Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Atlantius - напреднал
Здравейте, първо искам да кажа, че съм абсолютен новак в електрониката и дърводелството и ако нямате силни нерви за да отговаряте, по-добре не продължавайте да четете :D

Идеята ми е да направя фото скенер за книги, който да прелиства автоматично.

I. Електронната част

1. Arduino микроконтролер или Pololu микро серво контролер
2. Четири сервота - две за двете страни на книгата да се придържа докато се снима. Едно за спусък на апарата за снимане. Едно за прелистване на страниците.
3. Нов фърмуер на апаратите за да подреждат лява и дясна снимка една след друга, за да се запази реда на страниците.

Нямам идея какво друго ще ми трябва. Кабели за свързване, кондензатори и т.н. Хубаво ще е да предложите какви материали още ще ми трябват.

II. Дървена конструкция

Поставка за книгите с опция за регулиране на дебелината на книгите с V-форма и някакви подпори.
Поставки за две камери от двете страни със някакъв механизъм за снимане със сервото.
Някакви шарнирни механизми трябва да измисля за двете страни. Освен направленията за линейно водене нямам идея от къде да купя останалото необходимо :D

Това може да се използва за механизъм на 2те опори.

Единственото подобно автоматично нещо, което съм виждал Е ТОВА. ТУК може да видите и спусък за апарата.

Всякакви мнения и препоръки ще са от полза :)
sstefanov - майстор
Много трудна задача си захванал. Виждал съм на живо поне десетина скенери за книги, които без изключение струваха петцифрени суми в евро и пак не изглеждаха перфектни.
Не си казал с каква цел ще го правиш това, но си приготви много време и пари.

Ще ти трябват на първо време (освен механиката и електрониката покрай нея):
* 2 апарата от висок клас (повечето подобни скенери използваха Canon 5D) с възможност за изпращане в реално време на картинките към компютъра
* пневматика (за задържане и прелистване на страниците). Ако не си забелязал, в клипчето двете черни тръбички са за пускане на сгъстен въздух при прелистване.
* софтуер за връзка с апаратите и за обработка на изображенията от тях (подреждане на страниците, геометрични корекции, корекции на контраста и др. параметри на изображението, OCR и т.н.)
* ако искаш разпознаване на формули и др. ще ти трябва още по-сложен софтуер

Най-доброто, което съм видял на живо е това:
http://www.youtube.com/watch?v=Dx8NJE96Tuc
А в Интернет:
http://www.youtube.com/watch?v=03ccxwNssmo
shulio - специалист
Предполагам вече си прегледал това

http://www.diybookscanner.org/

Става с 2 апарата А590 (като най - евтини) , слагаш им този софтуер http://stereo.jpn.org/eng/sdm/index.htm

Всичко е описано. Има и безплатен софтуер. Остава само да измислиш автоматизацията за обръщане на страниците. Това вече ще е трудно. Ако няма да сканираш много книги си остани на ръчния вариант. Аз с по - прост направен скенер и един апарат сканирам книга 300 страници за около половин час.
Atlantius - напреднал
Целта главно е да си сканирам личната си библиотека за да мога да я ползвам на Kindle-а ми. Също така като проект ми допада много. Не искам да правя някакъв невероятен и скъп хай-тек скенер, а нещо добро за домашно ползване без да ми отнема 10 часа за една книга.

Фотоапаратите са налице. Вместо сгъстен въздух мисля, че със серво може да се постигне ефекта така. Камерите и в момента чрез безжични SD карти могат да се свързват с компютър и да се четат снимките от лява и дясна камера, както и да ги подрежда правилно заради къстъм фърмуерът им + автоматично регулиране на контраста след всяка страница, OCR и т.н.

Компютърната част не ми представлява проблем. Самото сглобяване на механиката и електрониката е проблем, но ще ми е много приятно да се занимавам с тази част всъщност, това е една от причините да се захвана :)

@shulio
Последните дни се ровя много в този форум. От там точно намерих фърма за камерите.

Тема "Домашен фото скенер за книги с автоматично прелистване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: