Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Nortek4648 - специалист
Здравейте, още отдавна замислям да си направя водно охлаждане на дъното и на процесора за да стане по-хладно в кутията за видео картата, която наскоро купих.
След като ни се беше запушил радиатора на парното в колата, си го сменихме с нов, а стария го разпечатах и почистих.
Понеже оригинално е направен, като всеки друг такъв радиатор водата влиза от доло в паралел с всички тръби и излиза отгоре, но за моята цел ще трябва да го преработя.
За да го ползвам за водно на компютъра трябва всяка една тръба да я дам последователно с другата.
Дайте някакви идеи, с какви материали да направя връзката, защото със шлаух примерно нестава, неможе да вземе завоя и се пречупва. В практикер има медни колена, но са макс. 90о и са големи.
Имам и друг радиатор от климатик на кола, който реално е готов за употреба, но габаририте са му в повече и ми се искаше този от аудито да направя.
Ето снимки на двата радиатора:
Прикачен файл:
radiator audi.JPG
Ако ми кажете и някакво предложение за водна помпа ще е добър ориентир, защото ми попадна една помпа от пералня перла, като си поиграх малко и я преработих, като ротора се задвижва от 4-четков DC (безшумен) двигател на 24V, но и на 12V ще имам предостатъчно дебит предполагам, че може и да е много. В момента е при един познат стругар, за да и направи и центрира оста.
Също така искам да питам, понеже имам 10л. трансформаторно масло (прозрачно) сравнително течно, може ли да го ползвам за водното? сигурно по-лошо ще се охлажда спрямо водата, но ми е интересно, какво ще се получи...
miroton - майстор
Има водни помпи за аквариуми,евтини и работят без проблем.Има силиконови маркучи,тях можеш да използваш.
Nortek4648 - специалист
miroton написа:
Има водни помпи за аквариуми,евтини и работят без проблем.Има силиконови маркучи,тях можеш да използваш.
От аквариуките не са ли потопяеми, слаби и допълнително загряват водата, до колкото съм чел...
Със силиконов маркуч пробвах, но понеже завоя е остър и се пречупва в средата и нестава. Сега като спомена се сетих от тоя дето е за кафеварките за висока температура са еластични и мисля че той по ще се огъва, но от къде да намеря такъв...
brum - майстор
Ползвай силиконовите прозрачни маркучи. Вкарваш една пружина с диаметъра на маркуча в него, нагряваш го с пистолет за горещ въздух и го огъваш.
batkotony - специалист
А мислил ли си по въпроса да не свързваш непременно съседни тръбички и по този начин завоите няма да са толкова остри... :)
miroton - майстор
Може да използваш пелтие.
miroton - майстор
Nortek4648 написа:
miroton написа:
От аквариуките не са ли потопяеми, слаби и допълнително загряват водата, до колкото съм чел...
Ти си чел ама аз съм прави на съседа разни работи по аквариумите и става - 10бр. има.
То много ясно че топлината от помпата ще остане във водата,но помпата е 20вт.
fox_vt - майстор
Както колегата каза маркучетата можеш да ги вържеш диагонално на тръбичките т. е. първата от горния ред отива на втората по диагонал и т н.Евентуално може да останат излишни 1-2 тръбички но не е проблем.Помпата от пералнята има адски дебит и ако се намали сечението на маркучите нз дали ще го понесе.И не можах да разбера каква е идеята за радиатора и компа :?: Ще охлаждаш въздуха в кутията със принудително циркулиране на същия през ламелите на радиатора ли?Ако да тая вода после навън какво ще я охлажда?Принципно водното охлажда само натоварените процесори и замества въздушния охладител а не охлажда цялата кутия.С пелтие не става няма как да се отведе топлината навън без водно а ако има водно то пелтието е излишно,а и разхода на ток е умопомрачителен.
miroton - майстор
fox_vt написа:
Както колегата каза маркучетата можеш да ги вържеш диагонално на тръбичките т. е. първата от горния ред отива на втората по диагонал и т н.Евентуално може да останат излишни 1-2 тръбички но не е проблем.Помпата от пералнята има адски дебит и ако се намали сечението на маркучите нз дали ще го понесе.И не можах да разбера каква е идеята за радиатора и компа :?: Ще охлаждаш въздуха в кутията със принудително циркулиране на същия през ламелите на радиатора ли?Ако да тая вода после навън какво ще я охлажда?Принципно водното охлажда само натоварените процесори и замества въздушния охладител а не охлажда цялата кутия.С пелтие не става няма как да се отведе топлината навън без водно а ако има водно то пелтието е излишно,а и разхода на ток е умопомрачителен.
Важна е идеята и после ще се усети че няма файда-да не му разваляме ентусиазъма.
Nortek4648 - специалист
miroton написа:
fox_vt написа:
Важна е идеята и после ще се усети че няма файда-да не му разваляме ентусиазъма.
Да, водното охлаждане ще охлажда процесора и процесорите на дънната платка, понеже оригинално си е направена за водно, но до сега преди да купя видео карта го ползвах с допълнителни радиатори, които се налага да махна поради дължината на картата и затова се нуждае от водно, защото и видеото и дъното греят и достигна 78C видеото и 54 дъното, което никак не е добре. Надявам се след охлаждането на дъното и процесора с водното, видеото да падне до 60C иначе ще съм се прецакал с това видео...
За първи път правя водно охлаждане и снощи от мерак да го направим, нямах време да прочета как точно и в каква последователност се свързват маркучите, и го вързахме, както сметнахме за добре, но сега като се замисля не е правилно и ще трябва да го променя.
Успях да нагодя помпата (от пералня) вътре в кутията и резервоара, но радиатора ще трябва да е извън кутията, като ще ползвам по-големия радиатор, понеже другия е и по-малък като обем а и не става, дори и през едно да се прескача маркуча е гаден и се пречупва.
Като цяло този радиатор е разделен на 5 кръга дадени заедно във входа и изхода, като входа е с по-дебели тръби, а само в изхода са по-тънки като според мен и в моя случай така ще е по-добре, защото ще прави малко налягане и водата ще се задържа повече в радиатора следователно ще се охлажда по-дълго преди да отиде отново към процесора.
Ето до къде стигнах снощи до 1:30 часа :sleep:
Прикачен файл:
001.1.JPG Снощи избързахме и го вързахме по този начин, но сега като се замисля имам много маркучи с топла вода в кутията.
Прикачен файл:
001.2.JPG Предполагам че по този начин ще е по-добре да се върже системата?
Прикачен файл:
002.JPG Водната помпа макар и малко голяма успях да я събера вътре, като се наложи да разнитя чекмеджетата, които всъщност са нужни само за хард диска и едно DVD, което няма и да слагам. Помпата вдига водата при височина на маркуча 1,5метра при 24V през системата!, като циркулацията е достатъчно силна и на около 40-50см, на 15V като циркулацията остава достатъчно силна и е безшумна. Мотора е четири четков/полюсен. Мисля че няма да има проблем с него, само ще гледам да се охлажда и той, защото леко се затопля.
Прикачен файл:
003.JPG Радиатора ще бъде отстрани на кутията ще го до измисля.
Прикачен файл:
004.JPG
Довечера продължавам кажете дали втория вариант е правилен, за да го преправя.
Първия опит ще напълним системата с вода и ще видя, как се държи като температури след което мислим да я напълним с трансформаторно масло, което е малко по-гъсто, но няма да се налага да добавям добавки против бактерия, корозия и т.н. както и при евентуален теч, няма да окъси.
Не знам дали някой е пробвал с такова масло?
Може и направо с масло да го напълня за да не си играя да източвам и да губя време, ще видим...
Давайте съвети и идеи за по-добра оптимизация.

Тема "Самоделно водно охлаждане за компютър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: