да не дойде да я пипа :-D .
шоп - майстор
Large, за здравина изобщо не коментирам, аз мога да направя хоризонталната ос от 50 мм лигирана стомана, а вертикалната и от повече мм. Защитата на турбината ще е с вертикално изправяне на цялатта установка и съответно обездвижването и. Въпрос на баланс.

Имам големи дворове по шопско и изправянето и не е проблем на едно жере.
Проблема е, че вятъра е с ниски скорости в Софииско и затова съм се насочил към многолопастна турбина.
dj_marti79 - специалист
Large написа:
За дебелина на статора ... Сигурно питаш за ламелите без намотките -30мм ,колкото и ротора
Канала е 30х15х5мм

Значи по 12 намотки на фаза , 24 полюса ... значи ми трябват 24 магнита NdFeB 30x10x5 N - 20720 ..110лв.

Точно така. Виждам, че нещата са ти ясни. Действай и чакаме да споделиш с нас резултати. Имай в предвид че ако магнитите са кръгли, котвеното залепване ще е по-малко. Ще трябва да навиваш с 0,75 или 0,8 mm. С посочените горе магнити може би ще изкараш и по-голяма мощност.
Успех!
Large - специалист
dj_marti79 написа:
Точно така. Виждам, че нещата са ти ясни. Действай и чакаме да споделиш с нас резултати. Имай в предвид че ако магнитите са кръгли, котвеното залепване ще е по-малко. Ще трябва да навиваш с 0,75 или 0,8 mm. С посочените горе магнити може би ще изкараш и по-голяма мощност.
Успех!
Ясни, ясни ... колко да са ясни ... :?

Сега се сещам че навивките ще са по-малко щото трябва да се застъпват ... или не ? Каква е ползата от застъпващи се намотки (по-малко полюси - неоДимките са по-скъпи от медта,ама падат Hz-ите :^o ) ,не се ли губи повече жица. При застъпването май трябва да се намери точния баланс за да може магнита (полюса) да минава последователно през 3те фази и да не пречи на електронния поток... за незастъпващи се намотки не мога да мисля в момента... щото съм на работа . #-o

А, измислих го май - трябва да са 24 :-D ,вече забравих какво смятах снощи ...

От къде да взема "бакъра" ,знам че преди време връзвахме краставици с такава и един комшия получаваще удар като гледа как я разсипваме, щото беше лакирана ,точно за намотки ; сега и мен вече ме е яд ... ма ставаха хубави краставици , а от макарите столчета :mrgreen:
Развиването на друг вдигател има ли го като опция, предполагам тоя лак не е проблем да се намаже пак , сигурно е 2лв килото .

Кръглите магнити как точно ще намалят котвеното залепяне, няма ли да падне и производителността ? Или да се слагат по два успоредно 2х15мм вместо 1х30мм ?
edemy2001 - специалист
Не ми се наливат посещения в една друга тема, ама този за когото се отнася, ще се сети! Във Видин следващите дни по отношение на вятъра ще има всичко. Та може да ни даде данни за това което се случва с неговата "перка" при различни ветрови условия!

Прикачен файл

Snap19.jpg
Snap19.jpg (79.33 KиБ) Видяна 4441 пъти
шоп написа:
Има много какво да се научи от темата. В бъдеще имам намерение и аз да направя две самоделки, едната за вадене на вода, а другата за производство на ел.енергия - ей така за хоби. Тъй като токовете не са ми силата искам да пипитам, защо всички с опит в самоделните ветрогенератори хвърлят толкова време, усилия и средства за направа на самоделни генератори? Защо ги плаши идеята за мултипликатор и автомобилен алтернатор на 12 или 24V?
На пръв поглед една 2-3 метрова многолопастна турбина с хоризонтална ос и двустапален мултипликатор може да даде при скорост на вятъра 4-5 м.с. около 2000-3000 оборота на алтернатора. Мултипликатоора може да се събере от втора употреба мотоциклетни и автомобилни части ( визирам първо стъпало с 2 верижни колела от мотоциклет и второ стъпало с две ремъчни шайби с плосък ремък)
Благодаря!
Проблеми при многопластните турбини -Надеждна защита от свръхобороти! Предавки с ниско КПД - Да ти пратя малко книги (на Руски език ако те интересуваt) Тук не могат да се качват файлове по-големи от 2МВ - моят адрес е nikisy@abv.bg

Виж и това:http://youtu.be/693ZVQE09WY
edemy2001 - специалист
шоп написа:
Благодаря!
За мен например е много по-лесно да направя 3 вместо 5 или повече лопати. Освен това си мисля, че поради триенето в предавките, такава многолопаткова турбина ще тръгва по-тежко в началото. Генераторите, които правя започват да се въртят при доста ниска скорост на вятъра. Един от тях, който стоя (въртя) на мачтата ми над половин година, измерих, че се завърта при около 1.5 - 1.7 м/сек, а при около 1.9 м/сек вече даваше към 18 волта напрежение, което показва, че при тази скорост на вятъра вече може да зарежда акумулатор. Та в този ред на разсъждения и опити ми се струва, че е по-лесно да се направи нискооборотен алтернатор, отколкото да се прави многолопаткова турбина и редуктори.
Large написа:
Канала е 30х15х5мм

Аз го правя по тази схема:
Прикачен файл:
2500 W Dimitar StZ.jpg
2500 W Dimitar StZ.jpg (100.65 KиБ) Видяна 4228 пъти
Лично за мен е по-лесно нареждането на намотките по този начин. Но има и други начини естествено... Както прецениш! :)
  • 1
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: