Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kikirikiki - специалист
Привет, искам да направя две саксии с нестандартни размери.
приблизителни размери 200x60x8 cm.
В тях искам да посадя тревичка и да я сложа пред двата прозореца :)
въпроса ми е от какво да ги направя, че да са устойчиви на поливане, сравнително леки и да не пропускат вода от друго място освен от двете тръбички.
Прилагам нещо като скица :)

Прикачен файл

s.jpg
s.jpg (93.22 KиБ) Видяна 7079 пъти
piron45 - майстор
Само неръждаема ламарина ще ти свърши перфектно работа. Така ще си сигурен че след няколко години няма да се скапе от ръждата. Лесно може да се изработи в някоя работилница с гилотина, абкант и заварчик.
kikirikiki - специалист
Къде в София мога да намеря такава работилница?
v_tan - специалист
Тези 8 см. дълбочина са крайно недостатъчни за отглеждане на трева. Със сигурност през лятото ще е достатъчен един слънчев и топъл ден за да събираш сено. Може да помислиш за друг растителен вид ако си ограничен с мърдането от тези 8см.
Ето ти 2 предложения:
1. Sedum sp. (има много разновидности с различна форма и големина на листата и цветовете)
Прикачен файл:
sedum-reflexum.jpg
2. Sempervivum (т.нар. Дебела мара)
Прикачен файл:
Sempervivum calcareum.jpg
Sempervivum calcareum.jpg (99.24 KиБ) Видяна 6993 пъти
Успех с кашпите.
kikirikiki - специалист
Някаква зеленина ще е, но още не съм решил, все си мислех че ще може да се захване тревичка, но ако не става, каквото се захване.
Само не знам как да си направя тази саксия :)
/ако не ще купя от тези настилки - изкуствена трева / хихихих
estqwerty - специалист
плексиглас ? би трябвало да могат да ти го нарежат там от където го купуваш , лепи се с лепило , има и бял ако не искаш да виждаш почвата.
по рекламните агенции , иначе за варна имаше една фирма околу чаталджа- геко . за софия не знам.
v_tan - специалист
Според мен както беше предложено по-горе. Някъде да ти сгънат формата от ламарина. Според мен може и поцинкована. Само че си мисля, че ще е необходимо и някакво укрепване, тъй като кашпата е доста дълга и широка пък ниска. Може би рамка от някакво тънко винкелче и после обличане с каквото си решиш.
toniikoko - напреднал
Според мен никаква ламарина.Лятото като се напече какво ще остане от растенията?
stiv1961 - майстор
Като казваш 60 см значи са ти широки первазите пред прозорците. Замислял ли си се да отлееш поясчета по целите первази и насипеш пръст в ,,коритото?"
DMN - майстор
А нещо от сорта на фибран, дали би свършило работа за изработване на саксиите? С подходяща замазка или някакво покритие отвътре и отвън, и някоя надлъжна гредичка или две за да не се огъне дъното. Просто ми мина през главата като идея...

Тема "Нестандартна Саксия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: