Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
stiv1961 - майстор
Имам една стара, но перфектно работеща дрелка Елтос. Какво ли не съм пробивал, и теракол съм бъркал- голямо куче е :) . Напоследък обаче често я ползвам на стойката за дрелка и ми се налага да регулирам оборотите..... та си нямам работа в момента и лампата ми светна, че имам една разглобена прахосмукачка с регулиране на оборотите и един комбиниран контакт с ключ. Речено- сторено, на мястото на ключа монтирах платката на регулатора а отгоре напаснах едно парче гетинакс около 5 мм дебелина и монтирах ключа вкл./изкл. и потенциометъра. Получи се перфектен регулатор, чудя се вече къде още мога да го ползвам :)
Прикачен файл:
220220142379.jpg
Прикачен файл:
220220142380.jpg
Прикачен файл:
220220142381.jpg
Прикачен файл:
220220142382.jpg
alantion - специалист
stiv1961 написа:
Имам една стара, но перфектно работеща дрелка Елтос. Какво ли не съм пробивал, и теракол съм бъркал- голямо куче е :) . Напоследък обаче често я ползвам на стойката за дрелка и ми се налага да регулирам оборотите..... та си нямам работа в момента и лампата ми светна, че имам една разглобена прахосмукачка с регулиране на оборотите и един комбиниран контакт с ключ. Речено- сторено, на мястото на ключа монтирах платката на регулатора а отгоре напаснах едно парче гетинакс около 5 мм дебелина и монтирах ключа вкл./изкл. и потенциометъра. Получи се перфектен регулатор, чудя се вече къде още мога да го ползвам :)
Прикачен файл:
Прикаченият файл 220220142379.jpg вече не е достъпен
Прикачен файл:
Прикаченият файл 220220142380.jpg вече не е достъпен
Прикачен файл:
Прикаченият файл 220220142381.jpg вече не е достъпен
Прикачен файл:
Прикаченият файл 220220142382.jpg вече не е достъпен

преди 20 години и аз така се възползвах от една източно германска прахосмукачка,на която изгоря ротора,а електродният модул използвах за намаляване на оборотите на същата дрелка,НО ...МОЩНОСТА на дрелката се намаля пропорционално на оборотите.
За да остане мощноста ,без промяна ,а само оборотите да се променят,си направих подобно устройство за около 3 лева и сега е ДРУГ ефекта.

Прикачен файл

регулатор на обороти.png
lov - майстор
Такава играчка си сътворих и аз преди много години и съм я ползвал за какво ли не. От ел. инструменти до кварцови лампи. Тъй че играчката си е полезно нещо само не я ползвай за трансформатори и асинхронни двигатели. Идеята за корпуса е същата само дето съм добавил едно препазителче. Това малкото черничкото. А врътката на потенциометъра с времето се затри по трасето :lol:
Прикачен файл:
P1000564.JPG
На скоро обаче се замислих да си го модифицирам с цензура за да мога да си регулирам оборотите и ръцете да са ми свободни. Ползвам един дремел със ръкав и за него си е направо наложителна такава играчка.

П.П. Да ви т@ковам автоматичната цензура на форума. Един технически термин да не може да напише човек в такъв форум като пед@л. Да вземат админите да оправят тая глупост.
hidrazin - майстор
stiv1961 написа:
... чудя се вече къде още мога да го ползвам :)
Като гледам и кабела е от същата прахосмучка та не остава много за чудене къде ще го използваш. Само за уреди с изолиран корпус. Внимателската с това "изобретение". :)
alantion написа:
... направих подобно устройство за около 3 лева и сега е ДРУГ ефекта.
И какво му е другото на ефекта? Това е схема на зарядно за акумулатор. Много дърта схема и калпава.
:partyman:
ge6aaaa3 - специалист
alantion написа:
stiv1961 написа:
Прикачен файл:
220220142379.jpg
Прикачен файл:
220220142380.jpg
Прикачен файл:
220220142381.jpg
Прикачен файл:
220220142382.jpg

преди 20 години и аз така се възползвах от една източно германска прахосмукачка,на която изгоря ротора,а електродният модул използвах за намаляване на оборотите на същата дрелка,НО ...МОЩНОСТА на дрелката се намаля пропорционално на оборотите.
За да остане мощноста ,без промяна ,а само оборотите да се променят,си направих подобно устройство за около 3 лева и сега е ДРУГ ефекта.
Абе, гледам уж технически грамотни хора сте се събрали в този форум, пък тва мощност и въртящ момент за нищо ги нямате... В темата за електровелосипедите същата работа...
mladomo - специалист
Тръгнах да преправям струга за фреза и се наложи да си направя нещо като здрава дрелка
На снимката не е показано, но добавих мощен 1 кв двигател от прахосмукачка премахнах тази ремъчна шайба и сложих голяма така от малка шайба ( на двигателя и голяма на оста) получавам голям въртящ момент а обороти дал господ и с електронно регулиране със симистор реших да правя регулиране. Направих класическата схема и регулира НО не прецизно и малкиобороти не мога да получа. Реших да стабилизирам с обратна връзка изходното напрежение и сложих рид реле за проба захранвано през променлив резистор от напрежението подавано на двигателя. Веригата на релето шунтира през 50 омово съпротивление УПравляващия електрод и анода и така го запушва когато напрежението мине определената граница. ПОставих и кокндензатор паралелно на рид релето 50 микро за да удържа намотките. Стойността с е подбира така че да се получи леко чукане на двигателя при включването/изкл. и заработи и се регулира добре. Трябва да сложите поне 2 ватов променлив резистор щото релето си гълта поне 10 мили ампера ток и пада през резистора може да го запали. Почнах да го преправям със оптрон , но ми подариха ЦНЦ фрезичка Proxxon mf70 гермаянска хубава е реших да направя платката с нея.ПОдариха ми и оригинален тиристорен регулатор за нея за двигателя на шпиндела и порбвах с него да управлявам моя двигател и пак не стана добре. Загубих 2 седмици докато я пусна и инсталирам програмите НО ми направи беля. ДОкато набира по Х координата прави паразитни импулси и мърда и другите оси , мислех че е от контролера защото осцилоскопа ме излъга ( такива импулси при голяма честота на развивка трудно се забелязват.) НО после като твърдо шунтирах на принтер порт пиновете в случая 5 и 7 и спря да мърда осите явно или МАч 3 се дъни или драйвера които ползват за директрн достъп до порта ( NT виндос за разлика от 98 няма директен достъп до портовете) Ако някой може д апомогне със съвет ще му кажа БЛагодаря.

Прикачен файл

IMG_20140114_152332.jpg
inspo - майстор
lov написа:
На скоро обаче се замислих да си го модифицирам с цензура за да мога да си регулирам оборотите и ръцете да са ми свободни. Ползвам един дремел със ръкав и за него си е направо наложителна такава играчка.

lov като го направиш с пeдал покажи да видим как е станало, че ми е интересно... :-D
mladomo - специалист
Ето видео с което преправих обикновен семисторен регулатор с класичекса схема като му добавих обратна връзка за прецизно регулиране. Първо с рид реле но при толкова чести превключвания механиката не е надежно средство за това пробвах с оптрон но трябва да се гаси доста голямо напрежение с мощен променлив резистор и накрая взех един китайски захранващ трансформатор с много степени за 3 лева ( продавача каза че няма да издъжи и 1 час) но тука работи на понижено напрежение и не му пука. Свързах го към изходното напрежение и ги подадох към транзистор които свързва + и минуса на грец, а към променливото съм шунтирал управляващия електрод и 1 анода . Така при по високо напрежение на двигателя транформатора подава по високо изходно напрежение което опушва транзистора а той запушва диака. Регулира се с обикновен потенциометър.
https://www.youtube.com/watch?v=3FM-BW7QiH4

забравих да ви се похваля фрезчиката тръгна угасих паразитните влияния като залепих 3 кондезатора по осите на стъпка като за подарена работи добре платката на видеото я правих с нея първа проба но се наложи да я ползвам за обемен монтаж защото схемата се
промени доста
lov - майстор
inspo написа:
lov написа:

lov като го направиш с пeдал покажи да видим как е станало, че ми е интересно... :-D
Малко късно вижда питането но идеята не е никак нова и лесна за изпълнение.Лошото е че трябва да ми попадне подходящ като конструкция пeдал а и да намеря свободно време. Ползва се фото съпротивление и някакъв осветител в конкретния случай може и светодиод. Фотосъпротивлението се включва във веригата за управление на симистора след подходяща преработка на схемата която не е никак сложна. А самото регулиране става като между осветителя и готосъпротивлението се поставя пластина на която е изрязан триъгълен процеп. Премествайки се с натискането на педала на съпротивлението попада по малко или повече светлина и от там неговото съпротивление се променя а съответно и управлението на отпушването на симистора.
Обяснението ми е за дискретни елементи но вече си има готови модулчета с отронна двойка за такива цели. та на който му се занимава може да дири и да си опрости нещата.

Тема "Регулатор на обороти за дрелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: