Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
bdimov - специалист
Здравейте,
Не съм сигурен къде трябваше да пусна темата, така че ако модератора прецени може да е премести в друг раздел.
Проблема е следния. Трябва да се спояват дребни детайли от мед един за друг. За целта обаче не трябва да се използва примерно калаено-оловен припой, защото тези детайли ще са с декоративна цел и просто целите трябва да са медни, след което може да се подложат на някакво патиниране и т.н. Тука не се гони точност т.е. не говорим за десети от милиметъра примерно за да има някакво притеснение. Просто трябва примерно да се спои медна тръбичка към медна плочка. Мислех си за "ток на късо" но не знам дали ще стане иначе имам един траф от микровълнова, на които мога да му намотая дебела вторична и да стане като малък електрожен. После двата детайла се захващат здраво към кабелите на трафа, допират се и се пуска трафа. Там където се допират съответно контакта ще е "най-хлабав" и там ще е загряването. Но за сега това са само мои размисли и изобщо не съм сигурен че системата ще работи.
Друг вариант е "тънка" горелка и медна тел за припой. Нещо както го правят по този начин със среброто и др. благородни метали. Проблема е че нямам нито горелка, нито бутилки газ, а искам да опитам с нещо налично, защото ще си правя просто едни проби и ако крайната цел не ми хареса ще е поредната набутвация за материали, инструменти и т.н. :?

Успех в майсторенето ! :)
agj - майстор
bdimov написа:
Здравейте,
Трябва да се спояват дребни детайли от мед един за друг.
....
Проблема е че нямам нито горелка, нито бутилки газ, а искам да опитам с нещо налично, защото ще си правя просто едни проби и ако крайната цел не ми хареса ще е поредната набутвация за материали, инструменти и т.н. :?

Успех в майсторенето ! :)
С нищо налично не може да стане при тия изисквания.
Вариантите са спояване с горелка и припой ,в случая медно-фосфорен .Другия вариант е ВИГ т.е. аргон. Намери си някой аргончик да ти ги "капне",не би трябвало да ти вземе кой знае колко пари за подобно нещо.
MamaMy - майстор
Може и с калай, но после да помедниш спойките с разтвор на син камък.
maleeeestrax - специалист
Иди при некой дърт дърводелец и му вземи лентолепачката за банцигови ленти и пробвай с нея вместо с твоя траф но ти трябва и лантунг .Успех. :rock:
MrMurdjo - майстор
maleeeestrax написа:
Иди при некой дърт дърводелец и му вземи лентолепачката за банцигови ленти и пробвай с нея вместо с твоя траф но ти трябва и лантунг .Успех. :rock:
"лантунг" - какво е това?
edemy2001 - специалист
Бронзова спойка дали няма ли да стане? С бронзов припой и боракс.
agj - майстор
Тва с "лантунг"-а наистина е весело ! :-D Добър бисер е !
maleeeestrax - специалист
ееее де печатна грешка----латун
MrMurdjo - майстор
Латунь — это двойной или многокомпонентный сплав на основе меди, где основным легирующим элементом является цинк, иногда с добавлением олова, никеля, свинца, марганца, железа и других элементов.

Месинг, уважаеми другарки и другари, месинг.
Казано на български.

мед и цинк - месинг
мед и калай - бронз
:partyman:
agj - майстор
Точно така това е латуна!А още му викат и "жълта мед" .Обаче този вариант на спойка едва ли ще му свърши работа на питащия,защото най вероятно мястото на спойката ще и с по различен цвят ......!

Тема "Идея за спояване на мед към мед" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: