• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте, имам стар бойлер неръждавейка 200л.
Искам да го оборудвам с две серпентини (за солар и камина).
Проблема ми е, че за изработката ми искат 300лв. на серпентина!!
Електрото и изолацията мога да си направя сам, но за серпентините ми трябва помощ.

Предварително благодаря за идеите.

ПС. Цената е на Светлю Шишков, и ги прави една в друга, което не ми харесва.
piron45 - майстор
По магазините продават готови серпентини. Само не знам дали са неръждавейка. Другият вариант за който се сещам в София е да отидеш на Илиенци фирма Бетафест, правят машини за хранително вкусовата промишленост и работят изключително с неръждавейка. Ще могат да ти направят каквото ти трябва.
Благодаря, но за съжаление вчера се чух и с техния управител - цената беше 320лв на серпентина!
Не мога да си обясня защо при цена на тръбата 15лв на метър, за навиване на 6м тръба, и две заварки ми искат 200лв!
А готова такава серпентина не знам къде се предлага.
Единственото решение е да се намери заварчик, който има тръбогиб и с него да го направим заедно.
Последна промяна от KaizerSoze на ср ное 25, 2009 12:53 pm, променено общо 1 път.
Едно пояснение само, моя грешка, "бета фест" не правят частни поръчки, а бях говорил с управителя на кооперация "Бенковски", откъдето е цената 320лв.
crez - майстор
Защо не ги направиш от медни тръби и фитинги, само ше огънеш тръбите на тръбогиб?
Последна промяна от crez на ср ное 25, 2009 3:02 pm, променено общо 1 път.
2v6 - майстор
KaizerSoze написа:
Благодаря, но за съжаление вчера се чух и с техния управител - цената беше 320лв на серпентина!
Не мога да си обясня защо при цена на тръбата 15лв на метър, за навиване на 6м тръба, и две заварки ми искат 200лв!
А готова такава серпентина не знам къде се предлага.
Единственото решение е да се намери заварчик, който има тръбогиб и с него да го направим заедно.
А отварянето и затварянето на бойлера включени ли са в тази цена?
До колкото съм запознат, медта реагира с хромникеловата стомана, и потърпевша е медта, в смисъл че медни серпентини няма да изкарат дълго.
Иначе би било перфектното решение.
И наистина заварките са повече, но като работа си е един работен ден за един заварчик.
Тоест при заплата от 2000лв на месец, надницата на заварчика е 90лв, + помощник със заплата от 1000лв. на месец и надница от 50лв., трудът е 140лв и материали 150лв общо става 290лв.
Има и допълнителни разходи, но не повече от 110лв.
Излиза че с разумна печалба би струвало 400лв. това упражнение, и аз съм готов да ги платя, но те ми искат 600лв само за серпентините!
Затова въпреки "кризата", продължава да е по евтино да внесеш нещо, отколкото да го произведеш.
vanko68 - специалист
Защо да реагирала медта с хромникела? Нали ще е заварена,тоест няма никакъв начин да се появи потенциална разлика,а оттам и електрохимична корозия...
За съжаление, химията не ми е сила, може би си прав, това което четох се отнася за меден нагревател, но при него няма директен контакт с хромникела.
Ще го проверя, ако е вярно, ще мога да направя почти всичко сам.
Тани - модератор
И аз знам . че не трябва да е меден , но може да не съм прав. Докато чакаме някой по-запознат с електролизата да даде мнение ,ще ти кажа аз какво съм решил да пробвам за буферен съд от неръждавейка - ето: http://bnns.bg/sonray/bg/products.html? ... gory_id=16

Не ти трябва нито майстор за огъване , нито за заваряване . Най-вероятно само някой стругар да ти направи нипел с по-голяма пета , за да го монтираш на фланеца с подходящо уплътнение. Ако решиш нещо за тази тръба пиши на лични за да ти дам координатите на фирмата и да ползваш отстъпка от мое име!

ПП Забравих да спомена , че понеже са гофрирани площта им на линеен метър е по-голяма про еднакъв диаметур с гладка тръба.
  • 1
  • 2

Тема "Бойлер с две серпентини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: