• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nakatasan - специалист
Здравейте, имам 2 стари и поръждясали ветроупорни фенери, които бих искал да модернизирам и направя електрически. такова нещо съм виждал готово, но ми е не изестно как е реализирано. На мястото на фитила е монтирана фасунга и пуснат кабел. Бихте ли ме посъветвали как да монтирам фасунгата? Останалото е лесно за изпълнение.
Поздрави
Илчо Илиев - майстор
Аз си правих такъв фенер,но беше по-големичък...
Ползвах едни фасунги Е16 с периферия от долу, която пасна на мястото на държача на фитила....май с тел бях я вързал, а кабелчето минава встрани и по дръжката....
Тряя да снимам,че така го обясних,че и аз не го разбрах...

Ходих да снимам,но малко са скапани фотографиите, дано нещо разбереш....

Целия фенер-Изображение

Как е закрепена фасунгата-Изображение

От близо...Изображение

От долу...Изображение

Фасунга, май нищо не се вижда....Изображение
PCL82 - майстор
С порцеланова фасунга, като тези по плафониеритите ще стане компактно. Има ги в размер миньонки Е14 и нормални Е27, като монтажните им отвори са еднакви. Трябва само да изработиш една пластинка с нужните отвори от стоманена ламарина с дебелина около 1мм.

Важно е как ще въведеш кабела и какъв ще бъде той. Паравилно е кабелът да бъде трипроводен напр. швпс 3х0,75мм2 и корпусът да се занули/заземи, независимо дали инсталацията преди това е дву или трипроводна. При двупроводна инсталация се прави разделяне на PEN проводника (комбинирана нула) на защитна и работна нули PE и N. При преминаването през ламарината ръбовете се обработват и се слага допълнителна изолационна втулка или шлаух.

Връзката с инсталацията става чрез лустерклема скрита в декоративна розетка. Може да се помисли как клемата да се скрие в резерворара или покривчето на лампата, ако охлаждането е добро.
nakatasan - специалист
Електричество смятам да взема от най-близкия контакт до стената в стаята. Все още не съм на 100% как е изработена ел системата в апартамента. На вилата има 2 стари фенера, иска ми се да ги ползвам за целта. Ще стане уютно на терасата.
Благодаря за съветите, когато направя нещо ще кача снимки.
Да попитам и още нещо, мисля си обикновена крушка ли да ползвам (от малките) или да ползвам LED? Осветеността бих желал да е като на 40-60 ватова крушка с нажежаема жичка.
bmb_roman - напреднал
Прикачен файл:
P7090279.JPG
Аз съм направил ето това.А що се отнася до захранването с 220 волта, просто съм махнал кукичката отгоре,пробил съм отвор за кабела и от долу съм свързал обикновена фасонга.Крушката е с нормален цокъл 40 вата за малките фенери,60 вата- за големите , а балона-в зависимост от големината на фенера.По този начин фасонгата се крие в горната част и се вижда само балона на крушката.Така се запазва елемента с фитилчето а и фенера просто си виси на кабела. Осветяването е добро.Дори един от големите ми фенери е без стъкло, защото го счупих и не мога да си намеря ново.Понеже съм монтирал 2 фенера на открито под асмите ,на тях съм сложил за покривче тас от колело на "жигули".Отгоре съм уплътнил отвора с болкит (може и със силикон).Но тях не ги включвам когато вали дъжд.

Прикачен файл

P7090285.JPG

Прикачен файл

P7090274.JPG

Прикачен файл

P6230207.JPG

Прикачен файл

P6090144.JPG
bmb_roman - напреднал
Ето и още няколко снимки.

Прикачен файл

PA090170.JPG

Прикачен файл

PA090167.JPG

Прикачен файл

P9010093.JPG
nakatasan - специалист
Колега bmb_roman, благодаря за прекрасните снимки и идеи. От първата снимка между фенера има 2 шишенца, едното е златен бронз, а другото каква боя е? Или някаква химия да стане черно. От етикета не мога да разбера каква е течността.
Като се прибера на вилата ще изкопая моите и ще видя какво може да стане от тях. Онзи ден гледах за около 5-6 лв нови такива фенери в Джъмбото. Ама друго си е автентичното старо.
Поздрави.
bmb_roman - напреднал
Радвам се , че ти е харесало и съм бил полезен!Това в черното шишенце се казва "черен лак за печене".Едно време му викаха "Асфалтов лак"Имам го от преди 20-тина години, но сега не успях да го намеря никъде по магазините.Вариантите за боядисване на фенерите са два.
1.След почистване от ръждата с телена четка и шкурка ,мажа с жълтия бронз.Като изсъхне-с Асфалтовия лак.исе поучава това

Прикачен файл

P6230206.JPG

Прикачен файл

P6230206.JPG
bmb_roman - напреднал
Втория вариант,понеже се свърши асфалтовия лак е следния:почиствам и мажа с бързо съхнещ черен грунд за цветни метали
Прикачен файл:
P6090138.JPG
След това с жълтия бронз с полу суха четка -внимателно по издадените части,надписите и ръбчетата.Нещо като ПАТИНИРАНЕ (изкуствено състаряване).Получава се това
Прикачен файл:
P7090280.JPG
Прикачен файл:
P7090281.JPG
Така изпълнено боядисаното стои матово и с времето пак си старее.Ако искаш да го запазиш така или поставяш фенера под влияние на слънце дъжд,сняг-може да се лакира с двукомпунентен (лак + втърдител) безцветен лак за дърво.В този случай вече стои лъскаво и гланцирано.
Прикачен файл:
P6090291.JPG
Не се вижда много добре тук.Дано да съм обяснил така , че да се разбира!!Успех!!! Ако има питания-насреща съм!Поздрави!
nakatasan - специалист
Благодаря за съветите, разбрах каква е технологията. Аз също си мислих по подобен начин за боядисване, но не знаех какви бои да ползвам. Фенерът ще го ползвам на терасата като осветително тяло, няма да е изложено на дъжд и сняг както е в случая, ако се ползва под стряха или чардак с грозде.
Обмислям вариант да не е на 220 в, а на 12 в като ползвам крушка Н4, на която е изгоряла късата светлина. Предполагам ще осветява достатъчно, няма да е като без никаква светлина, ще свети повече от декоративните 18-40 ватови крушки. Чудя се какво захранване да използвам, за да го намаля на 12 в. А за охлаждането на крушката предполагам, че също ще е достатъмно в случая. Ще запазя естествената циркулация в самия фенер. Но това са козметики.
Даже си мисля, както е позаръждясал единия дали да не го лакирам и да го оставя на ръжда, автентично състарен. По спомен другия е боядисан в сребрист бронз, ако не го е нападнала и него ръждата.
Имам малко епоксидна смола, може отгоре с нея да го намажа. Варианти за боядисване има доста.
За окабеляването смятам от най-близкия троен контакт да пусна кабел с щепсел и да мине през стената кабела. Ще си има ключе за включване, защото е предвидено, но ще мога да го изключвам "централно" както се казва при нужда. Все пак не зная с точност какъв вятър ще има зимата и колко ще навява. До момента не е валяло на среща към прозореца и стената. Мястото, което съм предвидил, предполагам, че ще е достатъчно сухо за целта.
Другия вариант е да ползвам LED технология на крушката. Ама аз лично съм леко скептичен, в случая, защото светещият елемент е безбожно скъп, а и не зная колко ще издържи.
А третия вариант е просто да зарежа 12 в захранване и да си ползвам 220 в с някаква по-малка кпушка, която да събера в балона, или да постъпя както колегата е направил няколко поста по-нагоре.
Поздрави
  • 1
  • 2

Тема "Електрически фенер от вeтроупорен фенер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: