• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Чаро - Акълия
Пак ни изтриха 'кръчмата' и пак щуротии са ми в главата :-D

Идеята ми е да направя светеща стена.
Мисля да ползвам плексиглас опал. Ще трябва конструкция-рамка някаква. Обмислям я с профили за гипсокартон, но предполагам ще дадете по-добри идеи( не трябва да личи). Зад плексигласа, мисля да сложа луминесцентни лампи.
Гони се декоративен ефект, по възможност да не личат отделните лампи и да е добре осветено. Ще трябва и да се обслужва лесно. Основен фактор е и цената :| .
Размера на стената е 5х2,4м

Не ми е много ясно, предполагам след експерименти ще разбера, но ако някой се е занимавал, ще ми е много полезно.

На какво разстояние трябва да са лампите от плексигласа за да не личат? Само отдалечеността достатъчна ли е или трябва да се сложи някакъв "филтър"- да речем още едно парче опал само пред лампата? Броя и разположението на лампите ще наглася опитно, но има ли някакви правила/закономерности?
Каква дебелина плексиглас да използвам и от какво да направя оребряването зад него, така че и то да не личи, а в същото време стената да е укрепена? Нещо като скара от парчета прозрачен плексиглас? :? Предвид площта ще е нужно сериозно укрепване.
Лампите не греят ли доста и може ли да се деформира нещо от топлината им? ( със светодиоди и неон не става предвид бюджета)
Размерите на предлаганите листове плексиглас са 205мм на 305мм и ще са необходими 3 броя.
Освен плексиглас,има ли друг материал, който мога да използвам? Виждал съм разни светещи стелажи по магазините. Струва ми се, че не са от плексиглас.

Давайте идеи, да не хвърлям пари на вятъра...

Намерих снимки- идеята е това. Знам че е невъзможно да го направя без рамки, но ще се помъча да напасвам листовете и да има само няколко.... :)
Чаро - Акълия
Колко я търсих тая тема....
Мерси future :)
Имаше и една с обяснения за разстоянието на лампите- и нея не намирам...
8180 - майстор
Чаро,
За лампите (опитно и изпитано):
- мин. 12см от лампа до задната страна на плексигласа.
- от лампа до лампа ~20см.
- свети добре и равномерно (като втората снимка), ако не е менте плексигласа - ок. 130-150W/m2 се връзва, но според баластите смятай тока х2.
Двата размера могат да се увеличат, НО заедно.
Ако не могат да се спазят - филтър от специално фолио отвътре, но е скъпичко -15лв/м2.
Нагряването е умерено, но според стената отзад и отделните парчета плексиглас, може да се предвиди някаква вентилация - в тенекиени реклами няма проблем.

Плексигласа - вероятно ще се отиде на 3 или 4мм - тежичко става.
Избягвай да го завинтваш! По-добре в канали да се разхожда (поне 1-2см.) - например Г-образна лайсна върху конструкцията. Предвиди температурни фуги ок. 0,5 см/м. Доста трудно е да се направи невидимо укрепване отзад (тази идея с прозрачния). По-добре някакъв разумен растер.

Алтернатива на плексигласа - "светещ" винил - доста по-лек, голяма свобода в размера (~8-10лв/м2). Има особености за здравината на конструкцията и опъването (по-сложна се получава и заради обслужването, евентуално двойна). Има и специализирани профили за целта (относ. скъпи), но позволяват цялата конструкция да е практически невидима.

Без много екстри ще отиде към 1000лв. "направи сам" според мен (с нещо и за труд).

Виж ценово и стъкло/стъклопакет. Опала ще го мислим.
Чаро - Акълия
Бюджета е там някъде -1000-1500.
Благодаря за споделения опит. Започва да ми се избистря идеята.
Обмислям и вариант със свободно висене на плексигласа. Фиксиран за профил в горния край, окрайчен с някви 'тактични' П-профилчета, отзад оребрено със скара от прозрачен плексиглас. Лампите на съществуващата стена с отделени 'карантии'.
Така съм го заложил- 20см отстояния от съществуващата стена.
Продължавам да умувам :lol:

Другата седмица трябва да съм поизчистил "проекта"...

Стъклото ми се струва опасно, стъклопакета скъп. Ще помисля и по тая идея.
dito - специалист
8180 написа:
Предвиди температурни фуги ок. 0,5 см/м.
Това не е ли множко? Не мога да открия данни за стъклото и плексигласа, но спомените ми за коеф. на температурно разширение за материали като стомана и бетон са малко повече от 0,00001 м за градус. Тоест, на метър при температурна амплитуда 50 градуса би трябвало от тези материали половин милиметър да му е достатъчен (нека бъде 1). Пак казвам - за стъкло не открих коефицианта, но според тази таблица http://www.handyharmancanada.com/TheBra ... mparis.htm няма особени разлики между различните сравнявани материали, поне не на порядък.
Така че, ако обичате да проверите дали не съм сгрешил от недоспиване :) но ми се струва, че половин см му стига за цялата дължина от 5 м.
Чаро - Акълия
http://www.geplast.bg/bg

Намерих полезен сайт. Има пластмасови и алуминиеви профили за 'осветени кутии'.
masterrichi - специалист
Перцигласа много добре се лепи с ацетон.
8180 - майстор
Дито е донякъде прав.
Първо написах 0,5 за трите метра - за външно оставяме 1см. После реших да се застраховам - обратното е опасно. Като се изкриви веднъж - няма връщане. Сигурно ще го намеря и точно какво дават, че съм забравил.

Чаро,
Има профили и алумин и PVC, но доста по-скъпо се връзва.

И един вариант, който снощи забравих - поликарбонат многостен.
Най-лекия, най-пази форма, относително здрав, почти не му трябва конструкция И го има на 6м. В другата посока над 2м не съм виждал и ползвал, но не изключвам.
Това само леко да го прикрепиш изправено и си готов. Температурно се държи като плексигласа. Ценово беше ~3мм. плексиглас за 10мм поликарбонат. Ако ще е цяло бих отишъл на 15-20мм. - цената не расте пропорционално.
Недостатък - това дето се води опал при него, ние му казваме "спермолин" - с фолио може да се оправи. Малко се вижда структурата на преградките, но не дразни. Повърхността не е идеално гладка.

П.П. Порядъкът на Линейното темп. разширение за разните пластмаси е ~0,00007m/m*oC. Не е кой знае какво но прави бели. Трябва да се включат и допуски.
Чаро - Акълия
Фугите ги уточнихме. Ще се застраховам.
Остава въпроса с укрепването. Предполагам ще има сериозно хлътване при натиск. Всяко отделно пано ще се получи около 4м2
Да подложа по височина 'колони' от прозрачен плексиглас на около 40-50см перпендикулярно? Да се получи оребряване на 'Т'. Не знам ясно ли го обясних :?
Дали ще личи?

Поликарбоната го знам- правил съм си плъзгаща врата от такъв в старото жилище. Стои като автобусна спирка :lol:

За това говорим, нали?
  • 1
  • 2

Тема "Светеща стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: