• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
expander - специалист
Сега се сещам за един мой неуспешен проект от лятото :?
Исках да направя самоделна клапа за въздуховода на аспиратора. ПВЦ тръбата идва от кухнята, след това с алуминиев въздуховод прави една чупка и влиза в комина. Та исках да направя възвратна клапа именно в тая ПВЦ тръба...

Прикачен файл

28.05.06(1).jpg
Това е ПВЦ тръбата идваща откъм кухнята.
28.05.06(1).jpg (26.46 KиБ) Видяна 13699 пъти

Прикачен файл

28.05.06(2).jpg
С подходящ шаблон изрязах кръг от картон с диаметър малко по-малък от вътрешния на тръбата.
28.05.06(2).jpg (14.93 KиБ) Видяна 13699 пъти
Последна промяна от expander на вт окт 31, 2006 6:04 pm, променено общо 1 път.
expander - специалист
Та резултата е, че когато е включен аспиратора, въздушния поток не успяваше да завърти клапата в хоризонтално положение, което би имало минимално съпротивление... Нещо не ми е ясна аеродинамиката :)

Прикачен файл

25.06.06(3).JPG
Същото място подготвено за обшиване с гипсокартон, естествено махнах клапата :))
25.06.06(3).JPG (62.25 KиБ) Видяна 13696 пъти

Прикачен файл

28.05.06(10).jpg
С телбод закрепих парче медна тел към картона, и го закрепих в два симетрично разположени отвора в по хоризонталния диаметър на тръбата...
28.05.06(10).jpg (22.22 KиБ) Видяна 13698 пъти
Според мен ти е мека клапата и вместо да се завърти се огъва към комина. Освен това трябва да има нещо, което да я връща в изходно положение.
Иначе принципно моделът трябва да работи - вероятно идеята си я взел от засмукването на въздух при автотмобилите ,а там работи ! :-D
8180 - майстор
Ха сега си представи, че стоиш пред последната снимка и искаш да отклониш клапата. Какво правиш? Натискаш с пръст САМО горната половина - тя потъва, а долната идва към теб, защото никой не и пречи.
Ако можеш да обясниш това на възд. поток и той да натиска само отгоре може и да стане. А след като стане, ще питам кой ще връща клапата в затворено положение.
Грешката е, че я опираш централно и силите се уравновесяват.
Би трябвало да изглежда като махало и нещо по-тежичко. Оста на въртене е горе и всичките сили се стремат да отклонят махалото. От собствената си тежест се връща във вертикално положение И ОПИРА в ограничител за да се предотврати отваряне от обратен напор.
НОООО - това би могло да стане с КВАДРАТНА клапа и тръба.
Сигурно има и др. решения - изчакай масторите да се развихрят.
И последно - условията за работа на подобно нещо хич не са симпатични след 2-3 месеца и трябва да се предвидят възможните зацапвания и заклинвания.

P.S. Сега се сещам за големите камиони с вертикален ауспух - там отгоре някои имат хоризонтална клапа против дъжд - такова сигурно ще заработи и при теб.
Тани - модератор
expander написа:
Та исках да направя възвратна клапа именно в тая ПВЦ тръба...
Хмм, какво разбираш под възвратна клапа?

8180 ти е казал защо няма да работи твоя модел . Аз смятам , че с малко промени е могъл да проработи!

1 Оста трябва да е идеално права и твърда.

2. Оста не трабва да е разположена в центъра на кръга а възможно в най горната точка , при която струята въздух може да я повдигне.

3. желателно е оста да е от противоположната страна от която идв бъздуха , за да не задържа мърсотии и клапата да е от гладък материал по същата причина.

4. за да е възвратна клапата трябва да има някакъв ограничител , кото да не и позволява да се отвори в обратна посока! В твоя случай дори да работеше , щеше да се отваря и в обратна посока , което обезмисля съществуването и!

5. Ако има възможност (не влиза в комин) може да се монтира готова или самоделна клапа от външната страна. Ако е зсамоделна може да е квадратна с някколко правоъгулни клапи една върху друга за по-лесна работа и изработка!
Последна промяна от Тани на ср ное 01, 2006 10:06 am, променено общо 1 път.
expander - специалист
Идеята ми беше, да сложа ограничител от тънка ивица от подложка за паркет в полукръг отгоре (пред клапата) и отдолу (зад клапата) , но така и не стигнах до там. А това предложение оста да е по-високо, няма как да се получи, защото клапата няма да се отвори, ще опира в стените на тръбата. Изборът на материалите ми беше колкото за опита, ако беше успешен, щях да помисля по-сериозно как да я изработя. Картона е гланциран, а оста е от външната страна за идващия въздушен поток.

Мисля, че основния проблем, както каза 8180, е че въздушния поток натиска и двете страни на клапата, а не само долната половина, и кръга не се ориентира правилно спрямо течението.

Един приятел опита да подходи по-задълбочено, та направи аналогия с крилото на самолет, което в предния си край е удебелено, но вече се бях отказал да експериментирам :)

Благодаря ви за мненията!
8180 - майстор
Кофти,
Аз разчитах да "купя" нещо пробвано и работоспособно, че на пролет ще ми трябва.
Нещо го мисля електирческо - да се задейства заедно с аспиратора, ама едва ли си струва. "Пасивната" клапа ме заинтересува.
Дайте и др. идеи - тази от камионите ми се струва най-удачния претендент.
Тани - модератор
Тръбата навън ли ти излиза или в комина?
expander - специалист
Снимките са в стаята в която въздушния поток идва ОТ тръбата и влизат в комина. Т.е. тръбата влиза в комина.
Тани - модератор
:-D :-D :-D въпроса ми беше към 8180 , съжалявам за недоразумението!
  • 1
  • 2

Тема "Неуспешна възвратна клапа за аспиратор..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: