• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
svetliopi44 - Чирак...
От около година се каня да си купя машина за безвъздушно нанасяне на латекс и леки шпакловки.
Тези дни се поразрових по фирмите и цените направо ме убиха... Финансите ми стигат за някаква Sinaer за която нищо не съм чувал и неми се рискува.
На пръв поглед изглеждат просто... един електромотор и бутало или мембрана които нагнетяват материала.Всичко това работи при високо нанасяне на флуида над 100 атм.
Давайте идеи как да я направим, пък ако работата тръгне на зле винаги мога да си купя готова.
Но нали все пак сме тук и мисля че не е кой знае каква космическа технология цялата галимация.
ge6aaaa3 - специалист
100 атм. неможе да е... Това е огромно налягане. :o
velsi - Почетен майстор
Не е чак толкова огромно. 10 мегапаскала са 100 атмосфери. Толкова прави една зъбна маслена помпа от електрокар. Има и по-големи.
fox_vt - майстор
Или една от най малките водоструйки :-D само не ми е ясно как се нанася материал със такова налягане без да стане един огромен облак в помещението.Или то идеята е такава да се боядиса наред :lol:
Todor - специалист
Наистина са много просто устроени тези машини. Мисля си, че електрониката би била най-проблемна и самото регулиране на налягането по време на пръскането което тябва да е константно. Иначе кварталният стругар може да изработи бутала, цилиндри, сегменти (продават на пръчки полиамид май се казваше). Маркучи за високо налягане съм виждал на много места.
Това което не можеш да си направиш - поръчваш от нета, има всичко.......
svetliopi44 - Чирак...
Аз търсих в нета по чужди сайтове дали някой се е пробвал да направи такава помпа, но нищо не открих. Предполагам че е от малкото ми познаване на англииски език.
Ако намерим някакви чертежи.
Или поне да започнем с електромотора с какви характеристики трябва да е ???
lov - майстор
Преди много години съм правил такава машинка на принципа на вибрационната помпа. За електромагнит ползвах бобина от хидравличен разпределител с един диод на захранването. Плунжера удря върху една мембрана с честота 25 Hz. За основа на идеята ползвах принципа на бензиновата помпа на вече забравения запорожец. Първоначално пробвах да копирам помпа на кафемашина но боите съдържат основно минерални вещества които са страшни абразиви и след няколко баки латекс всичко замина по дяволите. Тъй че има ли триещи се части в такава среда не става.
Отделно поради това че бобината не работеше в режим се нагрява яко и за да има охлаждане всичкото това нещо стои в баката с боята и от вибрациите почва много бързо да се утаява на дъното.
С мембраната изкарваше ден два и после се налагаше смяна. То не че е скъпа щото ползвах ПВЦ армирано платно но си е въртел и мизерия докато почистиш всичко че да можеш да работиш. То и същото и след като трябва да приключиш и почистиш техниката.
Иначе съм събирал погледите на любопитковци как работи това чудо ама не става. По добро от съд под налягане да ти гони боята няма а и не са необходими чак такива високи налягания.
tsenkov - специалист
Здравеите, 100 атмосфери са си много. Бутилките за ЦО се зареждат на 150атм. пробно Х1.25 и са дебели над 10мм. Според мен наи-бързо и евтино ще стане със стара пръскачка./тия които се помпеха/ слага и се един щуцер връзва се с компресор на 4-5-6 атм. и готово. Ще иска малко експерименти с налягането и вискозитета но това е бял кахър.
ralev - специалист
fox_vt написа:
Или една от най малките водоструйки :-D само не ми е ясно как се нанася материал със такова налягане без да стане един огромен облак в помещението.Или то идеята е такава да се боядиса наред :lol:
Не става облак защото боядисването е безвъздушно, безвъдушните машини достигат до 200атм. налягане на боята.
http://www.youtube.com/watch?v=XeJKyGk1 ... ure=fvwrel
svetliopi44 - Чирак...
Явно малко хора вдяват за какво става на въпрос.
Работата ще отиде на покупка, като гледам от тук нищо няма да излезне.
  • 1
  • 2

Тема "Да направим машина за безвъздушно нанасяне" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: