Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Необходима ми е фотоклетка(датчик за движение)който да се захранва с 6 или 12 волта тъикато на мястото кадето ще бъде монтирана няма ток и трябва да се захранва с акумолатор.Ще бъда благодарен за савет за фотоклетка която е за 220v да се направи за 6 или 12v Или нещо от сорта.
Последна промяна от jepo111 на пет дек 16, 2011 7:03 pm, променено общо 1 път.
Ники274 - специалист
Фотоклетка и датчик за движение са различни неща.По лесно ще е да кажеш за какво ще го ползваш въпросния датчик
Ники274 написа:
Фотоклетка и датчик за движение са различни неща.По лесно ще е да кажеш за какво ще го ползваш въпросния датчик
Трябва ми за ловното ми чакало да го сложа до стръфта и когато дойде животно да ми сигнализира сфетлино или звуково вътре в чакалото.
mita6kiii - специалист
Не ти трябва фотоклетка, а датчик за движение.Но това с волтажа и на мен ще ми е от полза да разбера как може да стане, затова ще се присъединя към твоята молба към знаещите, как може да се осъществи.

п.п. Май че въпросът е за електрораздела, ама.....
velsi - Почетен майстор
Преди доста години ползвах такъв датчик за движение за аларма на магазин. Датчика беше направен както всички останали за управление на осветление и се захранваше на 220 волта. Отворих го и се оказа, че електронната му част работи на 12 волта. Вече не си спомням конкретното изпълнение, трябва да го потърся и да го отворя пак. Спомням си, че прекъсвах някаква писта, за да комутирам каквото ми трябва (има си вградено реленце вътре). Та аз смятам, че може да се преработи, а как точно зависи от конкретното изпълнение.
valentin112 - специалист
Да, Велси, електронната част работи обикновенно на 12, 24 V. Комутацията я изпълнява електрониката, оперативно през релета, контактори, тиристори...
Ники274 - специалист
Значи взимаш датчик за движение.За офис алармите ,които се ползват работят на 12 волта.Можеш да си избереш инфрачервен,който има вероятност при наличие на вятър да сработва фалшиво.Но почти всички нови модели имат няколко настройки и т.н.Да напомня ,че има които нарочно заради домашните любимци са направени така,че да не сработват на жива маса под 10-20 кила.Такива не трябва да си вземаш.
Има и комбинирани датчици при които фалшивите задействия намаляват.Ако отидеш в някой магазин за алармени системи и има кадърен продавач ще ти помогне с избора какъв точно датчик да вземеш.Датчика има клема с минимум 7 извода.Ти ще ползваш 4.Два са захранването,а другите два обикновено са маркирани с NO и C -Задължително датчика трябва да има нормално отворен контакт на релето в твоя случай.Иначе няма да можеш да си подкараш цялата схема нормално.Та след това с тези контакти управляваш например зумер от автомобил за забравени фарове или някой светодиод,който да ти сигнализира,че има движение.
Благодарности за съветите. :prayer:
hladnia - специалист
velsi написа:
Преди доста години ползвах такъв датчик за движение за аларма на магазин. Датчика беше направен както всички останали за управление на осветление и се захранваше на 220 волта. Отворих го и се оказа, че електронната му част работи на 12 волта. Вече не си спомням конкретното изпълнение, трябва да го потърся и да го отворя пак. Спомням си, че прекъсвах някаква писта, за да комутирам каквото ми трябва (има си вградено реленце вътре). Та аз смятам, че може да се преработи, а как точно зависи от конкретното изпълнение.
Ето ви една такава схема със трите регулировки –чувствителност,времетраене и денем нощем.
Ограденото във зелено е захранването във случая 24V за релето и 8V за самата схема.
Релето(розавото) може за се замени със 5V и захранване от 9V батерия.
Изображение

Тема "Фотоклетка захранване 6v или 12v" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: