Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте !

Имам няколко 3-осни машини за обработка на мебелни плоскости с много стари ЦПУ - NUM 750.Имам идея да сменя управленията им с РС -та и МАСН3 . Поръчал съм си тези контролери :

http://www.ebay.co.uk/itm/251150052251? ... 1423.l2649

и

http://www.ebay.co.uk/itm/230756189069? ... 1423.l2649

Машините са с работещи сервомотори и много стабилна и надеждна механика.Малко снимки : http://www.album.bg/galin2009/images/25111376/143286/

Проблем е само програмирането с G - кодоевте. С по-елементарните неща се справям ,но с кривите ми е адски трудно. Решил сменям управленията.

Прочетох няколко теми в форума ,видях че има компетентни хора , но темите са доста разводнени и много трудно можеш да точната информация.

Та въпросите ми са следните:

1, Машините са с между 20 - 40 инструмента монтирани на нея .Като всеки се активира отделно или в комбинация с други. Въпрос : Може ли МАСН3 да управлява активирането на тези инструменти?

2. На машините има монтирани енкодери , извън тези на сервомоторите. Въпрос : Как МАСН3 може да чете информацията от тях и какви контролери са необходими? - в една от темите имаше такъв въпрос , но там ставаше въпрос за енкодерите на сервомоторите , които се ползват само за драйверите на сервомоторите.

За сега като начало това са ми неизвестните, като занапред сигурно ще се появят много такива.

Ще бъда доволен на от всички компетентни мнения и ще пускам информация за развитието на проекта. Дано е полезна темата и за други колеги.

Благодаря
MrMurdjo - майстор
На тези въпроси може да отговори само човек, който реално познава въпросните машини.
Първият голям проблем е как наличните драйвери на сервомоторите да бъдат направени да се управляват с импулси за посока и стъпка. Предполагам, машината има собствен контролер/интерпретатор на G-код, т.е. е затворена система и не е ясно как електрически става управлението.
Ако се управляват от външно РС, то запознаването с работата може да даде насоки и идеи как да стане преработката.
Аз не съм в никакъв случай специалист в областта, по-скоро съм в началните класове, но съм любопитен :)
От къде сте, колега? Ако е София, би могло да мина и да си задоволя любопитството на място. Може и да добия представа за някакъв подход към задачата.
Здрасти,

сервомоторите се управляват от контролери, а те от своя страна се управляват с +/- 10V DC напрежение като посоката на въртене зависи от поляритета .

Иначе съм от Варна. Ако имаш път - заповядай.

Въпросните инструменти се управляват също от отделен контролер и чрез Т - оператор . Т1 е инструмент № 1 ,Т2 е инструмент № 2 и т.н. Има и фиксирани комбинации например Т201 е Т1 ,Т2 и Т3 и много други. Съществува възможност за произволно програмиране на инструментите по ваше /наше/ желание.

Това не знам как да направя с MACH3.

Поздрави
MrMurdjo - майстор
С Мах3 ми се струва, че ще е доста сложно преустройството. Трябват серво драйвери, които се управляват с импулси, подобно на стъпков мотор.
(Бях писал тук на прима виста нещо за друго решение, но после се сетих, че трябва обратна връзка с енкодерите и го махнах, защото няма да се получи.)
За смяната на инструментите, явно машината има вградени функции да ходи до магазина и да си взема от съответното място инструмент. Мах3 няма как да знае това, но не съм задълбавал в документацията по този въпрос. Виждал съм, че поддържа списък с инструменти, които могат да се дефинират, но трябва да видя дали при при оператор Т и зададени инструменти, търси и изпълнява макрос, който да извърши действието. При мен при команда за смяна на инструмент просто спира шпиндела и чака :)
Общото ми впечатление е, че САМ програмите влагат в кода макроси, написани за конкретен модел машина, но както казах, не мога да твърдя нищо, докато не прочета.
Това обаче е вторично. Първо трябва да се реши въпроса с управлението. Дали и как е възможно да стане. Платките, които си поръчал, сами по себе си няма да ти свършат работа. Видимо машината има вграден свой интерпретатор, който е написан да взаимодейства със специфичния хардуер на производителя.
Да попитам нещо основно , понеже не съм работил със стъпкови мотори.

Няма ли да е възможно да използвам за управлението на сервото от 0 до 10 волта изхода за стъпка на контролерите /нещо като PWM / , а изхода за посока на движението да го прекарам през реле и да сменям поляритета ? Ако не се получи , ще се наложи да слагам стъпкови мотори,но ме е страх от тези китайчета ,които се продават масово.

относно изходите за управление на инструментите ,гледам че MACH3 може да управлява 20 изхода - config\ports and pins\output signals. Това дали няма да мога да ползвам ? Също тези изходи с М - кодовете ли се управляват?
MrMurdjo - майстор
Ще се опитам да опиша, но след няколко дни. Уикенда ще отсъствам от цивилизацията, в смисъл, че няма да съм на място с интернет.
Междувременно може да опишеш схематично процедурата на работа с машината - кой подготвя кода, как този код постъпва в нея, собствен компютър ли има. Да се ориентирам малко.

Тема "CNC - обновяване на стара машина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: