Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
romanpm - майстор
Направих го сам :) , и даже работи супер , без ток !

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (60.04 KиБ) Видяна 17896 пъти
Може ли малко пове4е подробности.
romanpm - майстор
Бойлерът е стандартен , но е добавена още една тръба на височина около три четвърти . Между бойлера и колектора е добре тръбите да са с по-голямо сечение- ¾ ц .
Хоризонталните тръби на колектора са 1 ц с отвори във които са заварени ½ ц около 12 бр. вертикални тръби всички матирани с черна боя , под тях се монтира черна матирана ламарина захваната със скоби към тръбите , под ламарината се поставя минерална вата за изолация , за гръб съм сложил поцинкована ламарина 2/1 м като от нея се водех за останалите размери .За да намаля загубите всичко се херметизира в дървена кутия със стъкло отпред и силикон , входните и изходните тръби при мен са медни 8 мм за да се избегне чакането на топлата вода и в изолация . Тръбите към и от колектора трябва да са с наклон поне минимален , колкото по-голям по-добре , растоянието не е важно . Това разбирате че изисква бойлерът да е по-нависоко , монтирал съм и хоризонтален , но е по-зле по-бързо се смесват студената и топлата .Ще питате , а от къде ги прекарах тръбите – през отдушника на банята другото са подробности ! Зимата го източвам !

:)
romanpm - майстор
Питайте , ще ви отговоря с удоволствие когато имам време . :)
roru - напреднал
Колко литра е боилера?Каква е площа на колекторите и каква температура достига водата?
Мерси.
romanpm - майстор
roru написа:
Колко литра е боилера?Каква е площа на колекторите и каква температура достига водата?
Мерси.
Стандартен 80 л. , 4 кв.м., 72 гр. съм мерил в жегите :)
romanpm - майстор
romanpm написа:
roru написа:
Мерси.
Стандартен 80 л. , 4 кв.м., 72 гр. съм мерил в жегите , при слънце моща на колекторите е достатъчна за да се черпи вода почти непрекъснато , а в бойлера стои топла по два дни в зависимост от температурата , но тук рядко се случва да не напече на обед и е достатъчно ...:)
romanpm - майстор
Това е схемата на тръбната инсталация на слънчевия бойлер с колектора - тип термофон :)

Прикачен файл

схема бойлер.jpg
схема бойлер.jpg (39.05 KиБ) Видяна 16801 пъти
romanpm - майстор
Трябва да се намери начин , забравих , водата в бойлера да се източва до минимум , защото тръбичката на студената е повдигната нарочно заради нагревателите които при мен отсъстват , така че водата да се източи зимата до долу , иначе ще замръзне и беля ...! На някои стари бойлери има болт който е на дъното и от там се източва , а може и с монтирано кранче на дъното - капака . :? :)
romanpm - майстор
Веднъж протече понеже е стар , смених само водосъдържателя което ми коства ~ 70 лв и трудът ми . Режа с ъглошлайф кожуха изхвърлям пяната и я заменям с минерална вата после с нитачка или със заварка го затварям , акрилно силиконче по отворите и боя ! :)

Тема "Слънчев бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: