Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Искам предложения за перила на вита стълба. Как се правят?
velsi - Почетен майстор
Може би ако видим стълбата ще е по-лесно. Правят се на части. Пък и от какъв материал трябва да са?
batman - специалист
За вътрешна или за външна стълба става въпрос?
вътрешна вита стълба до няколко дена ще ви пратя снимка
batman - специалист
В момента върви поредното издание на "Стройко- 2000", можеш да вземеш идеи от там или направо да си договориш нещо. Иначе проектирането и изчисляването се извършва по една методика, а за изработката се действа по-различен начин в зависимост от материала.
Ето и бакалска сметка за изчисляване на стълби: 2H+B = 62 - 64 cm, където H - височина на стъпалото, В - ширина(стъпка)
- нормалното стъпало е 15-16/30 см, в жилищни сгради може да се вдигне до 17/28...
- ширината на стълбата е 120 см, а ако е вътрешна в жилището - мин. 90 см.
- максимума е до 20/21 или 21/20 - като това е подходящо обаче само за вътрешна вита стълба - тоя размер да е в средата на стъпалото, а пък във вътрешната и част стъпалото трябва да има ширина поне 8-10 см. Ширината в края трябва да е 90 см, но за икономия на място, извън норматива - може да се сведе до 73 см. - по-тясната вече е твърде неудобна.

Забележка: Всички стъпала на една стълба трябва да са с еднаква височина и ширина - 1 см. отклонение във височината на едно стъпало например - става опасно
angel_ov - специалист
Някой може ли да помогне за разгръщането на вътрешна стълба? Въпроса е, че става дума за стъпала които се разминават (тръгва се с определен крак), по този начин стълбата става по-стръмна, но се качва нормално и съответно заема по-малко място. Виждал съм такава, но не знам дали я описах правилно.
В нета никъде не открих информация.
crez - майстор
angel_ov написа:
Някой може ли да помогне за разгръщането на вътрешна стълба? Въпроса е, че става дума за стъпала които се разминават (тръгва се с определен крак), по този начин стълбата става по-стръмна, но се качва нормално и съответно заема по-малко място. Виждал съм такава, но не знам дали я описах правилно.
В нета никъде не открих информация.
Провери тук.
http://www.vse-lesnici.ru/
http://www.miniles.ru/

Тема "Перила на вити стълби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: