• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
PhD - специалист
Днес се занимавах с моите мотори - смятах и мерих линейната скорост. С едни пловдивски съм - 1,5А, 0,72N.m успявам да постигна скорост 1м/мин. Това е първия ми вариант на машината, и се занимавам само е електрониката(механиката не ми е силна). Електрониката е на базата на схемите които се предлагат от сириус, но бутнати тук там. Някой може ли да ми каже дали могат да се вземат степери от някакви стари принтери или пък плотери, които да са с по-голям въртящ момент.
velsi - Почетен майстор
От стари, матрични принтери, но те са съпоставими по параметри с пловдивските. Е, не знам твоите от кои точно са де, но по-мощни мотори трябва да се купуват, няма как.
MrMurdjo - майстор
Единствените по-ячки са от старите HP LaserJet Series II и III. Моите са такива. Едвам изкопах два, когато тръгнах да правя рутера, всички фирми за ремонт на принтери ми казаха защо не съм се обадил половин година по-рано. Всичко били изхвърлили вече.
MaK - помощник
В някои големи копирни машини има двигатели NEMA-23 . 3 от моите са от копир от вторични суровини .
ELEMENTAL написа:
Предложената схема на драйвера има доста недостатъци.Първият недостатък е, че при евентуално прекъсване на enable проводника една от намотките на стъпковия ще остане непрекъснато под напрежение.Ясно е, че резултата няма да е приятен :wink: .Освен това напрежението 6,2 волта е прекалено ниско за да се отпушат надеждно MOS транзисторите.Трябва да има и резистори в гейтовите им вериги (10-47ома).Те са необходими заради значителният ток който ще е необходим за зареждането на паразитният капацитет м/у гейта и сорса.Тая лампа хич не е необходима (ако използваш двигател с номинално захр. равно на захранващото в случая).
За решаване на проблема с enable сигнала и с напрежението за транзисторите може да използваш един шесторен инвертор с тригер на Шмидт (примерно 40106), като на входовете за посока, разрешение и стъпка сложиш по 2 инвертора свързани последователно (като буфер).В тоя случай изтеглящия резистор (100К) ще го вържеш към маса.Така ако се прекъсне линията за разрешение намотките ще се изключат.След като се извършат горните операции може спокойно да се използва захранващо напрежение 8-9волта което ще е предостатъчно за пълното отпушване на транзисторите.За транзистори сложи IRFZ44, те са доста по-евтини, но пък имат максимален ток 49 ампера и максимално напрежение 55волта.
Стъпковите двигатели може да са от принтер (сравнително мощни са).Ако решиш да използваш такива от флопи потърси някое от Правец :lol: - те са бая мощни, пак са асинхронни (но са с 5 намотки с общ извод)
CD 4028 и CD4516 са напълно излишни защото един реверсивен брояч 74LS191 има четири изхода със достатъчни нива за управлявощото напрежение на транзисторие.Еnable функцията е вече излишна просо я няма. Реда на превключващите напрежения Q1,Q3,Q2,Q4 Това решение е проверено и работи Също сменят се и транзисторите със подходящи.
sstefanov - майстор
74LS191 е с двоичен изход и ти трябва декодер за да управляваш стъпкови двигатели.
Здравейте,на всички цнц маняци :-D . Аз съм поредния новорегистрирал се,който е изчел темата(не само нея разбира се),и е време леко полеко и аз да се захващам за работа.
Като за начало искам да се сдобия със моторчета,евтиният вариант разбира се-втора употреба или от някой принтер.
Така че ви моля за съдействие по въпроса,от къде да се сдобия със стъпкови моторчета.Ако някой има,или знае актуални към днешна дата места(вторични суровини или сервизи някакви) в района на София.

До скоро питане :)
успех на всички
MrMurdjo - майстор
Добре дошъл.
С риск да ме вземете за стар мрънкалник искам да уточня CNC (Computer Numerical Control) = ЦПУ (Цифрово Програмно Управление).
CNC Router = Фреза с ЦПУ.
ЦНЦ е неизвестно какво е.
Нека говорим на един език и по възможност той да е български.
dobrev - специалист
MrMurdjo написа:
Пак добре, че не си си изгорил и принтерския порт :)
Не знам какво си замислил да правиш, но моторите от матрични принтери са твърде слаби за нещо по-сериозно и с директно задвижване на винта.
Контролерът, който си взел, доколкото мога да преценя от картинките, може да работи само на пълна и на половин стъпка. Докато SLA контролерите имат няколко режима на микростъпка = плавен ход и липса на резонанс на определени обороти.
Аз преди да вържа истински мотор, съм си направил една проста тестова постановка. С таймер 555 съм направил генератор на импулси с променлива честота с помощта на потенциометър, които подавам на вход за управление на стъпката. С ключе подавам логическа 0 или 1 на вход за посоката, а с бутон се пуска цялата схема. Захранвам го с 5 волта, разбира се.
От другата страна има 4 светодиода с общ анод и ограничаващи резистори според захранващото напрежение на мотора, а всеки катод се връзва към изход за намотка. Общият анод е на захранването на моторите. За по-голямо удобство светодиодите са два по два в различни цветове. Като подавам тактови импулси с ниска честота около 30-40 херца, се вижда как се комутират намотките и дали контролерът работи. Без опасност да изгоря нещо.
На схемата на Сириус, енейбъл е логическо ниво от краче 14 (малко съм учуден, че директно го подават на базите на транзисторите без ограничителен резистор, разчитайки само на съпротивлението на преходите и на ограничаването на тока в принтерския порт.) Когато там е логическа единица, транзисторите са отпушени, референтното напрежение се определя от двата делителя през R46 и R45. Когато е нула, делителят през R46 е изключен. (Схемното решение също не ми харесва, настройката се усложнява)
А настройка е нужна. Когато работата е забранена (енейбъл е 0), с R45 трябва да се настрои напрежение на краче 7 на чипа по-голямо от 2 волта.
При разрешена работа, с другия тример трябва да се настрои напрежение, отговарящо на пада през товарните резистори при зададен ток. В конкретния случай имаме 0.34 ома товарни резистори и за 1 ампер там трябва да се нагласят 340 миливолта, за 2А 680 и т.н.
За лаици като мен би ли драснал схемата на генератор с 555 за тестване на драйвер [-o<
STEPER - специалист
MrMurdjo написа:
Добре дошъл.
С риск да ме вземете за стар мрънкалник искам да уточня
= ЦПУ (Цифрово Програмно Управление).
CNC Router = Фреза с ЦПУ.
ЦНЦ е неизвестно какво е.
Нека говорим на един език и по възможност той да е български.
Е, това са вече глезотии [-X и демонстрация на ...не знам какво :-D
Нима на български не се изговаря като ЦНЦ /Це еН Це/това CNC (Computer Numerical Control).
Нима в БГ техническата литература не се среща като ЦНЦ и в скоби е дадено добилият гражданство израз- машина с цифрово програмно управление.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: