• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
btt - специалист
Здравейте,

имам проблем с въпросния монтаж.

Тентата е с чупещо рамо-сгъваема с размери 3мх2м.

Стената всъщност е борд на покрива.

Когато я монтирах мислех, че е излята от бетон и взех анкерни болтове, но те не хванаха. Замених ги с дюбели и винтове, но след като я оставих разгъната и те взеха да отпускат.

За капак на всичко има и 5см изолация,която вече се сплеска при тези стягания на планките, но това не е голям проблем.

Има ли надежден начин да я захвана?

Сетих се да пробия цялата стена и да сложа шпилка и метални планки и от другата страна, но това е краен вариант, защото по вертикалната страна на този борд от другата страна има хидроизолация и не искам да я пробивам.
schuldiner - майстор
С шпилки уж е най-здраво, ама ако пробиваш отвън, ще изкъртиш и отлепиш хидрото, а отвътре - ще надигне грозно топлоизолацията. А и колко надежден е зидът...
Може да пробваш да изрежеш на фасадата вертикални канали, в тях с дюбели за четворка да монтираш П-профили като конзоли, а тентата да хванеш в тях.
dimitar68 - напреднал
И все пак ще стани наи стабилно и сигурно сас метални планки и шпилки прес цялата стена и ремонтиране на щетите от ватри.
Илиян Илиев™ - майстор
Ако се стигне до шпилки ползвай шина и от двете страни по цялата дължина. От към страната на хидроизолацията обмажи пак с хидроизолация и те така.

Ако пуснеш снимка на ситуацията може и по-компетентен съвет да получиш.
btt - специалист
Въпроса и решението му се отлагат с 10-на дни.

По празниците ме няма, а сега не искам в тези дъждове да се катеря по покрива.

Тайно се надявах да има надежден начин за захващане към тухла, но нещата си отиват към шпилки.

От към хидроизолацията ще има шина, а иначе стойките на тентата са метални и ще вършат работа на шина от другата страна.
Смятам точно под тях да изрежа топлоизолацията и да ги "вградя"- тя така или иначе се смачка вече там.

Ще пробивам в посока от топлоизолацията=>стена=> хидроизолация, защото вече съм пробил дупки за стойките и ако пробивам обратно е невъзможно да уцеля вече направените.

Остава да намеря хидроизолация за мазане и ще съм готов за старт.

Очаквайте продължение ...
EDI - майстор
Има специални химически анери на ФИШЕР за критично закрепване, виждал съм ги по магазините, ама не разбрах от четворки ли е надзида или от единички.Ето ги - http://napravisam.net/?p=5599 .
schuldiner - майстор
Абе то тентата не е бойлер само да тежи. Има вибрации, движение във всички посоки, ту слаби, ту по-силни пориви на вятъра. Да не олабят шпилките в тоя рехав зид... Затова идеята ми е да се хване с конзола, като поне един от крепежите и да я анкерира към бетон - или в пояса над зида, или в плочата под него, а ако е нисък и в двете. Решение също е рамка от профил, която се нанизва на борда. Но е грозно това, ако е нисък покривът много ще се вижда...
Ако все пак ще пробиваш за шпилки, изрежи предварително хидрото около отворите, щото иначе ще отлепиш много повече, отколкото ти е отворът. На вертикала е безобидна кръпка, но има опасност да отлепиш чак до холкера и да си вкараш големи проблеми...
btt - специалист
EDI написа:
Има специални химически анери на ФИШЕР за критично закрепване, виждал съм ги по магазините, ама не разбрах от четворки ли е надзида или от единички.Ето ги - http://napravisam.net/?p=5599 .
Тухлите са 4-ки.

ХА- ето това ми изглежда за мен- даже на картинката е тента върху топлоизолация. :)

В кои магазини си го виждал, за да попитам за цена- ако е прилична, то това става план А.

Относно анкерирането в бетон- има греда под зида, но аз исках сгъваема тента, за да няма сериозни конструкции, а с това ще стане едно мазало ...
Смятах че борда е излят, а не зидан, но ...
EDI - майстор
Мярнах ги някъде преди година и нещо в някакъв магазин, ама не помня къде - дали беше в Ямбол или някъде другаде.За цена изобщо не погледнах.Би следвало да ги има в по-големи магазини, къдено продават крепежи на ФИШЕР. Виж тук какво намерих - има и каталог на ФИШЕР - http://fastenersbg.com/bg/catalogs/27.html .
bulhomes2 - майстор
btt написа:
Смятам точно под тях да изрежа топлоизолацията и да ги "вградя"- тя така или иначе се смачка вече там.
Не знам какъв модел ти е тентата, но прецени дали като се навие няма да опира в стената, ако вкопаеш стойките. Анкерите от първия линк стават за тухли Поротерм, но за обикновена четворка се съмнявам.
  • 1
  • 2

Тема "Монтаж на сгъваема тента на тухлена стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: