Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Filomatis - специалист
Здравейте на всички !Отдавна и с интерес следя темата „CNC машина гравьор“.Аз също искам да си направя CNC плазма.И понеже CNC плазмата има някой особенности(управлението на височината на плазменната горелка),а и темата „CNC машина гравьор“стана твърде огромна,реших да отворя нова тема.
Аз лично по механиката на машината нямам неясноти,по вече ме притеснява ,както споменах следенето на височината.Намерих доста производители на THC платки-напр:http://www.ebay.com/itm/Proffessional-C ... 27c22f7bcc ,но за съжаление не съм на ясно каква програма в Mach3 трябва да се направи,за да може платката да управлява Z-оста.Също така трябва чрез докосване на дюзата до матерала в началото трябва да се определи височината на ламарината.Много ще се радвам ако ми препоръчате подходяща CAM-програма .Разбира се ,всичко свързано с CNC плазмено рязане ще е от полза.
stilnik - специалист
Filomatis написа:
Здравейте на всички !Отдавна и с интерес следя темата „CNC машина гравьор“.Аз също искам да си направя CNC плазма.И понеже CNC плазмата има някой особенности(управлението на височината на плазменната горелка),а и темата „CNC машина гравьор“стана твърде огромна,реших да отворя нова тема.
Аз лично по механиката на машината нямам неясноти,по вече ме притеснява ,както споменах следенето на височината.Намерих доста производители на THC платки-напр:http://www.ebay.com/itm/Proffessional-C ... 27c22f7bcc ,но за съжаление не съм на ясно каква програма в Mach3 трябва да се направи,за да може платката да управлява Z-оста.Също така трябва чрез докосване на дюзата до матерала в началото трябва да се определи височината на ламарината.Много ще се радвам ако ми препоръчате подходяща CAM-програма .Разбира се ,всичко свързано с CNC плазмено рязане ще е от полза.
Като ползваш Mach3 , то трябва да конфигурираш THC , да му присвоиш съответните входове и да включиш някакъв следящ височината механизъм. Това е най- общо казано , защото не зная до къде си стигнал.
MrMurdjo - майстор
Вземането на височината на материала - нулиране на нивото е най-простата и лесна задача в Мах3. Знам, че има интерфейс и настройки за запалване и управление на плазмена горелка, но не съм навлизал в подобности.
stilnik - специалист
MrMurdjo написа:
Вземането на височината на материала - нулиране на нивото е най-простата и лесна задача в Мах3. Знам, че има интерфейс и настройки за запалване и управление на плазмена горелка, но не съм навлизал в подобности.
Да , така е. Но проблема с височината на горелката идва от това , че работна повърхност може да не е равна, а вълнообразна , или най - общо казано с променлив профил на повърхнината. Тогава се налага непрекъснатао следена на повърхнината и корекция на разстоянието по оста Z. В Mach3 си има опция за височината по Z (THC). Трябва само да се конфигурира и да се включи система за следена на работната повърхност. едно такова устройство е дал колегата в предишни пост. А тук в София , Данчо от фирма "DEL" го е правил.
MrMurdjo - майстор
А не е ли възможно съвсем самостоятелно устройство, не особено сложно, да следи височината и да коригира, без самият Мах да се занимава въобще с нея, а машинният код да е само по двете оси?
stilnik - специалист
MrMurdjo написа:
А не е ли възможно съвсем самостоятелно устройство, не особено сложно, да следи височината и да коригира, без самият Мах да се занимава въобще с нея, а машинният код да е само по двете оси?

Напълно възможно е . Но без Мах , как ще управляваш стъпковия мотор по Z или идеята ти е по -различна?
MrMurdjo - майстор
Не че е невъзможно, даже е правено вече доста по света, но аз смятам, че за там машинен код не ти трябва.
Плазменото рязане, доколкото съм запознат, е именно рязане, не работиш в 3D пространство. А един опипвач, който да следи разстоянието до рязания метал (токопроводящ материал, при желание може да се направи и за диелектрици) и схема, която да движи стъпковия мотор за поддържане на височината, не е нещо сложно. САМ подготовката ще е като за рязане с лазер - в 2D. Мах3 може да подава сигнал за палене и гасене на плазмата, който да си минава самостоятелно.
Единствено не ми е ясно паленето. От ограничените ми познания в материята знам, че има такова с докосване на материала, а има и напълно автоматично, което прави разряд в самата дюза или електрод около нея. И май второто се ползва при автоматични машини.
stilnik - специалист
При наличие на Мах , с опции за ТНС , не е необходимо да се усложнява задачата. Един делител на напрежение, като входна величина, един контролер тип 2RT28 на "COMECO", с два релейни изхода за ТНС "горе" и ТНС "долу" и проблема е решен.

А колкото до паленето на дъгата - обикновенно се ползва контактно палене. Но това не означава докосване на дюзата до материала, а вътре в самата дюза се осъществява контакт , който при последстващ въздух се прекъсва.

Плазма с високочестотно палене при CNC се избягва , поради факта ,че побърква електрониката.
Filomatis - специалист
stilnik написа:
При наличие на Мах , с опции за ТНС , не е необходимо да се усложнява задачата. Един делител на напрежение, като входна величина, един контролер тип 2RT28 на "COMECO", с два релейни изхода за ТНС "горе" и ТНС "долу" и проблема е решен.

А колкото до паленето на дъгата - обикновенно се ползва контактно палене. Но това не означава докосване на дюзата до материала, а вътре в самата дюза се осъществява контакт , който при последстващ въздух се прекъсва.

Плазма с високочестотно палене при CNC се избягва , поради факта ,че побърква електрониката.
Това с контролера ми се струва добра идея,най-малкото ще спести доста пари-готовите които съм намерил започват от 250 Е,докато 2RT28 е 58 Е.Контактното палене,мисле че е неприложимо при CNC машините.По руските сайтове има доста информация за борба със смущенията при високочестотно палене-поставяне на филтри на крайните изключватели и стопа,екраниране и по възможност поставяне на плазмата по далеч от управлението на машината.
Някой може ли да драсне една схема на делителя,предполагам трябва да включва филтър и ограничител на напрежението до 10 V (освен ако входа на 2RT28 не е защитен от напрежение по високо от 10V)

Тема "CNC плазма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: