• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dj_marti79 - специалист
Здравейте.
Пускам тази тема защото бих желал да да знам дали има интерес към производство на електроенергия от слънцето, но не чрез фотоволтаици, а с прегряване на вода и съответно парна турбина (както е в ТЕЦ-овете). Това не е нищо ново. Правено е, работи. Просто се чудя дали ще открием простичък начин за изработването му в домашни условия?
Другите соларни системи произвеждат или топла вода или електричество и то с огромна инвестиция, само 6 месеца в годината. Тази система която предлагам да обсъдим, произвежда и двете! (макар само 6 месеца в годината)
Тани - модератор
Не знам кой те излъга че работят само 6 месеца в годината??? Работят си целогодишно!
Явно не си запознат по темата и не е лошо да почетеш повече преди да се захванеш с подобни сложни проекти! Като основен недостатък на идеята ти е необходимостта от концентриране на топлината с параболични огледала от голяма площ в една точка! Това означава индивидуално управление на огромен брой скъпоструващи огледала спрямо движението на слънцето . Това е достатъчно за да е невъзможно в домашни условия , а като прибавим и следващите етапи- парна турбина , генератор , инвертор , евентуаллно акумулиране на енергията, то е почти невъзможно и в заводски условия да се изработят.

Начинанието може да има успешен завършек в домашни условия само ако си милиардер! Предполагам не си такъв , но ако все пак си , се извинявам за пренебрежителното си отношение!
dj_marti79 - специалист
Тани, ако не искаш да пишем в тази тема, просто я изтрий. Ти поне имаш тези права. Тази система не е нито по-скъпа, нито по-сложна от термопомпа, ветрогенератор или електромобил. Ще откажеш ентусиастите още преди да им е дошъл ентусиазмът :lol: Аз ще я направя да се насочва и да произвежда ток а ти я направи да работи през зимата и после ще си разделим нобеловата награда по равно :-D Все пак се касае за киловат, не за мегават.
Тани - модератор
Ще се радвам да ги направиш и да споделиш тук! Ако ги направиш ще работят целогодишно! ОБЕЩАВАМ! Ето ти малко факти във вид на цифрички за да потвърдят мнението ми!
Изображение
Както виждаш дори зимните месеци производството на ток почти не пада под 1 мегават !
Това са реални данни от фотоволтаична централа в България!

Като споменах за цифрички , имаш ли представа как би изглеждала финансовата част на проекта ти в цифри?Дори на грубо.
dj_marti79 написа:
Тази система не е нито по-скъпа, нито по-сложна от термопомпа, ветрогенератор или електромобил.
Според мен тази система е много по сложна и скъпа отколкото да си направиш и трите заедно(една термопомпа , един електромобил и един ветрогенератор)!! За изброените от тебе неща има масово произвеждани модули на достъпни цени. Лично аз не съм виждал да се продава парна турбина , но може би защото не съм търсил! Не искам да отказвам никого , просто давам съвет да се направят добре сметките преди да се започне! И аз съм си мислил за подобна система , но сметките не ми излезнаха нещо! :?
kabel96 - специалист
Кото стигнете до контролера за управление на огледалата се обадете щи ви дам безплатно за пробите.Също така 3М са пуснали производство на фолио което се лепи и е точно за този цел.Смятам че ще е много по евтино от скъпите огледала.Това е точноста с която работи контролера.
Date: 3/1/2011 09:57
Zenith: 63.9135513305
Azimuth: 350.3698425292
-----------------------
Date: 3/1/2011 09:58
Zenith: 63.9271354675
Azimuth: 350.0947875976
-----------------------
Date: 3/1/2011 09:59
Zenith: 63.9411239624
Azimuth: 349.8193359375
-----------------------
Date: 3/1/2011 10:00
Zenith: 63.9554862976
Azimuth: 349.5439147949
-----------------------
Date: 3/1/2011 10:01
Zenith: 63.9702148437
Azimuth: 349.2690734863
-----------------------
Date: 3/1/2011 10:02
Zenith: 63.9853286743
Azimuth: 348.9938049316
-----------------------
Date: 3/1/2011 10:03
Zenith: 64.0008392333
Azimuth: 348.7185668945
Тани - модератор
kabel96 трябва ли отделен контролер за всяко огледало ? Не съм сигурем , но си мисля , че ако са разположени във формата на парабола много огледала ако всички се преместят по еднакъв начин за да следят слънцето няма да фокусират на едно място!
dj_marti79 - специалист
Чух един много мъдър човек да казва:
-не го прави толкова добре колкото можеш, а колкото е необходимо!
Да сложим компютър на бойлер, е все едно да сложим на свинче звънче. ...после жена ми казва: -скъпи, не мога да ти изгладя ризата, защото на ютията и е изгорял хард диска! Моята идея е:
В центъра на параболично огледало се намира т. нар. бойлер, който хвърля сянка в средата на огледалото. Там са разположени 4 фотоклетки. Щом слънцето огрее някоя от тях, тя подава сигнал и моторчето завърта системата така че сянката отново да е в средата на огледалото.
Вярно е че фотоволтаиците произвеждат и при облачно време макар и 20% но не дават топла вода, а за цял парк наистина трябва да си милионер.
Прав си, турбинка също няма от къде да се вземе.
Надеждата ми е през зимата да дава поне хладка вода.
Тани - модератор
dj_marti79 написа:
Чух един много мъдър човек да казва:
-не го прави толкова добре колкото можеш, а колкото е необходимо!
Да сложим компютър на бойлер, е все едно да сложим на свинче звънче. ...после жена ми казва: -скъпи, не мога да ти изгладя ризата, защото на ютията и е изгорял хард диска! Моята идея е:
В центъра на параболично огледало се намира т. нар. бойлер, който хвърля сянка в средата на огледалото. Там са разположени 4 фотоклетки. Щом слънцето огрее някоя от тях, тя подава сигнал и моторчето завърта системата така че сянката отново да е в средата на огледалото.

Лошото е , че за да работят някои неща трябва да са достатъчно сложни. Не че е невъзможно , но трябва да го усложниш поне дотолкова , че да си намира слънцето сутрин и ако се заоблачи за повече време!

Вярно е че фотоволтаиците произвеждат и при облачно време макар и 20% но не дават топла вода,
Предполагам , че въпреки че ще дава по-малко пара , все пак ще има достатъчно за да завърта турбината.Не забравяй че слънчевите панели за топла вода загряват водата почти до завиране и през зимата. Само където количеството е по-малко!При необходимост може да слагаш по-маломощен бойлер или каквото се слага във фокуса на огледалото през зимните месеци

а за цял парк наистина трябва да си милионер.
Прав си, турбинка също няма от къде да се вземе.
Предполагам , че ще има , но трябва повече търсене! Ако наистина си решил да реализираш проекта ще ти помогна с търсенето. Не може да няма , но предполагам няма да е евтина!
Надеждата ми е през зимата да дава поне хладка вода.
Може да бъдеш сигурен , че поне на топла вода ще може да разчиташ :wink: , както споменах по-горе един най-обикновен слънчев колектор без концентратор загрява водата. Може да провериш с една лупа . Все още е зима и по твоята логика няма да можеш да загрееш вода до завиране!
Илиян Илиев™ - майстор
Само на мен ли ми прави впечатление, че темата не е подходяща за този раздел?
Тани - модератор
Благодаря Илияне , не бях обърнал внимание в кой раздел е!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Слънчева домашна електроцентрала с парогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: