• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mladomo - специалист
Компресора е за климатик инверторен климатик панасоник.
Замяната на компресора струва 500 лева ремонта струва 65 лв за пренавиването ,15 лева свалянето и 20лв поставянето на компресора всичко 100 лева. и 1 месец труд.

http://www.youtube.com/watch?v=9lfryRhAEJQ
piron45 - майстор
Поздравления колега за свършената работа, макар че е трудно да се определи как и колко ще работи климатика след такава инвазия. Интересно ми е къде дяна фреона и маслото, защото не ги виждам в калкулацията ?
mladomo - специалист
фреона беше изтеглен в бутилка и възтановен от майстора които свали климатика.Той е р22 за старите климатици . Маслото го излях предварително, но част разлях на панталона вижда се от видеото и добавих компресорно масло около 50 грама. Местните майстори казаха, че доста се опитвали и не са успяли понеже тръсех някой да ми каже как да го разрежа, но никой не ми каза. За това направих клипчето. Подмяната искат 500 лев но не дават гаранция защото никой не може да провери елктрониката. Аз я проверих защото години с това се занимавам намерих описание и схема. исках да кача пдф мануала но е над 2 мб и не ми позволи за това ще кача снимка разрязан

Прикачен файл

IMG_20130908_100417.jpg
edemy2001 - специалист
Не се вижда много добре на последната снимка - с 12 канала за бобините ли е статора?
uBoTo - помощник
Поздравления за клипа и труда! За жалост днес установиха и при мен, че компресора 2RD132X5BA03 е офазил към корпуса. Интересува ме след тази интервенция на отваряне, пренавиване и заваряване как се държи техниката? Както и как може да се разбере дали от управляващата платка прави проблеми, защото майсторчетата ме увериха, че няма кое да скапе компресора. Дори странното е, че му смениха лагера на външната перка, работеше тогава. Изключих го, защото се топлим на дърва, но след включване (2 седмици след като е бил спрян) изписа F99 и толкова. Единственото обяснение за повреда е, че когато сменяха лагера навън ръмеше, но всичко беше покрито, имаше чадър и беше добре предпазен от вода... А и след като го смениха климатика си работи час-два. От тогава не беше пускан (1-2 седмици).

Ако някой има идея към кого мога да се обърнва във Варна да я свърши тази работа като хората, моля да сподели. И като алтернатива - към кого мога да се обърна за рециклиран/втора употреба компресор като този или друг подобен (съвместим) правотоков. Поздрави!
hidrazin - майстор
Браво за ремонта!
Защо обаче ми се струва, че на клипа се вижда външното тяло монтирано в остъклена тераса???
:partyman:
mladomo - специалист
Да инсталиран е в остъклена тераса , защото при повишена влажност при температури около 0 лата работата и ефективността силно се намаля. За това се затварят прозорците на терасата или поне се притварят така се върти вътрешният въздух в терасата, а топлообмен получава през стъклата. Да същата грешка F99 изписа и моя.
pansim - майстор
Поздравления за труда!
Имам въпрос - защо е изгорял компресора?
Ако има механичен проблем, колко време след пренавиването ще изкара?
И още, калкулацията е добра, но казваш 1 месец труд. Убеден ли си че няма да е по-евтино ако просто си купиш нов, и си спестиш един месец труд? :)
Иначе още веднъж - браво за изпълнението!
mladomo - специалист
компресора изгоря защото в големите горещини , моя човек затвори прозореца на терасата. Въпреки че има термична защита тя е поставена на корпуса и инертно( със закъснение) подава сигнала . За това намотките се нагряват много по бързо и това води до изгарянето им. За съжаление климатика работи около месец и спря не подава сигнал за грешка сега зимата не ми се занимава да го видя но компресора работи дали помпа не съм видял. Намотките ги пренавиха в фирма 65 лева ми взеха не исках да рискувам, но съм пренавивал доста по сложни монофазни с по 2Х4 намотки за помпа вида. За монтажа и заварките и свалянето първо 15 лв после 20 лв.
  • 1
  • 2

Тема "ремонт на компресор за климатик 2RD132X5BA" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: