• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ludiagsm - специалист
Здравейте колеги , споням си че имаше подобна тема за редуктор за врата но в моя случай ми трябва нещо по-мощтно заради наклона.Разгледах редуктора за врата на един комшия и като гледам моторчето и редуктора са много подобнн на тези за автомобилни или камионджиски чистачки .

Мисля з авариянт да си купя и готово такова ,но с епритеснявам че ще трябва да "лъжа" защитата му по ток. Моля някой ако има опит да ми даде съвет

ето това е местенцето вратата е 6 метра Изображение
Andri01 - майстор
Ако искаш да нямаш проблеми за в бъдеще със задвижването,хоризонтирай релсата-тази под вратата и продължението и зад стената.Трудоемко,трудно но не невъзможно,нали? Двигател от чистачки не помага-идва слаб. Намери някакъв на 220в. с редуктор.Управлението не е особено трудно да се направи даже и с дистанционно.Има готови модули с изход реле.
ludiagsm - специалист
Andri01 написа:
Ако искаш да нямаш проблеми за в бъдеще със задвижването,хоризонтирай релсата-тази под вратата и продължението и зад стената.Трудоемко,трудно но не невъзможно,нали? Двигател от чистачки не помага-идва слаб. Намери някакъв на 220в. с редуктор.Управлението не е особено трудно да се направи даже и с дистанционно.Има готови модули с изход реле.
Благодаря за мнението колега ,наклона си остава поради ред причини ,ще потърся подходящ здрав редуктор и ел двигател , иначе да аз ползвам дистанционни модули с релета има ги в Конрад около 35лв мисля че бяха платчица с 2 релета и едно дистанционно има опция да се обучават и допълнителни дистанционни. Автоматиката не мие проблем просто питам ако случайно някой си е играл да задвижва подобна врата под наклон. Засега умувам над механичната част освен редуктора се колебая дали да е със зъбен гребен или с подходяща верига :?
Andri01 - майстор
ludiagsm написа:
Andri01 написа:
Благодаря за мнението колега ,наклона си остава поради ред причини ,ще потърся подходящ здрав редуктор и ел двигател , иначе да аз ползвам дистанционни модули с релета има ги в Конрад около 35лв мисля че бяха платчица с 2 релета и едно дистанционно има опция да се обучават и допълнителни дистанционни. Автоматиката не мие проблем просто питам ако случайно някой си е играл да задвижва подобна врата под наклон. Засега умувам над механичната част освен редуктора се колебая дали да е със зъбен гребен или с подходяща верига :?
Моята врата е 3,5м. плъзгаща.Използвам асинхронен двигател 3ф. от телфер,той е с 1-ст. редуктор и конусна спирачка. Карам го на 220в. и за отваряна на спирачката съм сложил електромагнит с лост,да натиска оста. При тебе ще трябва задържаща спирачка в отворено положение или нещо като "ел. сюрме". Като същото ще трябва да е с изпреварващо действие,спрямо ел.двигателя.
VLADO66 - майстор
Трябва да си вдигнеш релсата и ще ти кажа защо:
1.Вратата ти не съвпада геометрично спрямо колоните.
2.Готовите мотор-редуктори са предназначени за балансирани/хоризонтално водени/врати.
3.Зимата как си мислиш че вратата ще бута снега по нанагорнището.
Колоната в долния край може да се надлее заедно с другата колона на входната врата.Пътехода е функционално да е хоризонтален на нивото на гаражната врата.Тротоара може/и се съобразява/с нивата на входовете.Ще се убедиш че е много по-добре така,просто в момента не можеш да си го представиш.
ludiagsm - специалист
Andri01 написа:
..
Моята врата е 3,5м. плъзгаща.Използвам асинхронен двигател 3ф. от телфер,той е с 1-ст. редуктор и конусна спирачка. Карам го на 220в. и за отваряна на спирачката съм сложил електромагнит с лост,да натиска оста. При тебе ще трябва задържаща спирачка в отворено положение или нещо като "ел. сюрме". Като същото ще трябва да е с изпреварващо действие,спрямо ел.двигателя.
Интересно решение :).Аз имам тривазен ток на местенцето и с два контактора управлявани от релетата в платката няма грижи с посоките ,а и редуктора ако е червячен няма нужда от спирачка просто няма начин бутайки вратата да завъртиш мотора. следмалко ще кача снимки уредих се с редуктор :)
ludiagsm - специалист
VLADO66 написа:
Трябва да си вдигнеш релсата и ще ти кажа защо:
1.Вратата ти не съвпада геометрично спрямо колоните.
2.Готовите мотор-редуктори са предназначени за балансирани/хоризонтално водени/врати.
3.Зимата как си мислиш че вратата ще бута снега по нанагорнището.
Колоната в долния край може да се надлее заедно с другата колона на входната врата.Пътехода е функционално да е хоризонтален на нивото на гаражната врата.Тротоара може/и се съобразява/с нивата на входовете.Ще се убедиш че е много по-добре така,просто в момента не можеш да си го представиш.
Колега благодаря ти за съветите , но избирам да рискувам надявам се да имам успех ще ви държа в тчение какво се случва :)
javor4o - специалист
направи си козолна врата,аз си направих.
Потърси ми темата :-D
ludiagsm - специалист
ето го и редуктора Изображение
Изображение Ще го куплирам към 12волтов 800вата ел двигател като ще имам и 12волта 12 амперчасово акумулаторче за аварийно отваряне ако случайно спре тока :)
Andri01 - майстор
Да,ако е червячен редуктора става-няма обратен ход.Задвижването ти трябва да е с верига-заради денивелацията в двата края,заради предаваната мощност.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос отностно плъзгаща дворна врата в наклонен терен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: