Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
root666 - специалист
Реших и аз да си направя фоново осветление на телевизора, тъй като екрана на Samsung C650 е гланцов и максимален комфорт на гледане се получава при затъмнена стая. Но дългото гледане в пълна тъмнина не е много комфортно за очите. Използвах обикновенна енергоспестяваща крушка, парче захранващ кабел от стара 30 годишна нощна лампа за изхвърляне със мързелив ключ, стара керамична фасунка, която намерих в едно чекмедже на село и една кабелна превръзка. Разбор на материалите и труда:

0,99 лева - Енергоспестяваща лампа - (промоция в Баумакс)
0 лева - Захранващ кабел - (Лампата изхвърлих отдавна, но кабела ми се видя читав и реших да го запазя)
0 лева - Бяла керамична фасунка - (изрових я от едно чекмедже на село)
~0,01 лева - Кабелна превръзка - (намерих я в колата, но си спомням че ги бях купил 100 броия за 1 лев от магазин Всичко за 1 лев )
труд - 5 минути

Общо 1 лев

Като се има предвид цената и положените усилия, получения ефект е наистина поразяващ. Тотално се повиши комфорта на гледане в затъмнено помещение.

На снимката не си личи много ефекта, защото светкавицата на апарата осветява повече от самата лампа, но без светкавица снимката се размазва:
Изображение
И цялата постановка зад телевизора:
Изображение
sstefanov - майстор
Добре е станало, но това не е амбилайт!

Амбилайт е устройството на kotaraka от темата за осветление със светодиоди.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... &start=495
root666 - специалист
Напротив, точно амбилайт е - дифузна светлина идваща иззад телевизора, която да намали напрежението в очите при гледане в затъмнено помещение. Ако визираш това, че Филипс са регистрирали думичката като търговска марка за мигащите шарени светлинки които поставят отстрани на телевизора - да, съгласен съм.
NeoBoss - специалист
напротив!
Амбилайт означава околноосветление, изобретено от Филипс и има за цел създаване на светлинни ефекти около телевиозра.

В твоя случай немисля че ще е приятно за окото ако на тъмни сцени ти свети бяло, но в повечето случаи сигурно е по добре от нищо
root666 - специалист
Със сигурност е по-добре от нищо, още повече в предвид вложените усилия и средства. Ambilight идва от ambient lighting (заобикаляща осветление), в какъвто и смисъл съм го употребил - нямал съм предвид патентованата технология на Филипс, заради което и другите производители не правят опити в тази посока. Изчакай само да им изтече срока на патента и ше видиш как всеки телевизор ще има подобна функционалност, при никакво увеличение на цената, все пак себестойността е стотинки. Телевизори на Филипс със много по-лоши характеристики от моя, струваха до двойно повече, само заради измислената екстра.
danail_3 - напреднал
А тази крушка (макар и енергоспестяваща) отдава не малко топлинка, която ми се струва, не му е много полезна на телевизора.
Не би ли било по- уместно да се закачи на стената (крушката)???
panalov - специалист
И аз имам същия амбилайт в спалнята,зад телевизора съм сложил нощна лампа с енергоспестяваща лампа.
Въпреки че това не е същинския амбилайт ,то е много по-добре да се гледа ТВ осветен отзад отколкото на тъмно.
root666 - специалист
danail_3, пипнах я след 1 час работа, и въобще не беше гореща. Още повече че капака отзад на телевизора е метален, и ако евентуално му предаде някаква топлина, предвид огромната му площ би трябвало да я разсейва ефективно. За разсейването на топлината помага и порцелановата фасунка. При мен поставянето на стената не е удобно, защото често завъртам телевизора към трапезарната маса (под доста голям ъгъл).

Тема "Направи си сам амбилайт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: