• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте, искам да попитам мога ли да си направя облегалка за стол от пластмаса или някакъв подобен материал в домашни условия?
за инструменти какво ще ми трябва калъп и ....... а за материала си нямам никаква идея наскоро разбрах за някаква течна пластмаса която си имала втвърдител,смола или пък полипропилен?
mladkal - майстор
Ако ползваш смола и втърдител не те съветвам да го правиш в домашни услоия, а на вън - на открито. Изпаренията са с остра миризма и са отровни.
Инак ще ти трябва калъп на това, което искаш да направиш, делител за да отделиш готовият продукт от калъпа, четки (евтинки) няколко броя, защото бързо си заминават.

Кажи каква ти е идеята и може да ти дадем по-точни, конкретни насоки, съвети....

Пожелавам успех!
идеята ми е да си направя калъп не знам от какво надявам се вие да ме посъветвате четох че можело от гипс или от дърво?
и с този калъп да се опитам да направя стол пластмасов проблема е че въобще си нямам никаква идея как става просто искам да експериментирам и се надявам да ми помогнете :)
материалите които трябва да се изсипят в калъпа ми представляват най голям проблем прочетох за твърд силикон какво мислите за него, това едно и също ли е с течната пластмаса или са 2 различни неща? за смолата не знам идеята е стола да стане като тези обикновените най широко разпространени пластмасови столчета които са пластични със смолата няма ли да станат много твърди и да се напукат или счупят ?
Благодаря предварително!
LazarGanev - "Велик майстор"
Стол от 6 лв ли искаш да си правиш?
не идеята ми е да се опитам да направя разчупен дизайн на пластмасов стол, а стола от 6 лв го дадох като пример за материала от които е направен че е гъвкав и еластичен
mladkal - майстор
idors, приятелче, имам една идея за теб:
Като начало, евала за ентусиазма. Хубаво е когато човек си пилее свободното време, зада научи нови неща и да придобие нови умения. Евала!
Обаче: като начало вземи и се запзонай с термините, видовете материали, техните своиства и т.н. Когато знаеш как се сгрява вода ще ти е по-лесно да си свариш яйце.
Не на второ място те съветвам да погледнеш (в интернет) видове смоли, втърдители, стъкломат, стъклоплат. Справка -цък: http://snipurl.com/xme0c
Виж как се правят разни тунинг детайли за автомобили, каксе правят лодки, яхти и куп други.
Съвета ми е да си купиш малка разфасовка смола, втърдител, малко влакно и да пробваш нещо дребно, обикновенно и просто като детайл. Практиката ще ти даде доста отговори, които инак ние ще пропуснем да споменем,а ти няма да попиташ за тях...
желая успехи!

ППЛесен способ за направа на калъп е като използваш фибран - лек, реже се лесно, облепва се лесно, обмазва се лесно със строителни лепила, които после се лакират, а....
kamataa - помощник
:lol: Доста уместен съвет. Отнася се и за доста други области. Според мен човек трябва да задава въпрос едва тогава, когато е пробвал всичко. За съжаление, тук всеки чака отговор наготово.
благодаря ви за съветите! ще експериментирам и ще ви пиша дали се е получило нещо :)
Caxo - специалист
Здравейте, искам да си направя един детайл от...вие ще кажете какво... Представлява нещо като лайсна широка 5-6см и дълга около 70-80см. Въпросът е, че материала трябва да издържа на температура поне до 80-90 градуса , да е УВ устойчив, до някъде здрав и да поема леки деформации...абе направо пластмаса, но процеса на отливането да става без нуждата от загряване на материала и шприцване. До колкото знам с епоксидната смола има опастност да не се счупи. Дебелината е само 5-6мм, а профила..леко разкрачено "П" , по-точно \_/ . Ако съществува такъв материал, може да ме насочите към него :)
svetliopi44 - Чирак...
С епоксид може да се направи и да не се счупи,малко трудно и отнема време но може.
Обаче ... епоксида не е термо устойчив , не е и ув защитен.
  • 1
  • 2

Тема "стол от течна пластмаса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: