• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте,
търся материал за изработка на пластмасови детайли.
Може да е с отливка (този ми изглежда по-сложния вариант, тъй като нямам оригиналите, а само снимки),
а може да е и материал (тип мека пластмаса), от който да се изрежат фигурите.

Мисля, че даже може да се съчетаят 2-та варианта, първо изрязване и после, ако се наложи да се правят копия, да приложа варианта с отливката.

Големината на фигурите е от 4-5 см до 10-12.
Прикачвам снимки на някои от фигурите.
Прикачен файл:
2.jpg
2.jpg (3.7 KиБ) Видяна 5910 пъти

Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (3.53 KиБ) Видяна 5910 пъти


Дебелината им е към 3-4 см. Надписите не са ми нужни.

Ще се радвам, ако някой даде идея.

Благодаря Ви!
:)
Бих ти предложил един ....малко скъп вариант-самополимеризираща пластмаса (двукомпонентно )...Смесваш праха и течността добавящ цвят(пигмент на прах)....и разбъркваш.... в рамките на минута-две (в зависимост от температурата )оформяш желания модел(трябва да си бърза в ръцете :) )...или пресоваш(валираш)....
Благодаря ти, baharkadirov :)
Скъп вариант не ме устройва:)
Искам към 20-30 фигури да направя. А и да използвам отливка, преди това пак ще трябва да направя (изрежа) формите..
Едно време и сега може би, имаше лъкчета с ножчета за дърворезба. Друг вариант по скъп, чрез изсичане с поансон и матрица, копир фреза, CNC фреза, лазер и т. н.
За отливка трябва матрица или шприц-форма, също по скъпо.
За малки серии не си заслужава да се прави матрица, дори и "порцеланова".Ако ще правиш едностранни детайли може да си направиш гипсова форма и да я нагрееш във фурната на 200 градуса примерно(зависи от полимера), но няма да има механична якост. Ако ще правиш украса можеш да ползваш фибран и да го боядисаш после.
Nena написа:преди това пак ще трябва да направя (изрежа) формите.
Би ли нарисувала(или обяснила) , каква фигура/и точно искаш(в мащаб 1;1) ....и с каква цел(в смисъл дали е декорация или ще се използва ежедневно)
Формата/контура на фигурата е със сложна форма/. За малки серии/прототипи/ може да се използва пореста PVC/мека/ -полистирол, от рода на студоупор/морска пяна/,фибран - пресован 3-5mm, реже се лесно с макетно ножче, изсича се и най вече с резбарско лъкче.
Nena написа:Здравейте,
търся материал за изработка на пластмасови детайли.
Може да е с отливка (този ми изглежда по-сложния вариант, тъй като нямам оригиналите, а само снимки),
а може да е и материал (тип мека пластмаса), от който да се изрежат фигурите.

Мисля, че даже може да се съчетаят 2-та варианта, първо изрязване и после, ако се наложи да се правят копия, да приложа варианта с отливката.

Големината на фигурите е от 4-5 см до 10-12.
Прикачвам снимки на някои от фигурите.
Прикачен файл:
2.jpg

Прикачен файл:
1.jpg


Дебелината им е към 3-4 см. Надписите не са ми нужни.

Ще се радвам, ако някой даде идея.

Благодаря Ви!
:)

Лазерът реже без проблем "плексиглас", "тефлон" и т.н. отказват да режат ПВЦ заради отровните газове, които се отделят.
Не знам какво точно искаш да направиш, но попитай в някоя рекламна агенция.
baharkadirov написа:
Nena написа:преди това пак ще трябва да направя (изрежа) формите.
Би ли нарисувала(или обяснила) , каква фигура/и точно искаш(в мащаб 1;1) ....и с каква цел(в смисъл дали е декорация или ще се използва ежедневно)


baharkadirov, прикачвам още една снимка на един от моделите. Разполагам само с малки снимки.
Височината е 4 см, ширината 3 см дебелината 2 см. Иска ми се да са от материал, тип гумиран - пластмаса някаква, но не мека като силикон.
Не са за декорация, за всекидневна употреба са. Ще имат контакт с мека тел. Понякога телта е лакирана и ако фигурите са от твърд материал, ще я драскат, което не ме устройва.

----

друмчо написа:Формата/контура на фигурата е със сложна форма/. За малки серии/прототипи/ може да се използва пореста PVC/мека/ -полистирол, от рода на студоупор/морска пяна/,фибран - пресован 3-5mm, реже се лесно с макетно ножче, изсича се и най вече с резбарско лъкче.


друмчо, търсих в Нет-а споменатата от теб пореста PVC/мека/ -полистирол, но за съжаление не открих много информация. Варианта с фибран не ме устройва, искам дебелината да е към 2 см.


Благодаря Ви, че се отзовавате!

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (2.37 KиБ) Видяна 5585 пъти
А не може ли материала да не е пластмаса а напр. балса?Обработката е много,много лесна.
stiv1961 написа:А не може ли материала да не е пластмаса а напр. балса?Обработката е много,много лесна.


stiv1961,
не познавах балсата като материал. Четох до сега в нет-а за него. Доколкото разбирам, това леко и меко дърво. До сега не съм го срещала. Струва ми се по-трудно за рязане, в сравнение с нещо пластмасово. Прочетох още, че е и лесно чупливо, а това не е удобно за мен.
Някои от фигурите са с много извивки
Прикачен файл:
4.jpg
4.jpg (2.53 KиБ) Видяна 5577 пъти
, а аз ще ги подлагам на натиск :!:

Благодаря ти за идеята!
Само с ножче. Другото е скъпо.
Аз изрязвах дискове с различни диаметри, с елементарен инструмент на бормашина.
Балсата е много мека дървесина, реже се много остър нож, оформя се с шкурка. Исзичането /матрица с поансон/, с добро качество е скъпо/изработката на матрицата и поансона/.
Натиска се осъществява на преса, пак е необходима матрица и поансон. Първо листовия материял се притиска и после се натиска по контура с много остър ржещ ръб , в противен случай се кърши - най вече ако е дървесина или има влакнеста структура. Друго е ако се нагрява при определена температура.
За колко пари искаш да стане на бройка за да имаме представа какви варианти да предлагаме
според мен най добре ще е да се направи това което искаш от тефлон на CNC фреза само ще трябва да се направи чертеж в PDF и могат да го направят навсякъде та дори и на лазер
То варианти има много ама каква цена се гони
Като гледам детайла се сещам, че преди време моите фрезисти правиха замби за гарнитурки с неправилна форма и после от листов тефлон ги изрязвахме.
colyo написа:Като гледам детайла се сещам, че преди време моите фрезисти правиха замби за гарнитурки с неправилна форма и после от листов тефлон ги изрязвахме.

За правенето на големи серии изработването на замби, матрици и т.н. е оправдано, но за малки серии може да се окаже, че матрицата е по-скъпа от изделието.
Не съм запознат как точно, но знам че някъде използват водна струя с голямо налягане за изрязване на детайли с висока точност и без "чепаци".
Nena написа:Не са за декорация, за всекидневна употреба са. Ще имат контакт с мека тел. Понякога телта е лакирана и ако фигурите са от твърд материал, ще я драскат, което не ме устройва.
Ще се опитам да врачувам :roll: ...с какво се занимаваш...за да успеем да ти помогнем... :) Може би учителка по "Труд и техника" или в детска градина....Може би ювелир в някой магазин(бижутерско ателие)...Или....сама се издай ...Мисля ,че фигури от полирана мека пластмаса ще те задоволят, ако ги използваш за омотаване на тел и изработване на разни детайли.... Или да ти служат като релефен печат за моделин(пластелин) или станиол....И едно предложение(ако не можеш да се справиш сама)...моделирай фигурите от восък(по възможност твърд) и ми ги прати(или ги занеси в някоя зъботехническа лаборатория) за да ти ги отлеят от въпросната пластмаса...
shulio написа:То варианти има много ама каква цена се гони

shuli,
искам да падна под 2,50 лв за бройка.
Намерила съм ги в Интернет, но на тази цена (за 20-30 броя) + транспорта = ще ми излязат скъпи.

------

baharkadirov написа: Ще се опитам да врачувам :roll: ...с какво се занимаваш...за да успеем да ти помогнем... :) Може би учителка по "Труд и техника" или в детска градина....Може би ювелир в някой магазин(бижутерско ателие)...Или....сама се издай ...Мисля ,че фигури от полирана мека пластмаса ще те задоволят, ако ги използваш за омотаване на тел и изработване на разни детайли....


baharkadirov,
с първите 2 предположения, аха ! и да уцелиш !.. :-)))
Поздравления:-)
Хареса ми:
baharkadirov написа: Мисля ,че фигури от полирана мека пластмаса ще те задоволят

Сега остава да разбера от къде да намеря пластмасата. И ако изработя моделите от пластелин или подобен материал (или дам точни размери), след това как, къде и кой може да ми ги изработи от мека пластмаса. И на каква цена.


Благодаря Ви за мненията!
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Направи сам”