Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте. Апартамента е около 60кв.м / заедно с терасата/. В момента се състои от Хол, Кухня, Баня+WC, Антре и Тераса. С това разположение е малко неудобно и искам да направя така , че да има и спалня. Вариантите , на които съм се спря са 2.
Вариант 1 е кухнята да се превърне в спалня като кухнята се измести на терасата пред хола, като за целта ще трябва да се прокатрат тръбите по пода на бъдещата спалня. Мисля да прекараме само правата вода, а за обратните да ползвам водосточната тръба на терасата /тръбата си влиза директно в канализацията , така че няма да стават мръсотии под блока и все пак не знам дали е много удачно/. При този вариант обаче не знам дали няма да стане много тъмно в дъното на хола и да е неприяно.А сигурно има и други неща, за който не съм се сетил :), така че ако вие го направите ще се радвам да пишете.
Вариант 2 е терасата пред хола пак да се затвори и хола+терасата да се разделят на две стаи като тази в дъното да е спалня. При това разположение обаче със сигурност има проблем със светлината в спалнята и също и с проветрението. За проверрение си мислех да се прокарат някакви тръби с вентилатор и вентилатор на спланята и така да се проветрява. За естествената светлина май нищо не може да се направи ,т.к. искам да е цяла стена без прозорчета или стъклени тухли.

това е снимка на сегашното разположение :
Изображение

Ще ви бъда много благодарен, ако кажете какво мислите за двата варианта. Или ако някой има по добър :)

ПП: Входа на апартамента е през антрето, над надписа 190
Последна промяна от flavor на нед мар 21, 2010 9:18 am, променено общо 1 път.
Георгиев - специалист
Не знам доколко ще е удачно и възможно, ама предполагам, че на съседите ти в ляво водата и канала вървят в стената между вас. Ако е така дали няма да може да си обособиш кухненски бокс в долния ляв ъгъл, като вода взимаш от вертикалния клон от който взимат и съседите. Недостатък е, че тръбата за ширма ще ти дойд малко дългичка..
При това положение кухнята спокойно може да стане спалня.

П.П. Сега се сетих, за тоя вариант ще трябва отделен кухненски бойлер, предполагам бойлерът ти е в горния десен ъгъл на банята а от там трудно ще иде топла вода до долния десен ъгъл на хола...
alsted - майстор
Добре би било да си намалиш картинката (ако имаш проблеми обади ми се на лични).
То това си е класика. Само, че да си включваш мръсната вода във водостока просто забрави :!: - представи си зимата замръзне или вземе да падне парче (сигурно си виждал шуртящи...)
Няма проблем ако ВиК-специалиста е наистина такъв да направи инсталацията от голямата тераса до сегашната ти кухня (по-скоро до банята) - "това си е класиката".

Все пак за по-близо (по-късо) ти предлагам вариант с бокс /барплот/, ако те устройва.

Успех :thumbs:

Прикачен файл

вариант.jpg
вариант.jpg (140.47 KиБ) Видяна 3352 пъти
Георгиев - специалист
Канализацията е на самотек и това не позволява арматурата да е на повече от 2.5м от вертикалния канализационен клон. Да върже канала от кухненския бокс до канала в другия край на банята и то през антрето е на 100% неизпълнимо. Дори при минимален наклон денивелацията идва премного за да остане под подовата замазка в антрето, да не говорим за в хола.
pavkatay - майстор
според мен помещение без прозорец не е 'спалня', 'детска' ит.н. а КИЛЕР. така, че вариант 2 го забрави. в моя 'голям ремонт' преди две години и аз имах възможност да си разделя голямата спалня на две -едната част без прозорец-бързо и лесно, но предпочетох голямата хамалогия- разбих целия апартамент и направих по-малка детска стая, но с голям ПРОЗОРЕЦ http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=9544
alsted - майстор
Георгиев, ако кажеш каква е нормата за наклон (мм/м - вертикално в милиметри на хоризонтално в метри) може и да ти повярвам... и все пак 100% :wink:
Георгиев - специалист
Минималния наклон е i = 0.01 (1%), но за такъв дълъг участък това е нежелателно, каналът ще се задръства лесно.

При 8 метра тръба това прави 8 сантиметра денивелация, при 1/2 " тръба,това значи къртене, нови замазки и настилки в хола, антрето и банята. Защото нивото на готовия под обезателно ще трябва да се вдигне и в трите помещения.
alsted - майстор
Аз не не сещам как подобно нещо може да стане без къртене и нови замазки :?
Относно канализацията - май най-добре е да пуснеш въпрос в съответния раздел /принципно тя ти е съществения проблем/. Относно повдигането на пдовете - нищо страшно не виждам /освен ако не си решил да "ловиш с трици маймуни" :cool: /
Георгиев - специалист
Ако се върже към по-близък вертикален клон разпробива каналите за тръбите, после замазва отгоре и е готов. А в твоя случай ще трябва да се вдигне нивото на пода, което значи, че ще трябва да се вдигне в цялата стая, някак си не ми се вижда да имаш праг покрай стената...

Тема "Преустройство на 1-стаен апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: