• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
chu
Здравейте!
Ще започна с това, че съм жена, на която досега не се е налагало да забива в стена нещо различно от пирон и за съжаление нямам достатъчно познания, затова ще съм благодарна на вашата помощ.
Имам желание да закача стол-хамак на балконски "таван" и тъй като става дума за болен с двигателни затруднения, искам окачването да е възможно най-сигурно.
От това, което изгледах в интернет за този тип хамачни столове, стигнах до извода, че за подобно съоръжение е нужно в тавана да се забие халка (на която да се закачи карабинер в последствие), която да има плоска основа с поне две дупки.
Нещо от този тип: https://diassport.com/wp-content/upload ... _152Oe.jpg
Или този: https://www.roshko.bg/media/catalog/pro ... r_hook.jpg
Но имам и друг въпрос.
Как стоят нещата с пробиването на дупки в "таван" на балкон? Имам известни съмнения дали е подходящо за панелка (всъщност възможно е да се окаже тухла, ще се поинтересувам). Разумно ли е да направя подобно нещо или отсега можете да ми кажете, че е обречено на провал? И ако все пак може да се сложи, има ли определени места, на които трябва да се направят дупките, съобразено с конструкцията на горния балкон или мястото може да е произволно, спрямо удобствата на ползващия?
Ако питате защо трябва да е точно на тавана, а не обикновен хоризонтален хамак, ще уточня - двигателните затруднения на човека, който ще го ползва, изискват седнала стойка, с по-малко поле за неконтролирано движение на тялото.
Благодаря предварително за отделеното време!
torbalan - Дървен философ
Не е проблем да се закачат в тавана подобни халки.

Най-здраво ще е с анкери.

Трябва ти ударнопробивна дрелка, чук, гаечни ключове... И малко опит. Най-добре разпитай около теб няма ли някой, който да отдели половин час да ти ги монтира.

Може и с такива куки.
lov - майстор
Тези конзоли са окачване на външен вид никак не са лоши но когато но тях ще виси човек и то с някакви двигателни проблеми е за предпочитане да са с по голямо разстояние между отворите. Причината е че както колегата писа трябва да се ползват анкерни болтове а когато са близо един до друг се създава голямо напрежение в бетона и има опасно да изскочат заедно с парче от него. Все пак се очаква че натоварването ще е над 100 кг. а в такива случай то трябва да е преусигурено поне двойно. Ако се окачат на видим бетон и се знае какъв е, колко е дебелината на плочата става. Но във вашия случай си е работа на тъмно. Не успях да намеря нещо готово което да покажа но във форума има доста колеги които се занимават със железарии и ако бяхте написали от къде сте все някой който е наблизо щеше да ви направи щом случая е такъв.
Разстоянието между анкерите да е поне на 15-20 см
torbalan - Дървен философ
Изображение

Колко килограма държи една подобна кука?
На сайта не пише.
lov - майстор
Торби хайде стига спами. Ще издържи толкова колкото е здрава основата. За твое сведение болт с якост 8.8 е напълно достатъчен като здравина на опън и не веднъж съм висял на такъв. Но съм и виждал как се откъсва заедно с парче скала заедно със ''спита''. / Питай Трифон от форума какво е спит./ Та ти ще дадеш ли гаранция за кирпича дето е заврян. А иначе на този халката е от Ф6 та нищо чудно ако е от ''гвозделин'' като го напънеш и да се изправи.
Има неща дето не са за диванни философи и даване на акъли без да си го правил никога или виждал как и защо се прави. Това не е като да си закачаш кашпите с китките из къщата.
sian - специалист
Според мен най добре 2 шпилки 10мм или повече и два проходни отвора през плочата, ако позволява.
chu
Много ви благодаря за отделеното време и обясненията.
Явно мисията е възможна, което значи, че ще премина към закупуване на стола. Трябва да бъде монтиран в Люлин. Ако някой от вас живее наблизо, има нужните инструменти и има желание да направи това, нека ми пише на лични. Не знам как стоят нещата във форума, но предполагам, че подобна услуга изисква заплащане, така че такова разбира се ще има.
Успешна седмица на всички!

П.П.
Това е столът, което май изключва възможността за слагане на две куки:
Изображение
lov - майстор
За съжаление сте ми далече. А относно заплащането за такова нещо с направата на закрепването аз не бих взел пари по никакъв повод.
Люлката която сте показвали има възможност за закрепване и на две куки което е по добре като устойчивост не само за захващането но и за този който ще е ползва. маха се дървената част и горното въже за окачване. те не са едно цяло. Ще му е по лесно да сяда и става от нея. Единствено само ще трябва да помислите за удължаването на стремената но това е малък проблем. В големите строителни магазини се продават всякакви ленти с достатъчна здравина за тази цел.

А относно закрепването какво и как да се ползва е най добре да се прецени на място. Още при пробиването ще се разбере що годе каква е основата и дали трябва да са повече анкерите.В случая при двойно захващане към тавана и според натоварването може и да се разминете само с два анкера.
шоп - майстор
пон апр 22, 2019 1:14 pmsian написа:
Според мен най добре 2 шпилки 10мм или повече и два проходни отвора през плочата, ако позволява.
Шпилки, или дори една шпилка е много сигурен вариант. Разбира се ако има достъп до горната част на плочата.

Аз с шпилки М14 съм закачил детска люлка на верандата. По спомен въжето издържа 2800кг статично. Шпилким катарами и халки повече. И всичко умножено х2 гарантира над 5 тона статичен товар :-))) Друг е въпроса, че две греди 120х80 и 4500 между опорите няма да издържат 5 тона:-)

Прикачен файл

SAM_9713.JPG
SAM_9713.JPG (103.9 KиБ) Видяна 144 пъти

Прикачен файл

SAM_9714.JPG
SAM_9714.JPG (102.12 KиБ) Видяна 144 пъти
nikolov333 - майстор
Не знам химически анкери, дали имат смисъл при такова задание.. :?
  • 1
  • 2

Тема "Окачване на стол хамак за болен" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: