• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nikola40 - напреднал
Здравейте, искам да си направя сам въздушен колектор, който ще се инсталира на южна стена, ще загрява въздух от слънцето и този затоплен въздух ще преминава към отвъдната стая.

Интересува ме най-вече каква трябва да е да е повърхността на колектора под стъклото, така че да се загрява най-пълноценно, дори и при облачно време?
Предполагам, че цветът ще е черен, но питам за материала или някакъв горен топлоотдаващ слой.
Ако знаете някакъв линк - моля, споделете.
Ако знаете някаква добра схема - моля, споделете.
Благодаря
torbalan - Дървен философ
а каква е целта на цялото това упражнение?
nikola40 - напреднал
torbalan написа:
а каква е целта на цялото това упражнение?
Целта е икономия - намаляване на разходите за отопление, в случай, че въздушният колектор е ефективен
слънчевите колектори са ефективни когато има слънцегреене и температурите на вън не са много ниски...
отопление пък при тези условия не ти е необходимо или имаш минимална нужда...
съответно разходите са нищожни...

и да постигнеш икономия - тя ще е нищожна...

а разходите за тоя колектор няма да са малки...

според мен търсиш под вола теле...
stamenov1 - специалист
Малко инфо
Направа на слънчев покрив
Гугъла ги превежда доста добре.
Последна промяна от stamenov1 на пон яну 31, 2011 3:40 pm, променено общо 2 пъти.
нека ако има някой с вентилирана фасада да каже до колко е ефективна зимно време?

по принцип е хубава идеята, но на практика ми се струва че е по-подходяща за страни като гърци я и испания... където зимата е малко по-топло от тук :)
stamenov1 - специалист
Първия линк е канадски.
Тези дни гледах такива клипчета от щатите фермер го е направил за без пари с черно форио и стара дограма. Снимките бяха зимни. Не мога да намеря линка в момента.
nikola40 - напреднал
прегледах много линкове и и инфо в интернет
засега профилът, който най-много ми харесва за направа на въздушния колектор (абсорбиращ и топлоотдаващ елемент) е показаният на снимките - щеше да е добре ако в долната си част имаше кухина по дължина. Ако някой е виждал такъв - моля за инфо.

Изображение
Изображение
Тани - модератор
Колега , виж тук разисквахме подобен колектор , но се топли от слънцето , а не от топлия въздух!

viewtopic.php?f=10&t=32027
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за топлоотдаваща повърхност за въздушен колектор!?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: