Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
lpoik - специалист
Здравейте майстори. Идеята е следната, как е най добре да свържа хидрофор с отделна помпа за поливане на една търба. Ще могат ли да работят независимо една от друга. Имам идея как да го направя, но изкам консултация от по знаещите в тази сфера. Благодаря. :?
kozl - майстор
нед юли 10, 2022 5:52 amlpoik написа:
Здравейте майстори. Идеята е следната, как е най добре да свържа хидрофор с отделна помпа за поливане на една търба. Ще могат ли да работят независимо една от друга. Имам идея как да го направя, но изкам консултация от по знаещите в тази сфера. Благодаря. :?
То твоето питане е към гадателите, а не към мАсторите.
Ако съдя по заглавието хидрофора смуче от сондажа и искаш пред или след хидрофора да ползваш помпа за поливане :?
При тази оскъдна информация :?
Само че ако е след хидрофора некак си думата независимо не ми се вписва в гадаенето.
За тва си мисла, че смукателната тръба към сондажа ще е обща. Т, е. и помпата за поливане трябва да е самозасмукваща, а за да може да работят независимо ще трябва да не работят едновременно. Всъщност едновременната работа ще натовари смукателната височина и ако загубите на напор са по-малки от допустимите помпите ще работят зависимо, но не много осезателно.
Другата зависимост е водоплътността на цялата система, което означава, че и поливната помпа ще трябва да има водоплътност и ОК пожелателно след нея.
torbalan - Дървен философ
Ако пък разбрах нещо...
Една помпа, при правилно свързване, е достатъчна и за поливане, и за останалото, за каквото ще се ползва.
krasi92 - майстор
Като имаш идея сподели я. Това ще е интересно.
lpoik - специалист
нед юли 10, 2022 3:57 pmkrasi92 написа:
Така както писах имам идея. Схемата е следната. Понеже помпите са в различни шахти в едната е сондата и там мисля да направя връзките. Тръбата която излиза от сондата и влиза в шахтата ще сложа холедър след него тройник единия краи на тройника ще вържа с холендър помпата за поливане(тя е с повече дебит от хидрофора). Другия краи на троиника ще свъжа тръбата за хидрофора. На двете помпи на изходите ще монтирам обратни клапани. Когато работи едната помпа да не дръпне въздух от другата. Тръбата в сондата има долу смукателен клапан. Предвиждам да има допълнителна тръба за обезвдушаване ще видя къде ще я монтирам може би след клапана на изходната тръба с допълнителен кран. Това е. Ако има някой друга идея да сподели. :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Най-умното решение ти го каза torbalan
lpoik - специалист
нед юли 10, 2022 6:35 pmLazarGanev написа:
Най-умното решение ти го каза torbalan
И аз искам с една помпа, но ситояцията ми е проблемна. Просто не удобно с една помпа и шахтата при сондата е много малка.
krasi92 - майстор
щом ще ги обединяваш направи връзкара на достъпно място и сложи трипътен кран който ти контролираш. За превключване става реверсиран прекъвач.
kozl - майстор
нед юли 10, 2022 6:20 pmlpoik написа:
нед юли 10, 2022 3:57 pmkrasi92 написа:
Така както писах имам идея. Схемата е следната. Понеже помпите са в различни шахти в едната е сондата и там мисля да направя връзките. Тръбата която излиза от сондата и влиза в шахтата ще сложа холедър след него тройник единия краи на тройника ще вържа с холендър помпата за поливане(тя е с повече дебит от хидрофора). Другия краи на троиника ще свъжа тръбата за хидрофора. На двете помпи на изходите ще монтирам обратни клапани. Когато работи едната помпа да не дръпне въздух от другата. Тръбата в сондата има долу смукателен клапан. Предвиждам да има допълнителна тръба за обезвдушаване ще видя къде ще я монтирам може би след клапана на изходната тръба с допълнителен кран. Това е. Ако има някой друга идея да сподели. :?
Пробвай, така ще провериш става или не.
Изцяло зависи от загубите на напор в смукателната част на водопровода и височината от оста на входа на помпата до водното ниво в сондажа. А да и от херметичността на системата.
А загубите в напор пък зависят от дебита. Та ако смукателната част не е съобразена с дебита ще се достигне до ограничаване на дебита и кво като помпата е с повече дебит :?
И подходящо е да използваш манометър на входа на помпата за отрицателно налягане и регулирайки дебита да се постига налягане, което не причинява кавитация в помпата.
lpoik - специалист
Здравейте,справих се с помпите по мойта схема. Работят много добре. Наложи се да монтирам още един клапан на смукателната тръба на хидрофора, защото се разтоварваше налягането много в момента на изключване. Сега го няма този проблем. Благодаря на всички за съветите :rock: :drinkers:

Тема "Схема на свръзване на две помпи на един сондаж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: