• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
hakama - специалист
Привет колеги,
От доста време ми се върти идеята да си инсталирам работна бяла дъска в стаята (white board) върху, която ще се пише с маркер. Този начин на писане и разглеждане ми се струва по-креативен от класическия с лист и молив, защото винаги остава пред очите ти, по-мащабно е, не се ограничаваш в една страница само... ще се ползва главно за математични задачи.

Какъв трябва да е материалът, полистиролът не става защото лесно се надрасква, засега съм се спрял на плеглиглас, но той идва малко по-скъп. Екструдираният плексиглас (от 1,5мм, 19лв кв.м.) с какво се различава от лятия освен, че последният е двойно по-скъп.
Мислил съм и вариант от две стъкла от 3-4мм, но ми се струва доста отговорно и трудно за монтаж, но пък повърхността ще е идеално гладка.

Това дали ще стане?
КОПОЛИЕСТЕР ПЛОСКОСТИ - ПОЛИЕТИЛЕН ТЕРЕФТАЛАТ ГЛИКОЛ 0.8мм 12лв кв.м
-цвят "опал" какво ще рече, при прозрачния ще трябва да му слагам и фон (хартия).
За гръб (основа и стабилност) мисля, че фазера ще свърши работа.

Не знам на колко точки и как да бъде захванат, така че да не се получат хлабавини, издатини. Стената е сравнително права - трябва да проверя с мастара. Ако ще се налага да слагам бял фон (при прозрачна плоскост) - залепването към основата ще е проблем, а не искам по повърхността да има лайсни (освен по краищата) и други.
Рамкирането?

Като минимум съм опредил 100х200см, което с най-тънкия плексиглас излиза към 50лв.
Като оптимален вариант : 120х260-300см.
-Дебелина на плексиглас от 1,5-1,8мм прекалено тънко ли ще е?
Може и да оставя вариант за допълнително крило.
Понеже няма да се гледа от повече от 2-3 метра, мога да ползвам по-тънък маркер, което ме навежда на мисълта, да не я правя много голяма.

Цени на нови дъски: http://www.allegro-bg.com/list.php?cate ... egoryid=60
Форматът също не ми допада.
masterval - майстор
Някога бях купувал специално фолио на "Пеликан", което се лепи на всякаква гладка повърхност, предназначена да бъде основа на бялата дъска. Ако още се продава такова фолио, всичко ще ти излезе 10-20 лева.
vlad0 - специалист
Ако не ти се купува бяла дъска, най-удячния вариант ти го е предложил колегата - бяло фолио /мисля че го има във почти всяка железария/. Иначе възможностите са безкрайни. маркерите за бяла дъска пишат върху всичко и се трият много лесно от гладки повърхности.

Успех!
gorgidanchev - специалист
Колега...монтирал съм 40 броя такива дъски.Имат покритие доста твърдо и лъскаво.Но лесно се надраскват.Маркера дето се пише е за бели дъски.С друк маркер :? няма истриване.Дъските които съм монтирал са френски с три крила...доста големи.Покритието е върху някъква много права ламарина залепена върху тънка плоскост.Ако имаш въпроси помагам. :idea:
PCL82 - майстор
Един бял талашит като от соц. кухненски шкафчета върши чудесна работа. Пробвал съм с маркер за бяла дъска да пиша върху шкафчетата в кухнята. Пише се добре и се трие лесно. По-новите талашити често са по-грапави, но сигурно ще намериш и гладък. Следите от замацване след време се трият със спирт за горене.
hakama - специалист
Да, дървена плоскост+фолио е идея, но такава плоскост с размери 100х200?! Ако е с фабрично фолио - няма ли да е по-равно и върху него вече да си сложа бяло фолио или боя.

Хич не ми се наставят плоскости... Какви са фабричните размери на ПДЧ.... ФАЗЕР! Той има полирана повърхност, само че сам ще е нестабилен, трябва пак основа...
Варианта с полиране (шкурка) на основате преди фолиото/боята как ви се струва на композитни дървесинни материали?

Вече има изобилие от фолиа използвани в рекламата (печата), сигурно има такива които са по-твърди и ще оберат малките неравностите, въпроса е от какво са направени, за да не се зацапват, надраскват...

http://www.vascony.com/bg/products.html
comunikator - специалист
Колеги от какво може да се направи бяла дъска за писане с маркер?
Говорим за дъска около 500/800мм не по голяма.
Тези които ги продават май са алуминиеви или метални.Самата рамка мога да си я направя,но самия лист на който се пише от какво да направя?
Иначе за такъв рамер дъска ми искат 60-80лв,множко ми се виждат,затова искам да си направя сам,малкия е на 4,5години и има една малка 200/300мм и по цял ден си рисува и искам да му направя по-голяма за стена.
Помагайте.....
kiss9402 - специалист
Здравей, има много начини да си направиш дъска за писане с маркери. Може да земеш стъкло да го боядисаш от едната страна в бяло или да му заплепиш бяло фолио, но тъй като искаш да е за дете е по-добре да използваш плексиглас. Може и фазер да вземеш и с 2-3 ръце хубава бяла боя и после автоемайллак. Може да вземеш полипропилен който се намира в различни размери и цветове, може и метален нист дебела ламарина да използваш, най-добре алуминиева и да я носиш на прахово. В момента не се сещам за други варянти, но има много. Доколкото си спомням имаше и готови основи дето са за белите дъски, но бяха по-скъпички към 25-30лв за м2.

Весели ПразницИ :)
Тани - модератор
Ламиниран фазер! Дори има фабрични бели дъски направени от него. Ако постои маркера дълго време обаче не може да се трие. Все пак не ми се вярва да я остави детето неизтрита около месец!
comunikator - специалист
Този ламинирания фазер се водеше УПС ,но незнам от къде да си купя и аз се бях сетил за него.
  • 1
  • 2

Тема "Бяла дъска за писане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: