• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
rosendochev - специалист
Здравейте

Моите въпроси са свързани с ето този стъпков мотор
Изображение

Изображение

Четох доста във вашият форум за хоби CNC машините и останах много впечатлен , затова реших и аз да пробвам да си направя едно такова чудо.
И понеже моята част е електрониката , а от механика разбирам малко питам Вас дали тези моторчета са подходящи за мини машина. А като казвам мини наистина имам в предвид мини , ще ползвам машинката (ако успея изобщо да я направя) за печатни платки което означава , че движението по X и Y ще е най-много 25х25 сантиметра за моите нужди.
Другата причина да се опитам да направя тази машинка е удоволствието от това да създам нещо :-D .
И в реда на тази тема ако може да ми дадете линк към някоя схема за драйвер на такива моторчета с MOSFET транзистори която някои от вас са пробвали ще съм много благодарен.

P.S.
Благодаря предварително на всички

Прикачен файл

TE-MT202.rar
Datasheet
(52.88 KиБ) Свален 314 пъти
velsi - Почетен майстор
Моторчето е доста малко и съответно слабо. За целите, за които искаш да го използваш сигурно ще стане. Но аз горещо ти препоръчвам да си потърсиш по-мощно. Казваш, че силата ти е в електрониката. Поради каква причина търсиш схема на драйвер? Какво в класическата схема с L297 и L298 не ти харесва?
rosendochev - специалист
Ами конкретна причина няма за да не избера стандартните схоми , но аз повече "уважавам" транзисторите защото по лесно мога да сменя транзистор ако изгори от колкото цяла интегрална схема , а също така и с тях ще имам по голям запас от мощност ако някй ден реша да правя нещо по голямо и мощно.
velsi - Почетен майстор
Че какво по-лесно за сменяне от интегрална схема на цокъл, струваща 5 лв? :? Както и да е. Ако не намериш други моторчета, можеш да използваш предавка с зъбчат ремък за вдигане на мощността. Ще падне скоростта, но ако наистина ще правиш толкова малка машина това няма да ти попречи толкова.
Последна промяна от velsi на нед юли 12, 2009 3:40 pm, променено общо 1 път.
velsi - Почетен майстор
Освен това имай предвид, още от сега, че макар и малка, машината трябва да е не по-малко прецизна от голяма такава, за ти върши наистина работа.
Ето ти един пример:
Изображение
rosendochev - специалист
Това ми изглежда прекалено сложно за моите представи :headbash: едва ли ще мога да го направя толкова добре още повече , че сега се сблъсквам за пръв път с този вид машини.
За прецизността съм съгласен защото по платките ( а и не само ) има доста дребни пътечки.
А като го гледам това от снимката искам да попитам частите от алуминий ли са или от друг метал , и подходящ ли е алуминият за изработване на втулки . ?
velsi - Почетен майстор
Да, това на снимката е изцяло алуминиева конструкция. Ако под "втулки" имаш предвид това, по което ще се осъществява плъзгането: не, не е подходящ. За там ти трябват линейни лагери. Иначе и аз се плашех преди да започна и ми се струваше сложно. В действителност не е чак толкова страшно.
rosendochev - специалист
Благодарско за отговора ама то за такава малка конструкция ще се намерят ли линейни лагери при условие , че за релси мисля да ползвам шишове дебели 6-7 милиметра.
gorgidanchev - специалист
Какви шишове :? ... за скара :idea:
rosendochev - специалист
:lol: не естествено
Изображение
не са точно за скара ама и за това стават :banned:
  • 1
  • 2

Тема "стъпков мотор за CNC" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: