Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
lomidol - напреднал
Колеги дайте акъл с какъв силикон се прави това чудо и др. инфо че ми предстои да правя.
Бай Член - специалист
ТУК
http://aquariumbg.com/forum/
мисля, че ще намериш доста по-правилни отговори на въпроса си :)
pavkatay - майстор
Използва се универсален силикон(100%- с миризма на оцет :) ). Мога да препоръчам марката ' Мастър сил'.
Желателно е да не е санитарен силикона и да е прозрачен.
Стъклата да са отрязани под ъгъл 90 градуса и с идеално равни размери(при по-малки аквариуми-до 30-40 л. може да се компенсира разлика в размера и правия ъгъл на стъклата до 4-5 мм със силикона :-D ).
Ако въпроса ти е само за силикона -това е отговора. Ако имаш други неясноти мога да дам по-детайлно разяснение за всички операции.
ПП .видях,че си писал,че искаш и друго инфо.
Правилото е късите стени да са между дългите.
Последователността е следната:
-всички повърхности,които ще се лепят се почистват със силен спирт .
- взема се една къса и една дълга стена. На среза на късата се поставя силикон (СЪС СПРИНЦОВКА-защото е по -прецизно).
На равна повърхност се изправят двете стени и се залепват една към друга чрез притискане. Ако елементите не са отрязани под 90 градуса може да се появи луфт между основта и някоя стена-подпира се с клечки за зъби така,че ръбовете на двата елемента да са равни отдолу(тези ръбове впоследствие ще са горни).
- взема се втората къса стена и по същия начин я залепяш към дългата.
- нанася се силикон на срезовете на двете къси стени и към тях се прилепя втората дълга стена.
- нанася се силикон на срезовете на четирите залепени елемента от горната страна и се залепя дъното чрез притискане( ширината на дъното е = ширината на късата стена + две дебелини на стъклото + ПОНЕ 5 мм -за компенсиране на деформациите на дългите стени от налягането на водата; а дължината на дъното е = дължината на предната и задната стена).
- при това положение се нанасят някои корекции в геометрията ,ако е необходимо. След това ако някъде има мехурчета въздух по шевовете те се изкарват като се допира спринцовката и се вкарва силикон,докато мехурчето излезе.
-след като силикона изсъхне( за по-малки аквариуми-2 часа;за по-големи - до 24ч.) се минават ръбовете с шкурка и се отстраняват остатъците от силикона по слепките( най-добре става с бръснарско ножче). НЕ СЕ ЗАМАЗВАТ ЪГЛИТЕ С ПРЪСТИ.
След това се прави 'мокра проба'. Ако при нея има някакви течове (почти невероятно,ако е направено всичко ) се отстраняват в зависимост от ситуацията -чрез разлепване и последващо лепене, или чрез впръскване на силикон от вътрешната страна при пълен аквариум -водата го вкарва на място.
Това е и успех.
ППП Не си правете аквариум по-малък от 80-100 л ,за да не се видите в приключение с поддръжката-колкото е по-голям ,толкова по-малко грижи( най-добре над 500л :-D )
Последна промяна от pavkatay на чет юли 01, 2010 12:37 am, променено общо 1 път.
n.yaneff82 - специалист
Аз също имам един въпрос ,имам аквариум с размери д. 2.2м ш 40см. в 80 см. несъм го смятал колко литра е обаче дебелината на стъклото е 10мм и не ми вдъхва доверие въпреки ,че в средата отгоре има разпънка.Сега имам 2 хамстера като съм го направил на няколко етажа свързани един с друг.Искам да го ползвам по предназначение ,но незнам дали ще издържи и въпроса ми е мога ли да го укрепя по някакъв начин който да не разваля формата и да не е грозно.Рамка неискам.
pavkatay - майстор
Това са си 700 литра(смята се наум).
Последния си аквариум съм направил преди 10 години,но доста време с това съм се прехранвал. Сега нещата сигурно са претърпели развитие,а не съм се интересувал в дълбочина. Не искам като колегата 'плочка' да давам архаична информация,но смятам,че стъклото като дебелина е достатъчно. Тази единствена подсилка отгоре ,обаче е МНОГО малко.
Виж по форумите за някакви данни и мнения. В горните линкове имаше споменати някакви таблици за дебелината на стъклото.
пп. По отношение на втория линк:не съм чел информация в този форум,но този описан метод за сглобяване на аквариум според мен е по ненадежден от моя. В този случай слепения ръб на дъното,където е най-голямото натоварване работи по целия периметър и на 'опън' и на 'срязване'. А налягането е голямо-в някои случаи аквариума сможе да стане като бъчва-по средата е по-широк с 1 см.
ппп. Прегледах някои неща -за твоя аквариум се препоръчва по- дебело стъкло,но навремето трудно се намираше и 10 мм,затова с подходящи усилвания се постигаше по-голяма товароносимост на стъклата. Все пак 0,7 м3 вода е сериозно нещо и освен здравина на аквариума се изисква и подходящо монтиране независимо от дебелината на стъклото. :)
world_explorer - специалист
Здравейте преди време попаднах на нещо интересно - как се изчислява дебелината на стъклото на аквариума. Ето го и линка: http://aquariumbg.com/forum/statii-knig ... -akvarium/
n.yaneff82 - специалист
Днес го изкарах навън и го напълних до горе ,събра 620л.и ще го оставя няколко дена да постои ако издържи ще го вкарам в къщи пак и този път не със хамстери, :lol:
pavkatay - майстор
n.yaneff82 написа:
Днес го изкарах навън и го напълних до горе ,събра 620л.и ще го оставя няколко дена да постои ако издържи ще го вкарам в къщи пак и този път не със хамстери, :lol:
Почти съм сигурен,че ще издържи-даже и 1000литра,но няма устоичивост-ако деформациите са гранични едно почукване с нокът по стъклото ще отприщи ада :-D .
Ако го подсилиш със стъклени планки по дължината на всички слепени ръбове и две спънки през 70 см отгоре няма да имаш проблем-те ще сведат деформациите до минимум.
Самото стъкло без проблем понася налягането на водата-то е разпределено. Проблем са деформациите ,които това налягане предизвиква.Много е условно,но 100-120 литров аквариум от стъкло с дебелина 6 мм без проблем понася деформация на стъклото (провисване) до 5мм за всяка стена-сумарно в средата размера се увеличава с 10мм. В същото време само една спънка в готната част по средата предотвратява тази деформация.

Тема "Как се прави аквариум" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: