Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nikolovvd - майстор
Миналата седмица разглобих една стара сушилня Сименс, а днес на основата й, сглобих някой неща и докато умувах как да изкарвам с него миризми от кухнята, ми хрумна идеята за рекуператор.
Реално погледнато пътищата на двата въздушни потока са налични. Има един вентилатор и място за
монтиране на втори.
За топлообменик, мисля че може да се използва кондензатора, но за мен е по-важно мнението на хора, които са на ясто с това устройство.
Прикачен файл:
Поглед отгоре.jpg
Чудя се, дали няма да е по-добре на кръглия отвор в дясно да закача директро въздуховода да външния въздух и да разчитам на създаваното подналягане от турбината за вкарването на чист въздух отвън?
Прикачен файл:
Поглед страничен.jpg
nikolovvd - майстор
А дали да не обърна въздушните потоци?
шоп - майстор
nikolovvd написа:
Чудя се, дали няма да е по-добре на кръглия отвор в дясно да закача директро въздуховода да външния въздух и да разчитам на създаваното подналягане от турбината за вкарването на чист въздух отвън?
Ако ти е добре уплътнена къщата-може.
Ако обаче имаш лоша дограма, прагове под вратите, ширм без клапа и т.н. с това създадено подналягане няма 100% да бъде изравнено с поток през рекупература.

Можеш да обърнеш потоците. Площа на топплообменна е една и съща. Както ти е по-компактно и удобно за монтаж така направи.
Поздрави.
nikolovvd - майстор
Единственото, което ме смущава е разликата в площта на кондензатора за топлия и студения поток.
При сегашния замисъл топлината ще се отнема по-добре, но ще се отдава по-слабо.
Ако обърна потоците ще е обратно.
Може би ще се наложи да вкарам допълнително ламели за подобряване на топлообмена в единия поток.
шоп - майстор
При сегашния замисъл топлината ще се отнема по-добре, но ще се отдава по-слабо.
Ако обърна потоците ще е обратно.

Това не го разбирам. Като се отнема топлина от застоялият стаен въздух нали се отдава на свежият студен външен и обратно. Рекуператора не е буфер да акумулира или отдава топлина. Енергията на двата потока се изравнява според КПД то на уреда.

В интерес на истината рекуператорите за мен и моите приятели си ги правя сам на базата или алуминиеви печатарски плаки или с поликарбонат. Топлообменната площ е винаги една и съща без значение посоката на потоците.

С топлообменници от сушилни не съм се занимавал и ми е интересно. Ще следя темата.

Не забравяй конденза. предполагам в сушилнята за конденза е помислено и той е изведен към каналицацията. Аз слагам задължително и тристепенен филтър и УВ лампа.

Прикачен файл

20131118_104746.jpg
20131118_104746.jpg (106.84 KиБ) Видяна 1466 пъти

Прикачен файл

20131118_104724.jpg
20131118_104724.jpg (84.65 KиБ) Видяна 1466 пъти

Прикачен файл

20131005_175755.jpg

Прикачен файл

2014-11-18 23-09-53.JPG
nikolovvd - майстор
Ето какво ме притеснява:
Така изглежда от едната страна. Като гладки плочи, предлагащи малко въздушно съпротивление, респективно по-малко завихряне на въздуха, по-бързо преминаване и отнемане/отдаване на по-малко топлина.
Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (49.12 KиБ) Видяна 1454 пъти
А така изглежда от другата страна. Виждат се и с просто око, че количеството елементи е повече, което ще забави въздушния поток и ще го принуди да поеме/отдаде повече топлина.
Прикачен файл:
2.jpg
2.jpg (39.61 KиБ) Видяна 1454 пъти
Според мен е по-важно да се отдаде повечето топлина преди въздухът да излезе навън.
Що се отнася за конденза, то точно от тук ми дойде идеята, защото точно под кондензатора се намира резервоара в който се събира водата. Имаше и помпичка с малък резервоар, поплавък и ключ, който да я включва, когато нивото на водата се повиши и съответно изключва, когато нивото падне. Да обаче тя отида за автоматизираното напояване на цветята на жената, когато отсъстваме. :)
маречков - специалист
Аз си направих 3 бр. от точно такива кондензатори. Два за баните и един за ширма в кухнята. От 20 дни съм в къщата и мога да кажа, че има смисъл от тях. Проблем ще имаш, ако сложиш нагнетяващ вентилатор, защото площта на топлообменика е малка и не може да отдаде топлината. При мен в баните от тръбата входящия се усеща леко затоплен въздух, там разчитам единствено на турбината, която засмуква. В кухнята като пусна и нагнетяващата турбина направо ми изстиват краката, за целта обаче имам един топлообменник вързан към парното, който оправя нещата :) . Извода е, че ако е за баня става, за по - голямо помещение си иска подгрев или истински рекуператор.

Тема "Рекуператор от сушилня - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: