• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kikirikiki - специалист
Здравейте!
От известно време ми се върти една идея в главата, но за сега си е само там.
Имам жилище, което е със Северно разположение, следователно Слънце там не огрява. И по логиката щом ние не може да отидем при Слънцето, то ще дойте при нас :)
Мислих, мислих и измислих визуализираното по-долу
Имам чупка на сградата, на която искам до поставя огледало и посредством него да докарам светлина у дома си!
Възникнаха безброй въпроси и реших да се обърна към вас за съвети, предложения и пр.
Задачата е не лесна!
каква да е големината на огледалото
как да не се счупи дори
да има ли извивка
как да бъде монтирано
как да СЛЕДИ слънцето! - може да е мотор за сателитна чиния :)
Благодаря Ви!

Прикачен файл

SOLAR.jpg
SOLAR.jpg (67.24 KиБ) Видяна 11069 пъти
diduli - специалист
Страхотна идея, особенно ако живееш в къща.Но огледалото дали ще е достатъчно голямо .Опита ли някой да го държи ръчно , и ти да видиш ефекта.Патентовай си идеята :-D
peshev-ko - специалист
Аз си насочих така 4 огледала към единия край на двора.Понеже там е сянка и нито райграса нито цветята вървяха.Сега всичко е ОК.Е не се въртят,но и за това мисля...
В твоя случай,мисля,че ще е удачно огледалата да бъдат в рамка на по-малки парчета.Зад огледалото пълнеж от вата примерно...Ако направиш три рамки/имаше навремето такива шкафчета с тройно агледало на панти/,мисля,че след две-три експериментални насочвания ще стигнеш до оптималния за теб вариант.Така ще ти отпадне сложнотията и оскъпяването да го правиш с мотори,датчици ипр.
Дано си ме разбрал.Ще следя темата с интерес...
kikirikiki - специалист
:)
peshev-ko - Освежил си двора :P Относно предложението ти за такъв тип огледало (тройно) не е удачно поради ред причини. Първата така ще докарвам светлина и на съседи, което сигурно няма да им пречи, но много вероятно да кажат че им пречи.
Другия проблем който би възникнал е изместването на траекторията на Слънцето през лятото и зимата - това ще трябва да се коригира.
За ватата не те разбрах защо ще ми е. Мислех си че ще е неудачно огледалото да е 120х150 см, при всички случай ще е хубаво да е на парчета и да минава въздух помежду им - това при положение че има вятър да намали съпротивлението.
Относно местенето на огледалото трябва да е по оста Х и Y.
diduli - изпробвал съм го още докато бях дете правехме "Слънчеви Зайчета" :)
KnauFer - специалист
Мисля си че, огледалото ако е леко изпъкнало - няма да се нуждаде от регулиране ,но слънцето ще по слабо от колкото ако е право .. :cool:
nik80 - специалист
имаше едно време едни проекти - електронен слънчоглед
kikirikiki - специалист
Това си мислех, мога да го направя да изпъква, когато пожелая за да обхващам двата прозореца с по-малко слънце или да си е право за повече концентрация над единия прозорец. Това може да се направи с моторче и винт в средата на плоскостта с огледалата. Когато се навие винта ще го избутва напред в центъра :)

Да, нещо като електронен слънчоглед ми трябва :)
peshev-ko - специалист
Ватата е за да не позволява на огледалото да вибрира много...
kikirikiki - специалист
Дааа това не бях се сетил!
Благодаря за идеята!!!
kikirikiki - специалист
Дали ще мога да завъртам огледалата с нещо подобно. Това е мотор за сателитна антена.
Изображение
Ще мога ли да местя с него по оста Х и Y.

може би ми трябва цяла станция за сателитна чиния, но вместо чиния - огледало?
Може би управлението да е с нещо такова?
http://www.sattvshop.com/index.php?main ... ucts_id=84
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Изкуствено Слънце?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: