• 1
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Large - специалист
edemy2001 написа:
....

Да те предупредя, че с ардуиното и Solid state релетата може да береш ядове. По-добре е да използваш най-обикновени релета, а входовете и изходите на ардуиното да са галванически развързани от силовата част на алтернатора с оптрони. Трансформаторите не вършат работа, когато тресне светкавица, макар и не директно в генератора. Намотките на генератора са перфектна антена за електромагнитното излъчване от светкавицата, а импулсите които се индуктират са стотици волтове. Имах големи ядове с този проблем докато го реша за контролерите, които произвеждам. Един от тях го ремонтирах поне 3 пъти докато се оправят нещата. И още един съвет - алтернатора и мачтата - задължително заземени!!!
Да. оптрони ще има, а релетата ще ги командвам и през транзистори, за мерене , може да ползвам готови амп и волт метри с цифров или аналогов изход , те трябва да са изолирани.
Заземяването ми е основна болка, затова чакам бащата да "бие" 60-те метра сонда и да пусна покрай тръбата в дупката една поцинкована шина ,че нямам идея как е правено заземяването :? .
Чудя се обаче дали зарядите, които се движат по тия заземителни шини не могат да се впрегнат :? ДА ,ИМАМ ПРЕДСТАВА КАКВИ СА ПОРЯДЪЦИТЕ ПРИ МЪЛНИИТЕ, но все пак :? при спокойно време пак има някакъв разряд и движение . може би с трансформатор, но както и да е , ако реша , ще пусна тема "изпържи сам" :lol:
Знам че заземяването е разисквано вече , но все пак , ще потърся и професионално мнение по въпроса, най вече дали е удачно да е свързано с това на къщата.
Какви лагери ползвате? Съчмени или ролкови ... май оста ми ще стърчи на 10 см от лагера и ще ми трябва да са сериозни . некой да има предложения за размери или да се презапася петорно за натиск/вибрации от 2м перка при 30м/с и да не ги мисля вече . Перката ще е с диаметър 1.7м :roll:

edemy2001, беше казал че имаш формула за ъгъла на "висене" на чупещата опашка , не че не става и с проби, но все пак ми е интересно да я видя, а и трудно се сменя после страничното отстояние от мачтата . Аз си мисля за фина настройка с дълга шпилка и гайка с тежест от едната страна , да не се върти самоволно , а само при калибриране от оператор :-D
edemy2001 написа:
....
Трансформаторите не вършат работа
Тук не разбрах какво имаш в предвид- трансформатори / намотки в релетата или ? Ами ако екранирам алтернатора с мрежа 1см/1см дупки , имам малко останало, тъкмо ще мине за защита от любопиПни врабци. ](*,) :angel:
Аз си мисля че даже екраниране е задължително, бабите да не си мислят че картината им се скапва като духа вятър заради хлабави връзки по антените :roll:
edemy2001 - специалист
Лагери - най-добре от комплект за ремонт на предна ос на автомобил. Достатъчно издържливи са. :wink:

За трансформаторите - имах предвид, че галванично развързване може да се направи за аналогови променливотокови сигнали и с трансформатор.

За ъгъла на опашката. Понеже не съм на ти с английския език тук ще го копна от моя екземпляр на документа и всеки да си го превежда както намери за добре. А, някой с добри познания по този език може да го преведе и да го постне също тук, а аз евентуално да редактирам...

We can use some maths to calculate how a tail will furl, but first we need some measurements, and all measurements are in metric.

Turbine Diameter in meters
Turbine offset from the mast axis in meters
Tail tip weight in kg
Tail length in meters
Wind Speed in meters per second
You can measure the tail tip weight by placing the pivot end of the tail on a fulcrum (block of wood ) and the tail end on a set of scales.

First we need to work out how much torque is trying to turn the windmill around the mast axis.

The turbine thrust or force can be worked out with -

Turbine Thrust = Diameter^2 * WindSpeed^2 / 24
Turbine Thrust = 2m^2 * 20m^2 / 24 = 66.6kg

The turbine moment ( torque ) is -

Turbine Moment ( kgM ) = Turbine Thrust x Turbine Offset

Say our turbine has a diameter of 2 meters, and we want it to start fuling in winds above 20 meters per second ( 72kmh ). Our mast offset is 0.1 meters ( 100mm ).

Turbine Moment = 66.6kg * 0.1m = 6.66kgM

So we need a tail moment of 6.66kgM to balance the turbine moment.

Tail Moment = Tail Length * Furl resistance

and

Furl resistance = Tail Weight * Sin ( Pivot angle in degrees) * Sin 45
Furl resistance = 20Kg * Sin20 * Sin 45 = 4.83 Kg

then

Tail Length = Tail Moment / Furl resistance
Tail Length = 6.66KgM/ 4.83Kg = 1.378M
So for our windmill to start furling at 72kmh, it needs a tail pivot angle of 200, a tail lenght of 1.378m and weight of 20kg.
Turbine Thrust = Diameter^2 * WindSpeed^2 / 24
Turbine Moment = Turbine thrust x Turbine offset
Tail pivot angle = Sin^-1 ( Turbine Moment / Tail Length / Sin 45o / Tail weight )
Tail Length = Turbine Moment / Tail Weight / Sin ( Pivot angle in degrees ) / Sin 45o
Tail Weight = Turbine Moment / Length of tail / Sin ( Pivot angle in degrees ) / Sin 45o

Формулите са предоставени от господин Ed Lenz
Large - специалист
edemy2001 написа:
Формулите са предоставени от господин Ed Lenz
За да пресметнем как опашката ще се сгъне , трябва да направим някои измервания .

Диаметър на турбината [m]
Отстояние от оста на мачтата [m]
Тежестта на върха на опашката [kg]
Дължина на опашката [kg]
Скорост на вятъра [m/s]
*Тежестта на върха на опашката може да се определи ,като се постави основата на някаква основа (дървено трупче), а края на опашката - на везна .

Първо трябва да намерим колко въртящ момент е нужен да завърти "мелницата" около оста на мачтата .

Натиска се изчислява така:
Натиск на турбината = Диаметър^2 * Скорост на вятъра^2 / 24
За D=2m, Натиск на турбината= 2m^2 * 20m/s^2 / 24 = 66.6kg

Въртящия момент на турбината около мачтата, се изчислява като:
Момента на турбината( kgM ) = Натиск на турбината * отстояние от мачтата

Да речем, нашата турбина ,подложена на натиск 66.6kg, има диаметър 2m и искаме да започне да се сгъва при 20 m/s ( 72kmh ), а отстоянието от мачтата е 0.1 m ( 10сm ).
Момент на турбината = 66.6kg * 0.1m = 6.66kgM
Значи ни трябва момент от опашката 6.66kgM за да балансира момента на турбината .

Момент на опашката = Дължина на опашката * Съпротивление на сгъване .
а съпротивлението на сгъване = Тежест на опашката * Sin нa ъгъла на oпoрата на опашката * Sin 45
Съпротивление на сгъване = 20Kg * Sin20 * Sin 45 = 4.83 Kg
тогава
Дължина на опашката = Момент на опашката / Съпротивление на сгъване
Дължина на опашката = 6.66KgM/ 4.83Kg = 1.378M
За да започне да се сгъва опашката при скорост 20m/s(72kmh), трябва ъгъл на закрепване 20 градуса , дължина 1.378m и тежест 20kg.

Изчисления:
Натиск на турбината = Диаметър^2 * Скорост на вятъра^2 / 24
Момента на турбината( kgM ) = Натиск на турбината * отстояние от мачтата
Ъгъл на закрепване на опашката = Sin^-1 ( Момент на турбината / Дължина на опашката / Sin 45o /Тежест на опашката )
Дължина на опашката = Момент на турбината / Тежест на опашката / Sin Ъгъл на опашката /Sin 45o
Тежест на опашката = Момент на турбината /дължина на опашката / Sin Ъгъл на опашката / Sin 45o

Изображение

http://www.thebackshed.com/windmill/docs/furling.asp

P.S. 24 ефективността на турбината ли е ?
Някой има ли вече представа как стои въпроса с узаконяването на въртящите се антени :razz: или да е имал проблеми ?
Последна промяна от Large на чет яну 03, 2013 11:59 am, променено общо 3 пъти.
edemy2001 - специалист
Large написа:
...
Да речем, нашата турбина с маса 66.6kg има диаметър 2m и искаме да започне да се сгъва при 20 m/s ( 72kmh ), а отстоянието от мачтата е 0.1 m ( 10сm ).
...
Редактирай на този ред - "маса" с "натиск на турбината".
Large написа:
...
P.S. 24 ефективността на турбината ли е ?...
Общото КПД на вятърните генератори зависи както от КПД на турбината, така и от КПД на алтернатора, които варират в доста широки граници за любителско изпълнение. В случая числото 24 не е КПД, а някакъв коефициент, за който обаче не мога да ти кажа нищо.
Large написа:
...
Някой има ли вече представа как стои въпроса с узаконяването на въртящите се антени :razz: или да е имал проблеми ?
Погледни http://windsolarhydroenergy.eu/index.ph ... &Itemid=64
Large - специалист
Ровейки из нета за схеми на контролери на товар (dump load) , намерих идея ,която ми харесва.
P=U.I ,нали , а U зависи от броя намотки , респективно дебелината на проводника.
Ами ако се ползва по-тънък ,за повече намотки , така че винаги (почти винаги) напрежението да е над 14(18/30)волта , а всичко над тези стойности да се конвертира надолу с импулсно захранване до необходимия волтаж?
Вярно, ще има загуби при конверсията ,ама не е ли по-добре постоянни ~75% добив ,отколкото непостоянни ~85% .
По този начин ще се използват и по-тънки кабели , а и преносните загуби ще са по-малки .
Сигурно системата има 1000 недостатъка, като да речем пробиви в намотките , сложност на изпълнение на импулсното,а и самия факт че има високо напрежение , но все пак ми е интересно да чуя мнения .
dj_marti79 - специалист
Large написа:
Ровейки из нета за схеми на контролери на товар (dump load) , намерих идея ,която ми харесва.
P=U.I ,нали , а U зависи от броя намотки , респективно дебелината на проводника.
Ами ако се ползва по-тънък ,за повече намотки , така че винаги (почти винаги) напрежението да е над 14(18/30)волта , а всичко над тези стойности да се конвертира надолу с импулсно захранване до необходимия волтаж?
Вярно, ще има загуби при конверсията ,ама не е ли по-добре постоянни ~75% добив ,отколкото непостоянни ~85% .
По този начин ще се използват и по-тънки кабели , а и преносните загуби ще са по-малки .
Сигурно системата има 1000 недостатъка, като да речем пробиви в намотките , сложност на изпълнение на импулсното,а и самия факт че има високо напрежение , но все пак ми е интересно да чуя мнения .
става, идеята ми харесва но се отдалечаваме от максимата - колкото по-просто толкова по-надеждно! Другото е че при слаб вятър, дори и да имаш производство липсва мощност
Стигнал съм до извода че каквото може да се улови като мощност е до 10 m/s а нагоре няма смисъл, просто трябва да се направи да издържа.
Large - специалист
dj_marti79 , беше казал че твоята турбина изкривила тръба от скеле Фи 50 мм , извинявай за мързела ми, но все пак е Петък , вечер (Събота)(не ми се рови 50 стр и мога да изчакам), можеш ли да ми кажеш , горе долу , колко ти беше размаха на турбината и ~ колко общата площ на лопатите . Четейки тук, а и навсякъде , май площта на лопатите май има значение само за стартирането, а дължината (размаха) (D) за мощността , но все пак съм сигурен че натиска на многолопатковата ще е по-голям . Насочил съм се към много на брой 3-4-6-9-12, тесни лопати, главината ще е с 12 дупки, колко ще са заети - зависи от гологлавия с прогнозите (дългострочните ) .
За мачта мисля да ползвам една тръба от скеле и вътре армировка -една по-тънка, циментирана :? . За кабелите .. не ми се ползват четки и си мисля за гофриран маркуч или армировка от преносим душ който да обезпечи безпроблемно въртене около мачтата , но все пак трябва да има 1.0- 1,5 м толеранс да се навива, развива . Някой да е чувам за живачни контактори ?
dj_marti79 - специалист
Не аз а колегата mObbin изкриви тръбата. Когато генератора остане без товар е най-опасто - свръхобороти. Обтяжките са 1м под върха а витлата по 90см . Желателно е да има друга тръба в тази или да е дебелостенна или с по голям диаметър от ф50 ако витлата са ти по около метър.
Large - специалист
Мерси за отговора, най-вероятно ще са 2 тръби, дано намеря подгодящи диаметри, предполагам зоната между обтяжните въжета и мястото на прикрепяне на генератора ще е тази която ще има нужда от най-сериозно допълнително заздравяване .

Наметих един каклулатор за опашки (дължина и тегло) , но е някакъв странен език. Начина да се преодолее проблема е - скийншот на екрана с обясненията преведени на БГ . После се попълват данноте и се "попадат отново" :-D и се гледат само удебелените стойности .
http://translate.google.fi/translate?hl ... urling.php

Знам че повечето от четящите тук вече са минали етапа на "планиране и анализ на експеримента" , но все пак, ако някой като мен , все още обмисля общите аспекти , може да получи представа , поне за ъглите на монтиране, за да не се налага да си скъсява, удебелява или утежнява опашката .

Скоро ще пусна снимки на идейния ми проект за цялата система и да видя какви ще са отзивите и надявам се, да се почува от вашия опит .

P.S. Maй ни лишиха от едно путенциално опасно Льох-Неси :-D
Large написа:

P.S. Maй ни лишиха от едно путенциално опасно Льох-Неси :-D
Колега ЛАРЖ, искам да ви напомня че ВЕТРОГЕНЕРАТОР е от мъжки род в единствено число, а ВЕТРОЕНЕРГЕТИКА е в женски род и множествено число!

Опитах се да Ви подскажа че от една поцинкована шина която е заровена в земята на 1 метър, не можете да изкарате никакъв потенциал /потенции / !

Другото което исках да Ви подскажа г-н Ветрогенератор, е че трябва да си изчислите задника / опашката / така, че да започне да ограничава от 14 м/с до 25 м/с.

И още нещо за петият елемент! Първо Фундамент! Второ Кула! Трето Турбина! Четвърто Генератор! Петият елемент - Задник - Опашка - Yaw! Има и Шесто...

П.П. Първите два Чисто Нови Ветрогенератори в България / 660 Квт / са еректирани /изправени / от Жена . :lol:
  • 1
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: