Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mishoboss - специалист
Здравейте. Искам да намеря или ако се налага да направя полусфера с диаметър около 50 см. Важно е да е здрава, защото ще поема човешко тегло. Какви са ми опциите и какви са технологиите, които могат да ми позволят това? Ако съществува нещо готово- най-добре, защото ще е и по-евтино. Не трябва да е плътна, а куха. Дали има нещо готово от пластмаса или пък лек метал?
EDI - майстор
За готови не знам, но най-лесно става, като надуеш една плажна топка и отгоре започваш да полагаш пластове стъклоплатно, карбонови нишки и смола.После си я обработваш по желание.
mishoboss - специалист
ок, това ще е леко, но колко пласта ще са нужни, за да стане достатъчно здраво, за да устои човешко тегло. Иначе идеята е страхотна. И ако направя отливка по топката, това означава ли, че вътрешната страна ще изглежда завършена и гладка, а не външната? Май ще трябва да попрочета малко из сайтовете за тунинг :D
EDI - майстор
Е, повечко ще трябва да са, ако стъклоплатното е по-тънко, за да е много здраво, но ако намериш и преплетеш карбонови влакна, конструкцията става много здрава при по-тънка стена.Вътре ше е гладка, но отвън ще трябва обработка.Смолата лесно се обработва и боядисва в последствие.
mishoboss - специалист
Има ли някаква алтерниатива на карбонените нишки, защото при мен ще замине доста материал, а доколкото разбрах не е много евтин. Пък за човек като мен без опит... това може да се окаже доста тежко бюджетно, ако нещо разваля. Мога ли да заменя карбона с някаква мрежа, от тези строителните, които слагат при изолациите? Те май са здрави? Или пък нещо друго, което да е евтино като материал, а същевремено да държи цялостно елемента. Това е нещо като гаранция, за да заздравя стъклоплатното.
MrMurdjo - майстор
Доколкото съм запознат с технологиите, първо се прави калъп - като се облепва оригиналния предмет и не е нужно за него да се използва много фин материал и много слоеве. Вътрешната му страна копира повърхността на оригинала. После вече този калъп се ползва за правене на нужния предмет - покрива се с препарат, способстващ отделянето (незалепването) на смолата и в този вдлъбнат калъп се прави стъклопластовото изделие. По такъв начин лицето му става гладко. Предполагам, в процеса на наслояване може да се вгради някакво оребрение за усилване, което ще остане невидимо от вътрешната страна на полусферата.
И в двата случая всъщност използването на вещество-отделител е задължително. Знам, че има готови в продажба, а също и някакви "направи сам", но повече от това не мога да кажа.
mishoboss - специалист
мда, това ясно. И аз погледах малко клипчета. Най-вероятно ще направя калъп от вакуумно моделирана пластмаса и вече ще я запълвам с фибронишките. Но понеже търся някакъв евтин вариант за заздравяване, някаква мрежа, която да е здрава и да може да се лепи на пластове. Затова се сетих за тези строителните. Но ако на някой му хрумне нещо друго, ще му бъда благодарен за идеите ;)
Spokoiniq - майстор
Армировка ако ти трябва може сито за пясък(метална мрежа) да формоваш на преса, но ти трябват два калъпа, които да удържат натиска на пресата и да огънат мрежата...само идейка...

Тема "Полусфера, здрава!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: