• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
bdimov - специалист
Здравейте колеги.
Дайте идея за перфоратор за черна ламарина. Искам да направя някаква лостова джаджа, с която да мога да си перфорирам ламарина от 0,8 до 1,2мм. дебелина с диаметър на отворите 8-10мм. Принципа е горе долу ясен (като на перфораторите за хартия проодавани по книжарниците ). Искам все пак да чуя мнения по въпроса, а пък може да се окаже че някой даже си е правил такава машинка и може да сподели опит от първа ръка.
fox_vt - майстор
Ще ти трябва доста голяма сила приложена върху ламарината незнам дали с лостова система ще стане.Евентуално хидравлична или пневматична система или със винт според зависи какво бързодействие искаш.
gogo7777 - майстор
Ще стане и с лостова система. Все пак не е дебела ламарината. Разгледай в Гуглето за ръчна преса. Може и винтова. Има едни големи монтажни клещи за дупчене на гофрираната ламарина дето я слагат масово за покриви по разни халета. И дупчи дупки до 12мм ама си е мъка. Ако имаш познат стругар или фрезист питай, със сигурност ще те насочат правилно. Мина ми една идея, а именно да ползваш механизма на настолната бормашина. С малко преработка на лостовете и промяна на ъглите ще постигниш резултата и то с малко усилие ще дупчиш. По-важното е ножа, дали ще сече.
Илчо Илиев - майстор
Здравей Колега!
Преди години работех в метало пресов цех и имам представа за нещата..
Толкова дебела ламарина ще ти е трудно да я пробиваш по начина , които си намислил...,а не си ли мислил да използваш станок за бормашина и подходящо заточени свредла..
Не казваш какво и за какво мислиш да правиш, колко ще е широк детайла и колко гъсто ще са отворите, за да може да се прецени кое най-добре ще ти свърши работа...
Иначе , ако мислиш да се правят отвори чрез отсичане, ще ти трябва матрица- подложка с отвор колкото е външния диаметър на търсения от теб отвор и поансон-отсичащия елемент, който е с диаметър колкото е външния отвор ....
тези неща за матрицата са направени от инструментална стомана, закалени,а луфта между двете части е стотни от мм.,а за да работи това нещо се ползва преса, с лостова система може и да стане,но ще трябва да е доста солидна...
Според мен е по-добре, лесно и евтино ако ползваш бормашина....
fox_vt - майстор
Колеги човека иска да дупчи до 1,2 мм ламарина как да не е дебела бре :lol: Тия покривните са не повече от 0,5 мм и за тях казваш че зор се дупчи 12 мм дупка кво остава да пробие такава дупка в тройно по дебела ламарина.Както казва Илчо много е важно ако ще ползваш матрично отсичане да имаш стабилен режещ ръб.Ето нещо полезно сметни си сам Щампово пробиване
edemy2001 - специалист
С простото приспособление от снимката и ръчна преса с около 350 кг. натиск дупча 0.5 мм стоманена ламарина. Диаметър на отвора - 13 мм. Със същото и пневматична преса при около 800 кг. натиск пробива 0.95 мм. ламарина. По-дебела не ми се е налагало да дупча, но и с наличната ми пневматична преса не мога да вдигна повече от този натиск, а определено започва да изпитва затруднение. Поансона е от стержена на автомобилен амортисьор. Матрицата е от високовъглеродна стомана - закалена. Луфта между поансона и матрицата е около 0.1 мм., за ламарини над 0.1 - 0.2 мм не е необходимо по-добра точност. Заточването на поансона е важен момент. Бях пробвал различни начини на заточване и този, който се вижда на снимката се оказа най-удачен, защото в първия момент когато започне рязането се събира цялото налягане върху сравнително малка площ от порядъка на 1 - 2 кв.мм. и успява да пробие ламарината - след това действува като ножица. За 1.2 мм определено ще иска поне 1200 - 1500 кг. натиск. Дано да съм помогнал!
Прикачен файл:
Снимка0007.jpg
Снимка0007.jpg (105.04 KиБ) Видяна 5728 пъти
Прикачен файл:
Снимка0008.jpg
Снимка0008.jpg (75.29 KиБ) Видяна 5728 пъти
Прикачен файл:
Снимка0010.jpg
Снимка0010.jpg (73.01 KиБ) Видяна 5728 пъти
Прикачен файл:
Снимка0009.jpg
Снимка0009.jpg (75.79 KиБ) Видяна 5728 пъти
boss4eto - помощник
Малко късно ама и аз ще се намеся. Аз имам това http://boss4eto.snimka.bg/other/dornik.736824.29866980 направен е за ламарина 0.5мм. Стоманата е инструментална а растоянието м|у мъжкото и женското е 0.03мм. Ръкохватката която виждаш е от поставка за дрелка. Трябва да ти кажа че доста усилие си иска за да пробиеш 0.5мм ламарина. Мисля че при теб трябва да стане с ексцентрик.
zmiori - специалист
Ако скоростта не е фактор за натиска ползвай маслено крикче. Наи малкото не се затруднява с 4-5 тона. Пак ще ползваш лост както искаш.
bdimov - специалист
Благодаря за съветите на всички. Засега още не съм правил нищо по въпроса, защото не ми е останало свободно време.
Аз си мислех и за друг вариант. Има CNC-рутер. Първоначалната ми идея беше да си режа отворите на него. Оказа се обаче че поне засега това е мисия невъзможна, защото шпиндел мотора ми е от тези с честотния инвертор и водното охлаждане, които работят в "хилядите обороти". Принципно го държа постоянно на 24000 оборота, защото дървесините и други подобни нямам никакви проблеми. За метал обаче оборотите трябва да са от порядъка на няколко стотин, а такива обороти на този мотор просто няма как да пусна.
Мисля да взема примерно една нискооборотна шлифовъчна машина ( примерно Спарки имат такива и са с 6 и 8 мм. цанги ). Дават и 850 вата и обороти в границите 350-1200об/мин. Предполагам че с тази мощтност на машинката и подходяща скорост на подаване по Z-оста от CNC-то ще може да се получи работата :?

Колкото до колегата, който предложи варианта с крикчето... мислих и за това. Принципно не "бързам" обаче като се има в предвид че на лист ламарина с примерни размери 40х60см. ще трябва да се направят около 800-1000 дупки все пак си става важна и скороста. :)
fox_vt - майстор
40-60 см лист и 800-1000 дупки :lol: :lol: :lol: :prayer: :prayer: тебе ти тряя специализирана машина брат :-D Дан ша правиш перфокарта за пиано бре :lol:
  • 1
  • 2

Тема "направа на перфоратор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: