edemy2001 написа:....Да. оптрони ще има, а релетата ще ги командвам и през транзистори, за мерене , може да ползвам готови амп и волт метри с цифров или аналогов изход , те трябва да са изолирани.
Да те предупредя, че с ардуиното и Solid state релетата може да береш ядове. По-добре е да използваш най-обикновени релета, а входовете и изходите на ардуиното да са галванически развързани от силовата част на алтернатора с оптрони. Трансформаторите не вършат работа, когато тресне светкавица, макар и не директно в генератора. Намотките на генератора са перфектна антена за електромагнитното излъчване от светкавицата, а импулсите които се индуктират са стотици волтове. Имах големи ядове с този проблем докато го реша за контролерите, които произвеждам. Един от тях го ремонтирах поне 3 пъти докато се оправят нещата. И още един съвет - алтернатора и мачтата - задължително заземени!!!
Заземяването ми е основна болка, затова чакам бащата да "бие" 60-те метра сонда и да пусна покрай тръбата в дупката една поцинкована шина ,че нямам идея как е правено заземяването

Чудя се обаче дали зарядите, които се движат по тия заземителни шини не могат да се впрегнат

Знам че заземяването е разисквано вече , но все пак , ще потърся и професионално мнение по въпроса, най вече дали е удачно да е свързано с това на къщата.
Какви лагери ползвате? Съчмени или ролкови ... май оста ми ще стърчи на 10 см от лагера и ще ми трябва да са сериозни . некой да има предложения за размери или да се презапася петорно за натиск/вибрации от 2м перка при 30м/с и да не ги мисля вече . Перката ще е с диаметър 1.7м

edemy2001, беше казал че имаш формула за ъгъла на "висене" на чупещата опашка , не че не става и с проби, но все пак ми е интересно да я видя, а и трудно се сменя после страничното отстояние от мачтата . Аз си мисля за фина настройка с дълга шпилка и гайка с тежест от едната страна , да не се върти самоволно , а само при калибриране от оператор

edemy2001 написа:....Тук не разбрах какво имаш в предвид- трансформатори / намотки в релетата или ? Ами ако екранирам алтернатора с мрежа 1см/1см дупки , имам малко останало, тъкмо ще мине за защита от любопиПни врабци.
Трансформаторите не вършат работа
](./images/smilies/eusa_wall.gif)

Аз си мисля че даже екраниране е задължително, бабите да не си мислят че картината им се скапва като духа вятър заради хлабави връзки по антените